Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Nästa ”ordinarie” Stockholmsgåta kommer som sagt söndag 7 december. Men i väntan på denna bjöd vi ju på en ”bonusgåta”. Det vill säga en bild som en läsare har skickat in och som inte består av flera ledtrådsbilder och inget uttömmande svar om platsen.

Här Carl Axel Peterssons bild ännu en gång:

ledtråd

På bilden syns Johanneshovsbron, Skanstullsbron och tvärbanan. Här visar Carl Axel på en karta var han tog bilden – platsen är utmärkt med en stjärna:

ny

Snabbast med rätt svar var läsaren Kalle. Om du har något att berätta om platsen eller bron så mejla gärna till mittstockholm@svd.se.

Så här skriver Anders Asp: ”På tidigt 60-tal arbetade jag på Televerket och vi fick då en felanmälan på en telefon med adress Götgatan och ett högt nummer som jag nu inte kommer ihåg. Götgatan visste vi var den låg så glada i hågen tog vi tunnelbanan till Skanstull och sökte men när det enda vi såg var Skanstullsbron utan att ha hittat nämnda adress blev vi rätt snopna. Vad göra? Fick med svansen mellan bena återvända till basen och kolla taxikartan, insåg då att vår adress fanns på andra sidan Hammarby sluss så den felanmälda telefonen fanns på Sundsta gård, då som nu en oas i storstan, och ganska nära där bilden togs”.

Jon Kahn mejlar följande: ”När den nya Skanstullsbron skulle byggas hade vi en lång och delvis upphetsad debatt i kommunfullmäktige. Centern som jag representerade presenterade ett alternativt förslag med att den gamla bron gick rakt ned i tunneln under söder. Förre broar alltså. Men Ulf Adelson som var ansvarigt borgarråd, sa att det var omöjligt och att man provat massvis av förslag (dock inte detta) Nu är det mycket broar och stolpar där. Det var ju ingen lätt knut att lösa det där, man borde ha tänkt bättre innan man byggde tunneln under söder (då hade man kanske sluppit att broarna nästan ser ut att slå knut på varandra)”.

• Lyssna också gärna på podcasten Mitt Stockholm – ta chansen att lära känna några av Stockholms mest spännande gator. I varje avsnitt fokuserar vi ju på en gata och låter en initierad person vandra med på gatan och ta ut fem pärlor. Första gången besökte vi Hamngatan (lyssna här), sedan Björngårdsgatan (lyssna här), Sturegatan (lyssna här) och senast Pipersgatan (lyssna här).

sl

Den som promenerade med i femte programmet var skådespelerskan Helena af Sandeberg – som gick i gymnasiet på gatan på 1980-talet och var bosatt på Högbergsgatan på 90-talet.

Mer om hur du lyssnar på podcasten via denna länk.

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.