Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Tack för alla gissningar om veckans Stockholmsgåta (läs första inlägget här).

Frågan är alltså vad det är för skulptur och var i Stockholm vi befinner oss. Ni får också gärna berätta vad ni vet om skulpturen.

Här får ni en ny bild:

Foto: Johan Lindberg

En tidigare ledtråd var alltså: Den välkände skulptören som tillverkat denna skapelse har sina verk utställda över hela Sverige – från Malmö i söder till Kiruna i norr.

Som vanligt är ni många som har mejlat. Här är några av alla gissningar (följ länkarna och ta en titt på skulpturerna som dessa läsare har gissat på):

Ulla Wannbäck: ”Kan det möjligen vara skulpturen Fruarna av Willy Gordon? Den finns i Fruängens centrum”.

Olof Simonson: ”Att det är Bror Marklund som är skulptören, det är jag bombis på. Men var verket står har jag ingen aning om. Jag drar till med Odenplan”.

Jörgen Gustavsson: ”Hade inte en aning på första bilden. Men nu finns det ju en liten ledtråd. Bro med självmordshinder i bakgrunden – Västerbron är den enda jag känner jag till. (Finns i och för sig fler, Katarinahissen t ex, men jag har för mig att det inte ser ut på det viset.) Statyn står på självmordshindersidan i ungefär samma höjd som bron. Alltså är vi på Långholmen öster om Västerbron. Mer exakt än så kan jag inte vara. Trots att jag ofta passerar på Västerbron därstädes kan jag inte påminna mig att ha sett statyn…

Jan Romander: ”Jag tror att det kan vara toppen på den centrala skulpturen i bassängen i Skulpturparken på Millesgården (Lidingö!!)”.

Sverker: ”Det är ju en typisk Bror Marklund och kan det vara i Kista? det går en t-bana eller är det motorväg däruppe? Huset är i Kistastil men Bror Marklund dog 1977 – Kista byggdes väl senare?”

Karl-Olov Fentorp: ”Av någon anledning får jag för mig att det är vid Folksamhuset på Söder vid Tullgårdsgatan”.

Och så tre till – vi ska då för rättvisans skull tillägga att de vid sina gissningar bara hade den första närbilden att tillgå:

Mats Dahlgren: ”Statyn på perrongen på Kristinebergs T-banestation”.

Åke Spets (Katrineholm): ”Jag tror att du har varit på Nybroplan och tagit en detaljbild av Ortweds Wallenbergmonument”, skrev han.

Rebecca Stadener: ”Bilden i dag är tagen vid statyn som ligger vid nerfarten från Södermalm mot Slussen. Den som har en sådan fantastisk utsikt mot stan”.

Har du själv någon gissning eller kanske någon gåta som du tycker vi ska använda i bloggen? Mejla i så fall gärna till mittstockholm@svd.se.

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.