Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

potatis

Stockholm under första världskriget. Foto: Stadsmuseet

På lördag ska vi testa något annorlunda och spännande! Då är det exakt 100 år sedan Franz Ferdinand sköts i Sarajevo, vilket ledde till första världskriget. Men hur var 28 juni 1914 i Stockholm? Under lördagen får ni svaret genom en direktrapport här på bloggen som skildrar händelserna i huvudstaden med klockslag – parallellt med det som hände i Sarajevo.

Vi drar igång klockan 7.30 på morgonen då vi berättar hur och var en vanlig stockholmare vaknade upp. Vad åt de till frukost? Hade de någon tanke på världskrig denna morgon? Tack vare Stadsarkivets Mats Hayen, som kommer att vara med mig fram till kl 16 i direktrapporten, kan vi ge spännande och för de flesta helt okänd detaljinformation.

Vi kommer berätta om vilka stora och små händelser som präglade denna sommardag 1914 – exempelvis målgången av en stor cykeltävling på Stadion och om ett lik som flyter iland på Södermalm. Det blir också många bilder och mycket statistik som ger svar på spännande frågor: Vad var vanligaste yrket? Hur många kvinnor satt i kommunfullmäktige? Vad kostade mjölken?

Sedan vill vi förstås gärna få in läsarbilder från släktalbum eller liknande – ni kan mejla redan nu till mittstockholm@svd.se. Målet är att genom läsarna fördjupa bilden av Stockholm 1914 och få fram pärlor som inte finns i arkiven. Att vi genom livebloggen kan lära oss ännu mer om huvudstadens historia. Så har du bilder från tiden 1914-1918 eller åren däromkring så mejla gärna in dem. Det är förstås också välkommet om ni har några fakta eller en berättelse från tiden.

På lördag går det förstås också att ställa frågor om allt kring första världskriget och hur det var i Stockholm, till Stadsarkivets Mats Hayen. Ni kan mejla in frågor redan nu. Det blir spännande på lördag – hoppas ni hakar på!

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.