Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Tack för allt engagemang kring veckans Stockholmsgåta (läs om lösningen här) ! Flera läsare har mejlat och undrat vad som egentligen hände med mittenstatyn som var försvunnen på Urban Duhrins bilder på Drottninggatan 7–9 från slutet av 1970-talet.

drottngammal

Det har vi ännu inte lyckats ta reda på, men däremot har det dykt upp bilder som tar oss närmare lösningen.

På den här SvD-bilden från 1931 syns ju mittenstatyn i full blomstring:

mittstatyn

Så här ser det ju ut i dag:

drottn-ny

Foto: Johan Lindberg

Sedan fick jag i går ett mejl från Centrum för Näringslivshistoria som har hittat en teckning en teckning på Nordstjernans fastighet från 1921, där man kan se statyerna på högersidan av huset i bild.

teckn1

Här en lite närmare titt:

teckn2

Mejla gärna till mittstockholm@svd.se om du vet något mer om mittenstatyn så att vi kan gå till botten med detta. Hur såg den ut? Vad hände med den?

I helgen kommer ett inlägg om en särskild händelse som fick Stockholm på fötter på 1960-talet. Tills dess får ni gärna via denna länk ta en titt på någon av de 27 kortfilmerna som presenterats här i bloggen sedan start för ett år sedan. Från Telefontornet till J-O:s match med en jojo…

Vi har ju också samlat alla gåtor och filmer på en interaktiv karta. Så varsågod att klicka er runt och besök de olika platserna! Kanske finns det något som handlar om din favoritgata?

Mejla gärna till mittstockholm@svd.se om det är någon annan plats eller företeelse som du tycker vi ska använda i bloggen eller om du kanske har en egen historia eller bilder.

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.