Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Fortfarande dyker det då och då upp frågor som gäller filmen om det fascinerande och för många okända Telefontornet (se kortfilmen här) som låg i centrala Stockholm ända fram till 1952. Så här såg det alltså ut under en period:

Jag ska nu besvara tre av de vanligaste läsarfrågorna som kommit in om Telefontornet.

Kent K: Finns det några roliga detaljer om hur stockholmarna instruerades att använda telefonen när de i början var ovana?

Svar: Jag har ett exempel som Karl-Väinö Tahvanainen (mannen som jag intervjuade om Telefontornet) visade för mig. Så här rekommenderade Televerket att telefonen skulle användas i slutet av 1800-talet:

bild-(87)

Anna K: Om det såg ut på detta vis i Stockholm –med ledningar över hustaken – på 1800-talet måste det ju ha sett helt galet ut i ännu större städer ute i världen. Har du något exempel?

Svar: Ja, det här var förstås inte något unikt för Stockholm även om Sveriges huvudstad faktiskt var världens telefontätaste under 1880-talet. Där telefonen drog fram bildades dessa ”spindelnät” över hustaken. Kolla in dessa bilder från New York från 1887 (samma år som Telefontornet i Stockholm byggdes):

ny1

 

ny2

ny3

Foto: Okänd

Nästan direkt kommer ett mejlsvar från Anna som är nöjd med bilderna: ”Framför allt den första bilden är ju en helt vansinnig bild av 1800-talets New York… Tack!”.

Lennart: Förekom det inga svåra olyckor då telefonledningar blåste ner på gator? Det måste ju ha stormat även i gamla tiders Stockholm.

Svar: Jo, det förekom absolut olyckor. Telfonnäten omkring år 1900 var mer sårbara med sina mångtrådiga ledningsknippen över hustaken. I januari 1897 blev det snöstorm en natt och då vaknade stockholmarna till oreda och förödelse i ledningsnätet. Mängder av telefontrådar föll ned och hindrade folk och hästar på gatorna. Här en bild från hörnet Nybrogatan-Linnégatan där två arbetare försöker bringa reda efter ett annat oväder i slutet av 1800-talet:

tele

Foto: Okänd

Visst ger det härliga vibbar av gamla tiders Stockholm. Ni andra är förstås också välkomna att ställa frågor om Stockholm eller mejla in bilder som ni har frågetecken kring. Mejla till mittstockholm@svd.se.

Välkomna tillbaka på fredag då det kommer en ny tuff utmaning här i bloggen!

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.