X
Annons
X

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Välkomna till en ny vecka här på bloggen. Jag har som sagt flera projekt igång just nu, men nästa vecka utlovar jag en ny gåta med ett riktigt spännande slut – ni får då en okänd fascinerande historia från äldre tiders Stockholm. Den gåtan drar igång 19 eller 20 januari.

Men i väntan på den ska jag besvara en läsarfråga. Så här skriver Elli: ”Hej och tack för en givande blogg. Jag och några kompisar diskuterade häromdagen vilka mat- och nöjesställen som man gick på förr. Typ när min farmors farmor var ung. Det skulle vara så roligt att veta om de gick och åt och drack på samma ställen som vi går nu! Men vilka ställen fanns exempelvis på 1920-talet? Tacksam för svar”.

Tack för mejlet, Elli. För en tid sedan fick jag faktiskt ett mejl på detta tema. Det var från Stig Lundquist och hans mor var föreståndare på ett ölkafé i Stockholm på 1920- och 1930-talet. Modern, Maria Lundquist, gjorde en förteckning över många av de restauranger som då fanns i huvudstaden. En riktigt häftig sammanställning med små tidstypiska kommentarer. Så här skrev Stig Lundquist i sitt mejl till bloggen: ”Hej. Har en förteckning över alla Stockholms krogar under det glada 1920-talet som jag fick efter min mor som jobbade på Söders mest kända ölkafé Porterstugan, Hon var föreståndare där under åren 1924–1936”.

Så ta gärna en titt här, Elli. Och ni andra också förstås! Ni som har en egen historia om någon av restaurangerna får gärna mejla till mittstockholm@svd.se. Det går lika bra med färska som äldre intryck! Och om ni kommer på några restauranger som skulle kunna tillfogas till listan – Mäster Anders är ett exempel – får ni också gärna höra av er:

Här är Maria Lundquists sammanställning:

rest1

rest2

rest3

rest4

Här några äldre bilder på Stockholmsrestauranger:

Berns salonger (någon gång mellan 1890–1920):

berns

Foto: Stockholms stadsmuseum

Hotell Continental på Vasagatan i början av 1900-talet:

continental

Foto: Stadsmuseet

Gylldene Freden början av 1900-talet:

freden

Foto: Stadsmuseet

Ni som har en egen historia om någon av restaurangerna får alltså gärna mejla till mittstockholm@svd.se.

Maria Lindström: ”Vad roligt med denna sammanställning. Påfallande många namn känns ju igen/finns än i dag. Jag arbetar på Storgatan 5, där Östermalmskällaren legat i många år. Sedan 1803 låg här en krog med olika namn, först Ladugårdsland-Källare, senare Restaurant du Nord och från 1895 Östermalmskällaren, kallad ”Femman” av sina stamgäster efter adressen. Den stängde 1957 på nyårsafton, då den gamla byggnaden skulle rivas. 1960 togs den nya moderna kontorsfastigheten i bruk. 1960 öppnade den nya Östermalmskällaren i Verkstadsföreningens hus. Fram till slutet av 1990-talet låg den sen här under olika namn. DN på Stan skrev om nedläggningen under rubriken ”Krogepok dog i svindlande affärer”. Invigningen av det nya kontorshuset skedde den 25 maj 1961 och 83 olika dagstidningar ska enligt uppgift skrivit om det. Det fanns även en inredningsbutik i gatuplan med skyltfönster mot Jungfrugatan men nu är det endast konferenslokaler för eget och medlemsföretagens bruk. Jag har noterat att en restaurang ned namn Östermalmskälkaren ligger i t-banenedgången (Sibyllegateuppgången) men det ser öde ut där numer och en skylt anger att de letar nya lokaler. Jag misstänker att det endast är namnet som återuppstått!”.

Jörgen Gustavsson: ”Kommer på en som torde vara med i förteckningen – Mäster Anders i hörnet Hantverkargatan-Pipersgatan, som omtalades i samband med gatufördjupningen om Pipersgatan förra säsongen”.

Om ni missade lösningen på förra veckans bonusgåta kan ni ta en titt via denna länk. Vi landade alltså på Wennerbergsgatan 6 (huset har även adress Svedbergsplan 5) på Kungsholmen:

bonus

Jag arbetar som sagt nu även med ett SvD-projekt om historiskt material utanför Stockholm. Ta gärna en titt på bildspelet som fokuserar på sju svenska utvandrare som gjorde avtryck i USA i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Här ett exempel – Alexander Samuelsson:

utv1samuelson

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.