Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Vasagatan 10. År 1965. Foto: Erik Jonsson

Mängder av läsare försökte lösa gåtan med bilden som SvD-läsaren Erik Jonsson tog 1965 under rivningarna av Klara-kvarteren. Erik ville veta vilket hus det var och vad som hände med den vackra väggmålningen. Det var riktigt klurigt!

Vi kontaktade därför en av de främsta experterna när gäller Stockholms byggnader förr och nu: arkitekturhistorikern Fredric Bedoire. Han löste gåtan. Här är hans svar:

”Jo, jag är rätt person att svara. Bilden är från rivningen av Stockholms Arbetarbank (byggd omkring 1910) på Vasagatan 10. Formellt hette den Nya Banken, grundad 1912. En märklig bank, som vid sidan av Arbetarringens bank vid Kornhamnstorg, var riktad till stadens arbetare. Grundare till Arbetarbanken var bankiren Olof Aschberg, känd för att vara filantropisk och initiativtagare också till Midsommarkransens bostadsområde. Måleriet i banksalen visade bilder ur arbetarnas liv i Stockholm. Målningarna var säkert direkt på putsen och gick nog förlorade (det var flera liknande runt om i banksalen). Mot Vasagatan stod på var sida om porten två granitskulpturer av arbetare. Dessa togs tillvara av Handelsbankens Bankmuseum (som är skrotat), men var de är nu vet jag ej.”

Så nu slipper du grubbla mer över detta, Erik. Det var förresten på den här platsen som du tog bilden 1965. Så här ser det ut på Vasagatan 10 i dag (som ligger under Vattugatan nära Sheraton hotel):

Vasagatan 10. År 2012. Foto: Joakim Ståhl

Och så här såg platsen ut omkring år 1900:

Vasagatan 10. Omkring år 1900. Foto: Stockholms Stadsmuseum

Fredric Bedoire är förresten extra aktuell i år i och med nyutgåvan av boken ”Stockholms byggnader” som jag varmt kan rekommendera. Min far har själv ett ex av årgång 1973 som jag har bläddrat mycket i under tiden vi arbetade med tv-serien Kan du ditt Stockholm?”.

Den förra gåtan, då Rolf Sävström fick lösningen på sitt mångåriga grubbel om skylten ”700 plan” fick ju också sin lösning – läs mer om det här.

Har du också någon bildgåta du vill ha löst? Eller kanske bara en fin bild från Stockholm. Det måste inte vara en äldre pärla utan kan lika gärna vara en vacker modern bild från ditt smultronställe i stan. Mejla gärna till mittstockholm@svd.se

Du har väl förresten inte missat vår tv-serie ”Kan du ditt Stockholm?”. Här kan du se filmerna som vi hoppas ska ge dig nya perspektiv på huvudstaden.

 

 

  

 

 

 


 

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.