Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

I dag fick jag ett mejl från Sjöhistoriska museets chef Hans-Lennart Ohlsson. Efter ha sett den senaste filmen här i bloggen – den om Stockholmsutställningen 1930 – sände han över en fin bild på sin farmor då hon tillsammans med farfar (som tog bilden) besökte den historiska utställningen för 83 år sedan:

hlo

Hans-Lennart Ohlsson skriver också några rader som fördjupar intrycket av bilden: ”På baksidan står skrivet ”På utställningen 21/7 30”. Nästa bild i albumet är taget från Skansen och ner över området så det är tveklöst just Stockholmsutställningen de besökte. Det är min farfar Lennart som tagit kortet och det är min farmor Lilly, född 1902, som står bredvid en okänd bekant. Var Skandiatrappan låg vet jag inte men har på en annan bild sett just Svenska Amerika Linjens flagga, nära den utställda segelbåten och nästan granne med SJs paviljong. Så kanske att trappan stod där någonstans. Jag har trott att det var närmare nuvarande museets plats för det ser lite lägre ut bakom. Sen forskade jag vidare och det är INTE som jag trodde Stockholm i modell. Hon såldes 1929 så knappast att man ställde ut en ”gammal” båt. Däremot fick man levererat 1928 m/s Kungsholm från Blom & Voss i Tyskland. Så hon måste ju representerat det absolut senaste i Atlanttrafiken”.

Om någon av er läsare vet något mer om Skandiatrappan som fanns på Stockholmsutställningen 1930 så får ni förstås gärna mejla till mittstockholm@svd.se.

Ni som inte har sett 92-årige Rune Norgrens fina berättelse om utställningen 1930 får en ny chans här.

mix

Via denna länk finns samtliga 30 Stockholmsfilmer  som hittills har gjorts på bloggen samlade.

Ett exempel är denna film som handlar om Telefontornet som fanns i centrala Stockholm ända fram till 1952. Tänk att dessa telefontrådar gick över hustaken i Stockholm!

 Välkomna tillbaka på fredag då det kommer en ny utmaning här i bloggen!

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.