X
Annons
X

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Då är det dags för en ny ledtråd till veckans Stockholmsgåta. SvD-fotografen Malin Hoelstad har alltså hjälpt till med veckans gåta och tagit bilderna.

Så ta en titt på denna bild. Frågan är: Vilken byggnad är detta? Det är från den översta balkongen som ledtrådsbilderna 1-3 är tagna.

gåta3500

Foto: Malin Hoelstad

De tidigare ledtrådsbilderna hittar du via denna länk. Utsiktsbilderna visar bland annat Globen och Kaknästornet.

Om du vill gissa så mejla gärna till mittstockholm@svd.se. Hittills har det kommit in över 300 gissningar. Tack för det stora intresset! Fler ledtrådar följer fram lösningen på onsdag 24 september.

Här några färska gissningar (före denna ledtrådsbild):

Eric: ”Taket på Hotel Scandic i Alvik”.

Maria Rasonyi: ”Jag gissar att Malin Hoelstads fotos på Globen och Kaknästornet är tagna från Sankt Görans sjukhus. Rolig gåta!”.

Anna: ”Jag gissar på Sankt Görans gymnasium ritat av den i år 100-års jubilerande arkitekten Léonie Geisendorf!”.

Pia Clark: Schibstedhusets tak”.

Martin H: ”Till skillnad från många andra så valde jag att mäta och räkna mig fram till min gissning:-) Med en punkt i andra Hötorgsskrapan söderifrån och nästa punkt i Kaknästornet kan man dra en linje västerut, på vilken fotografen måste ha stått. Nu stämmer kanske inte Google Earth helt eftersom flygfoton inte nödvändigtvis tas uppifrån, men med lite enkel trigonometri och byggnadernas respektive storlek i åtanke så borde avståndet mellan byggnaderna vara mindre än mellan Hötorgsskraporna och fotografen. Därför gissar jag att bilden är tagen från Alviksskolan, som ligger högt och fint utan något i vägen”.

Joakim: ”Tack för dina spännande gåtor om Stockholm. Alltid lika kluriga. Denna, eller dessa frågor med Globen, Hötorgskraporna och Kaknästornet tror jag är fotograferade ifrån Tranebergsbron. Den är hög och ger vid sitt krön en, nära nog, mils vid utsikt”.

Lycka till med att lösa gåtan. För er som gillar Stockholm förr och nu skulle jag också vilja rekommendera en serie korta böcker som jag precis har avslutat. De har fram till nu funnits som E-böcker, men nu kommer de även ut i form av en antologi. Det är författaren Daniel Hånberg Alonso som har skrivit ”Block – En deckare ur balans i tiden” – som handlar om en privatdetektiv, Josef Block. Denne färdas i tiden och löser fall i olika tidsepoker i Stockholm. I boken är det inte morden som fascinerar, utan de miljöer vi får följa med till – som exempelvis dansgolvet på Vinterpalatset 1947, misären på den numera försvunna Norra Smedjegatan 1901, Sveasalen på Hamngatan precis före branden 1899 och Rackarberget 1933. Med stor entusiasm ger Daniel Hånberg Alonso läsaren en tydlig känsla av hur livet var för huvudstadens invånare när tidsandan var en helt annan.

bok

• Lyssna också gärna på podcasten Mitt Stockholm – ta chansen att lära känna några av Stockholms mest spännande gator. I varje avsnitt fokuserar vi ju på en gata och låter en initierad person vandra med på gatan och ta ut fem pärlor. Första gången besökte vi Hamngatan (lyssna här), sedan Björngårdsgatan (lyssna här), Sturegatan (lyssna här) och senast Pipersgatan (lyssna här).

sl

Den som promenerade med i femte programmet var skådespelerskan Helena af Sandeberg – som gick i gymnasiet på gatan på 1980-talet och var bosatt på Högbergsgatan på 90-talet.

Mer om hur du lyssnar på podcasten via denna länk.

graf

• Ta också gärna en titt på någon av de drygt 30 filmer om Stockholm förr och nu som gjorts här på bloggen. Via denna länk hittar ni 20 av dessa samlade.

Här några exempel:

• 90-årige Karl-Väinö Tahvanainen berättar om när det klassiska Telefontornet brann 1952. Se filmen här. Tänk att det är telefontrådar på bilden som är tagen i centrala Stockholm!

• Här en kortfilm om Sergels torg förr och nu. Se förvandlingen här.

 Den här filmen med ett bilquiz blev otroligt populär – det är faktiskt en av de mest sedda egenproducerade filmen som gjorts på SvD.se med över 50 000 visningar. Se 10 bilar från 1960-talets Stockholm och gissa bilmärket. Här är klippet:

• Mikael Appelgren och J-O Waldner ställde i en dubbelmatch mot två läsare som vann en bloggutmaning. Se ”Äpplet” spela med ett äpple och J-O med en jojo… Ta en titt här på denna unika kortmatch.

Lycka till med gåtan och mejla gärna till mittstockholm@svd.se om ni har några egna fina Stockholmsbilder som skulle kunna visas här i bloggen.

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.