Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Foto: Johan Lindberg

Stockholmsgåtan denna vecka handlar ju alltså om att lista ut vad det är för speciellt med korsningen här ovan (se första blogginlägget här). Vi har fått in väldigt många svar och det står klart att frågan var knivig. Här får ni därför en ny vinkel av korsningen.

Foto: Johan Lindberg

En populär gissning är denna:

Stefanie Selmer: ”Valhallavägen, korsningen Engelbrektsgatan. Den har vänstertrafik”.

Christer Lindström: ”Valhallav – Engelbrektsgatan vid KTH kanske? Mycket konstig korsning, det är ju vänstertrafik där!”

Kent Persson: ”Är det månne korsningen Valhallav x Engelbrektsgatan? Det enda ställe mig veterligen där man kör ”vänstertrafik”…”

Erik Norström: ”Det som är så speciellt med korsningen på bilden (Valhallavägen/Engelbrektsgatan) är att den består av vad jag antar är den enda vägsträckan i Stockholm med vänstertrafik.”

Per Persson: ”Vänstertrafik råder på den lilla gatstumpen-ligger vid Valhallavägen”

Ola Straby: ”Jag gissar att det är korsningen Valhallavägen/Engelbrektsgatan och den är spoeciell för det är Stockholms enda övergångsställe med vänstertrafik”.

•  En bra gissning, men det är faktiskt inte den korsningen det handlar om.

Här några gissningar till (vi avslöjar dock inte om det rätta svaret finns med här):

Peter Åström: Vasagatan/Kungsgatan”.

Stefan Sander: ”Det ser ut som korsningen mellan Flemmingatan och St Eriksgatan. Det speciella med den kan väl vara att den är hopplös att ta sig igenom med bil. Betydligt enklare at gå då man kan välja att gå över eller under den”.

Kalle: ”Oj vad svårt. Man ser att hela korsningen är nylagd även trottoaren med sina flammiga plattor. Under måndagen när jag går där får jag svaret om min gissning är rätt. Jag tror att det är korsningen Lindhagensgatan/ Kjellgrensgatan/påfarten till Essingeleden”.

Jörgen Gustavsson: ”Det ser ju ut som vilken korsning som helst i stan, som Kungsgatan-Vasagatan till exempel. Den är det dessutom något speciellt med. Där installerades Stockholms (och Sveriges?) första trafikljus någon gång runt 1920″.

Göran Wandel: Götgatan/Folkungagatan

Elisabeth Munkhammar: ”Jag tror att den korsningen ligger utanför Courtyard Hotel på Kungsholmen, alldeles vid Rålambshovsparken”.

Fredrik Mansfeld: ”Är det inte korsningen Sturegatan/Valhallavägen? Jag har inte möjlighet att kolla just nu, men det ser ut att kunna vara det. Det som är speciellt med den korsningen är bl.a att Erik Zetterström (även känd som Kar de Mumma) under många år propagerade för att ljussignaler skulle sättas upp i denna olycksdrabbade korsning. Till slut fick han igenom det”.

Mats Anderssson: ”Gissar på korsningen Fleminggatan/S:t Eriksgatan, på Kungsholmen. Korsningen lär vara den mest olycksdrabbade i Stockholm”.

Daniel Ek: ”Är det inte korsningen vid Götgatan/Folkungagatan på Söder där ett par träffades och sedan gifte sig och fick barn? Det finns en sten med berättelsen intill Götgatan 53″.

Fredrik Wallin: ”Jag tror att det är korsningen Vasagatan/Kungsgatan, och det speciella är att här fanns det första trafikljuset i Stockholm”.

Och här kommer alla övriga förslag på korsningar från er läsare:

– Folkungagatan/Renstiernas gata.

– Rörstrandsgatan/St Eriksgatan.

– Karlbergsgatan/Torsgatan.

– Tegnérgatan/Birger Jarlsgatan.

– Scheelegatan/Kungsholmsgatan.

– Sveavägen/Kungsgatan.

– Sveavägen/Odengatan.

– Sveavägen/Olof Palmes gata.

– Valhallavägen/Värtavägen.

– Hornsgatan/Varvsgatan.

– Hornsgatan/Långholmsgatgan.

– Götgatan/Ringvägen.

– Sveavägen/Tegnérgatan.

– Rådmansgatan/Karlavägen.

– Torsgatan/Odengatan/St Eriksplan.

Puh… Vilken spridning bland förslagen från er läsare! Bland alla dessa läsarförslag finns faktiskt det rätta svaret, så nu är det bara för er att kolla igenom…

Onsdag morgon kommer det rätta svaret. Då kommer vi också att berätta historien om platsen och visa bilder som många av er aldrig har sett förut.

 


 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.