X
Annons
X

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Svaret på senaste Stockholmsgåtan var alltså Regeringsgatan 102:

regslut

Foto: Johan Lindberg

Det var verkligen spännande att höra om SvD-läsaren Peter Sellins farfars far som ju hade motorcykelverkstad på denna plats i början av 1900-talet:

Sellins-motorcykelverkstad

Om någon annan av er läsare här har bilder eller en berättelse från förr om någon släkting som har haft en spännande verksamhet i Stockholm så hör gärna av er till mittstockholm@svd.se. Det är så roligt att få höra era berättelser.

Nästa gåta kommer på måndag 23 februari. I väntan på den får ni gärna ta en titt på annat historiska material på SvD.se – svd.se/historia. Den senaste bildberättelsen handlar om bombningen av Dresden 1945.

Fler intressanta läsarmejl har som vanligt kommit. Här två av dessa:

Sverker: ”Jag älskar gamla menyer. Jag är född 1943 och har som inneboende och rumshyrande elev – gymnasist-student – singel frekventerat diverse mathak genom åren. Har en ganska god bild över utvecklingen – urartningen. En gång i tiden skulle man ha typ två år på restaurangskolan för att bli diskare. Matlagningen var oerhört komplicerad – stommen är faktiskt såserna. Och att få ut maten i tid och varm framför gästen kan bara klassas som en idrottsgren. Det var inte bara maten – restauranterna med personal var en kulturupplevelse av första rang. Ofta kom man in från vinterkylan eller regnet som en våt liten hund som bara ville sitta i ett hörn och slurpa en varm soppa och känna gemenskap och på den tiden var gästen i högsätet. Inga frågor eller synpunkter. Svensk serveringspersonal höll mycket hög klass och de var utrustade med en vit jackett med guldknappar och svarta byxor/kjol. Rangordningen var stenhård. De kände alla och kände igen alla. Många viktiga möten och beslut fattades i princip på krogen – och personalen teg som muren… Det trevligaste stället tycker jag var ”Opris” – Operabaren – vissa gäster hade nyckel ner till Nobiskällaren där det provades viner. Löwenbräu och Tennstopet låg i Klarakvarteren och jag hade mitt första riktiga arbete vid Gustav Adolfs torg 1961 och det hände att man gick opp på afterwork. Fullt med journalister och larmet var öronbedövande och luften kunde skäras med kniv”.

I somras bjöd läsaren Jan Dock på en bonusgåta som handlade om Ektorpet på Djurgården. Nu har Jan varit där och tittat på platsen i vinterskrud. Här två bilder:

ekt

ekt2

Så här såg det ut i somras:

ekt3

Vi ser fram emot fler läsarbilder och historier – mejla till till mittstockholm@svd.se.

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.