Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Här kommer nu ännu mer av veckans gåtbild. Frågan är alltså: Var är bilden tagen och vilket år? Ta också gärna en titt på de tidigare ledtrådarna här och här.

Foto: Centrum för Näringslivshistoria

En ny ledtråd: En berömd svensk författare var  mycket förtjust i husen som en gång låg här – som en del anser hörde till Stockholms vackraste – och skrev bland annat att det gav ”ett intryck av sydländsk lekfullhet”.

Över 400 gissningar har nu kommit in – här är ytterligare några (som kom efter de tidigare bilderna):

Birgit Landström: ”Ser ut att vara bygget av Hilton hotel på Söder Mälarstrand invid Slussen. Ett av alla dessa malplacerade hus i Stan”.

Sten Winblad: ”Att döma av den vita Mercan är det 67-68 sisådär, kanske taget från någon liten balkong på NK mot hörnet Hamngatan/Regeringsgatan när det som nu är HM byggdes?”.

Mejla din gissning till mittstockholm@svd.se. På onsdag kommer lösningen här i bloggen tillsammans med gamla och nya bilder från platsen.

Fokus denna vecka ligger ju på Stockholms vackraste hus (ni bloggläsare valde ju nyligen ut Arkitekturskolan till stadens minst vackra). Mejla gärna in din åsikt. Det är förstås också fritt fram att mejla in en bild om du har något som visar Stockholms allra vackraste sida!

Här några läsarröster om stadens vackraste byggnad (de färskaste först):

Johan von Garrelts: ”När det sedan gäller favoriter, så är ju en av dem Riksdagshuset som genom sin form och placering ser ut att vara helt i harmoni med sin omgivning där mellan Mälaren och Saltsjön, men ändå tycker jag nog mer om det hus i vilket Stockholms Handelskammare ligger. När man ser det från Kungsträdgården upp genom Lantmäteribacken i rätt ljus, ja då är det fantastiskt vackert. Men ändå är min absoluta favorit KB på Smålandsgatan. En byggnad som i sin fasad knappast ser ut att vara i Stockholm. Jag har flera gånger haft den med på bild i rebustävlingar. Jag har då uteslutit bottenvåningen och det är väldigt sällan någon lyckats tala om vilken byggnad det är. Titta själv en dag och bli förvånad”.

Foto: Johan von Garrelts

Trygve Zetterqvist: ”Det vackraste huset i Stockholm (förutom Slottet och Stadshuset) är nog Tessinska Palatset på Slottsbacken. Fast det är svårt att välja, staden har fortfarande mycket fantastisk arkitektur. Jag gillar också Waldemarsudde, Thielska samt Täcka Udden på Djurgården”.

Lotta Svensson: ”Min pappa var nämligen en hängiven amatörfotograf och hade sin Zeiss Ikon kamera med sig överallt. Han var dessutom vaktmästare både på Råsunda Fotbollsstadion och på “vanliga” Stadion och hade ansvar för den s k kungliga logen, så jag får väl säga att Stadion utgjorde en rätt stor del av min uppväxt, så det får bli min favoritbyggnad i staden!”.

Ann-Charlott (Lotta) Svensson med mamma Maj-Britt – svenska flaggans dag på Stadion 1952.

Jan Öhrström: ”Jag tycker att det är hela miljöer som är viktiga, inte enbart ett hus här och där. Om man har ett vackert hus som Stadshuset, kan det lätt ”förstöras” med hjälp av ett fult ett, som t.ex. ”vattenkanten”… Vissa platser i stan är vackra p.g.a. att allt i dom lirar ihop och det gör det på den Brända tomten. Men det finns även moderna miljöer som kan ha en liknande kvalitet, men det brukar mest vara de äldre miljöer som är trevliga. Men en miljö brukar bli ful om de som skapar den bara tänker på sin egen förtjänst. En viss gnutta av osjälvisk vilja att skapa skönhet krävs, annars så är det kört”.

Foto: Jan Öhrström

Karl-Olov Fentorp: ”Jag väljer att inte satsa på ett enskilt hus utan väljer samlingen av alla små husen uppe i Vita bergen. Husen och naturen tillsammans tar priset”.

Jörgen Gustavsson: ”Guldtackan! Bland alla gamla palats och kyrkor finns ett hus som jag tycker sticker ut bland alla de andra i Stockholm: Erlanderhuset på Fyrverkarbacken. Den strama 60-talsarkitketuren när den är som bäst. Samtidigt är det strama formspelet ständig föränderligt med årstidernas och dygnets skiftningar. Återspeglingen av norrhimlen på norrsidan en juninatt, det solbelysta huset mot ett åskmoln i bakgrunden eller den glödande vintersolens varma återsken med reflexer i sydfasadens fönster en midvintereftermiddag. I gryningen den 19 januari i år tog sig huset denna skepnad:

Foto: Jörgen Gustavsson

Martin Kaup: ”Mitt favvohus eller snarare utsikt är nog Norr Mälarstrand sedd från sjösidan, till och med bättre än Strandvägen”.

Tor Gibson: ”Jag erkänner att jag är jävig, eftersom jag arbetar i huset, men Oxenstiernska palatset är vackrast. Här är en utsikt från detsamma:

Foto: Tor Gibson

Rebecca Stadener: ”Jag tycker att den vackraste byggnaden är vyn över Stadshuset (och för all del silhuetten över Stockholm). Den här bilden har jag tagit från Västerbron. Det är mötet mellan Mälaren och Stockholm som är ”grejen” med vår stad”.

Foto: Rebecca Stadener

Sonja Sandin: ”Det vackraste jag vet i Stockholm är ”innetorget” – kan man kalla det för en piazza? – som ligger gömd i trekanten i Gamla Stan mellan Västerlånggatan, Myntgatan och Storkyrkobrinken. Google Maps kallar den för Square of Branting. Nästan ingen känner till denna runda oas med fontän, eftersom man nästan måste krypa genom en låg gång för att komma dit”.

Tyck gärna till ni andra också genom att mejla till mittstockholm@svd.se.

Apropå omröstningen om Stockholms fulaste hus där alltså Arkitekturskolan blev nr 1: Jag fick häromdagen ett mejl från arkitekt Marie Eklund som hjälper till att nyansera debatten, vilket vi uppskattar. Hon har under det gångna året tillsammans med 19 andra yrkesverksamma arkitekter och antikvarier studerat restaurering på Konsthögskolan under temat ”Modernism at risk”. Där har ett särskilt studium tillägnats Arkitekturskolan och dess detaljer. Slutsatsen är att byggnaden håller en förvånansvärt hög arkitektonisk nivå. ”Vi har under detta läsår arbetat med att nyansera bilden av Arkitekturskolan och tycker att det är dags att byggnaden får den uppskattning den förtjänar. Både som representant för en tid som flytt och för en hel yrkeskår som trivts mycket bra i sin skola!”, skriver Marie.

Vill ni veta mer om detta så kan ni besöka utställningen på Galleri Mejan, Excersisplan 3 (mitt emot Moderna Museets entré) – utställningen pågår till söndag 2 juni.

Vi har samlat alla gåtor och filmer på en interaktiv karta. Så varsågod att klicka er runt och besök de olika platserna! Kanske finns det något som handlar om din favoritgata?

Via denna länk hittar du ett blogginlägg där samtliga gåtor och filmer är samlade.

Mejla gärna till mittstockholm@svd.se om det är någon annan plats eller företeelse som du tycker vi ska använda i bloggen eller om du kanske har en egen historia eller bilder.


OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.