Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Foto: Erik Jonsson

Foto: Erik Jonsson

Vi tackar för det stora intresset när det gällde att lösa gåtan med SvD-läsaren Erik Jonssons 1960-talsbild här ovan. Erik hade inget minne av exakt när och var han tog bilden. Han var också nyfiken på vad som nu finns i gropen.

Här är svaret: Högst upp i bild går Mäster Samuelsgatan – till höger Regeringsgatan. Med andra ord är det Parkaden, stora delar av SEB-huset och en del butiker som i dag ligger i Gropen. Det bästa bildbeviset som vi har hittat är följande bild från Stockholmskällan:

Mäster Samuelsgatan 1966. Foto: Göran H Fredriksson/Stockholms stadsmuseum

De två inringade husen på denna bild finns ju även med på Erik Jonsson ursprungliga bild med gropen. Titta här:

Dessa båda hus på Mäster Samuelsgatan finns dock inte kvar i dag. Faktum är att alla byggnader på bilden är rivna. SvD:s Ingvar Karmhed stack ut och plåtade de byggnader som nu har ersatt dessa:

Foto: Ingvar Karmhed

En annan SvD-fotograf Annika af Klercker fotograferade ur en annan vinkel. Nämligen från den plats där vi tror att Erik Jonsson stod i början av 1960-talet och tog bilden på gropen. På Malmskillnadsgatan, vid bron där Hamngatan går inunder. I dag är det en helt annan vy…

Foto: Annika af Klercker

Vi tror också att vi nu vet vilket årtal SvD-läsaren tog bilden: 1962. Följ den här länken och titta på en färgbild som är tagen av Olle S Nevenius i nästan exakt samma vinkel. Vad fanns då i gropen före rivningen? Jo, bland annat ett skrädderi. Smålandsgatan gick på den tiden ”rakt igenom” det som på bilden är en grusgrop. På Smålandsgatan 42 fanns Hertzbergs skrädderi varifrån denna bild är hämtad:

Skräddarmästare Hertzberg. Foto: Lennart af Petersens/Stockholms stadsmuseum

Här ser vi en kartjämförelse från platsen 1957 kontra i dag. Som ni ser gick alltså Smålandsgatan ända upp till Malmskillnadsgatan – ”rakt igenom” gropen på Erik Jonssons bild.

Kartjämförelse via Stockholmskällan. Ringen=gropen på Erik Jonssons bild.

 

 

En av ledtrådarna handlade ju förresten om fyror på rad. Några av er svarade att detta var den avgörande ledtråden. Så här ser ju fjärde våningen ut på Parkaden:

Foto: Ingvar Karmhed

Det var inte så många som prickade in rätt svar på denna kluriga gåta.

Men här är några av de som hade full koll:

Stefan R Garzia: ”Hej! Idag är det parkeringshuset i korsningen Regeringsgatan/Mäster Samuelsgatan som står där! Jag är uppväxt i området. Lutningen på Mäster Samuelsgatan, som ju breddades nedöver, gav en ledtråd”.

Mats Lindholm, Varberg: ”Tvivelsutan rör det sig om det avskyvärda parkeringshuset Parkaden som slukade massor av gammal värdefull centrumbebyggelse på 60-talet”.

Willy Wredenmark: ”Det lär vara det avrivna kvarter där i dag bland annat parkeringsgaraget Parkaden står i dag. Viktigaste ledtråden var nog taket långt bort i bakgrunden – som bör vara tidigare Televerkets stora hus i kvarteret Jericho – den där påbyggnaden med djupt liggande förnsteröppningar är lite speciell. Sedan blev det att komma ihåg och utesluta andra vanliga sandgropar i city från den tiden, bilder som man sett otaliga gånger. Det här var en helt ny vy som jag aldrig sett förut, men det går ju att ana lutningen på Mäster Samuelsgatan upp mot Malmskillnadsgatan. I övrigt finns det väl inte ett hus på bilden som står kvar i dag (förutom Jerichokvarteret)”.

Pia Ramen: ”Jag tror att gatan heter Regeringsatan, de hus man ser till vänster på Er bild låg på Regeringsgatan, (där NK & Cervera ligger nu för tiden) de hus man ser till höger i låg på Mäster Samuelsgatan. I gropen som finns på bilden ligger parkeringsgaraget Parkaden”.

Robert Almén: ”Kan det möjligen vara Parkaden som ska byggas där? Då ser vi Regeringsgatan ungefär där NKs nya glasade entré ligger idag. Gick inte Smålandsgatan ända hit upp innan rivningsraseriet tog över?”

Anders Malmros: ”På bilden ser man Regeringsgatan vid Smålandsgatan och då är det bl a P-huset Parkaden som så småningom byggs där gropen syns på bilden. Jag tillhör den generation som gick och trampade på alla provisoriska brädgångar i city på slutet av 50-talet under den värsta rivningshysterin och då lärde man sig att känna igen platserna även när hus och kvarter hade försvunnit. Jag gick på Bergh´s Reklamskola i början av 60-talet som då låg just på Regeringsgatan så det här är gamla hemtrakter för mig.”.

Peo Wennberg: ”De små husen i mitten på bilden ser ut att ligga i korsningen Regeringsgatan och Mäster Samuelsgatan. Husen till vänster i bild ligger då på Mäster Samuelsgatan och husen till höger på Regeringsgatan. I bakgrunden skymtar taket på Televerkets hus på Jakobsbergsgatan. I gropen ligger väl numera Parkaden”.

Stefan: ”I dag är det  parkeringshuset i korsningen Regeringsgatan/Mäster Samuelsgatan som står där!

Det roligaste med dessa gåtor tycker jag ändå är alla de fina historier som vi får ta del av. Läs här de övriga läsarmejlen:

Anders: ”Det måste vara Kv Elefanten som då byggdes av samma firma som jag arbetade i Nämligen Samuelsson & Bonnier. Med fyror menar du förmodligen de lägenheter som nu har byggts ovan på parkeringshuset tak för ett par år sedan”. http://sv.wikipedia.org/wiki/Elefanten_(kvarter)

Kerstin G: Eftersom jag just nu sitter på Gotland och ska hem till Stockholm först på onsdag, så kan jag inte ta något kort. Jag bifogar istället en länk på Kulturhuset.  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/68/Kulturhuset_2009.jpg/128px-Kulturhuset_2009.jpg

Lisa Nilsson: ”Det ser tämligen ut som Kornhamnstorg och den grop som blev då man byggde tbanan där under mitten av 50-talet. Stationen togs i bruk 1957 så det här måste ha varit 54-55? I hörnan ser man den utgång som senare blev t-banans huvudutgång i tunnelbanestationen Gamla stan”.
Birgitta Öhrlund: ”Bilden borde vara det som blev Brunkebergstorg enligt bifogad bild från i våras. Riksbankshuset (är det väl) står på den plats där Televerkets hus låg förr och vars gripar på taket hamnade utanför Tekniska Museet. På min bild syns även den i mitt tycke gräsliga skulpturen Gryning, som flyttades hit från Medborgarplatsen år 2003. Gamla bilden torde i så fall vara tagen med Drottninggatan i ryggen och där grävskopan står borde vara nuvarande Brunkebergsgatan alternativt Vattugatan”.

Charlotte Erlandsson: ”Jag tror att det är Östermalmstorg, bilden är då tagen från Saluhallen mot Storgatan och Sibyllegatan. Teatern som byggdes där senare vart riven”.

Maud Persson: ”Bilden föreställer Gamla Stans T-bana d v s Kornhamnstorg”.

Kapitalist: ”Vad det än är, så var nog gropen att föredra och borde återställas. ”Så här hade det sett ut om Stockholm hade bombats”-arkitektur. Ett stackars byggbolag får sitt varumärke (välförtjänt) förstört eftersom dess namn står skrivet på en skylt i bilden. Marknadsföringsavdelningen har väl samma organisationskultur som byggavdelningen: förstör!”

Martin Söderström: ”Det är inte Kornhamnstorg då? Plattan har ju redan vart.”

GK: ”Sergels Torg. Plattan. Den så kallade Gropen. Gick där med min far. Det var på hösten och det blåste. Plötsligt tog vinden pappas hatt och vi stod och tittade när den seglade ner i den jättelika gropen. Drottninggatan i bakgrunden kändes långt borta”.

Antonio Afonso: ”Finansdepartementet?”.

Rune Nilsson: ”Bilden visar gropen som Kulturhuset står i idag. Det var meningen att jag skulle arbeta där med att resa stålstommen. Men det blev inte så för jag var upptagen med stålmontage på Huddinge sjukhus vid den tiden. Men jag var framme vid denna grop och beskådade den en kväll och jag minns att den var bra mycket djupare och att hela området som visas på bilden var en jättelik grop. Tyvärr kan jag inte bestå en bild idag. Blir för lång resa för att ta en bild”.

Per: ”Rivningen av Klara. Borde vara Sveavägen till höger och gropen är det blivande Sergels torg”.

Steve: ”Parkeringshuset Elefanten?”

Peter Krokstedt, Fort Lauderdale, Florida: Bilden föreställer blivande Sergels Torg med husen i mitten och till höger ligger på Drottninggatan och det sista huset slutar vid Klarabergsgatan, snett emot nuvarande Åhlens, där trappan går ned till ”plattan” idag”.

Rolf Åkerlund: ”PUB,  Bilden tagen från Kungsgatan”.

PH Liden: ”Kul för en ”fd Stockholmare”; Bakom Dig har du Åhlens bland annat, nedanför: ”plattan”,till vänster Kulturhuset”, rakt fram (till höger) gågata mot Segels torg (har jag för mig), uppe till höger låg en musik(not)-affär för 30 år sen”.

Eva Westling: ”I gropen Sergels torg, fotot taget från Klarabergsgatan, nära Sergelgatan, i riktning mot Drottninggatan”.

Erik Lindholm: ”Vasahuset på Vasagatan”.

Axel Skough: ”Det känns som om det skulle kunna vara nuvarande Hötorgshallen i gropen….  De stora fönstrena som syns i gatuplanet på huset i övre vänstra hönet är i så fall Frälsningsarméns matsal, de hade hotell då med ingång från Drottninggatan. Jag har ett minne av att gatuadressen var Drottninggatan 66 eller något däromkring. Min farfar och farmor brukade ta in på det hotellet på den tiden och bjöd ibland barnbarnen på lunch i matsalen med utsikt över det dåvarande Hötorget.  Och gatan man ser rakt fram i bilden är då Slöjdgatan. Någon bild på hur det ser ut nu är inte så lätt för mig att åstadkomma då jag inte längre är bosatt i Stockholm, det får bli denna tämligen vilda gissning!”

Robert Almén: ”Hej, jag får en känsla av att detta idag är trappan från Drottninggatan ner till T-banan vid Sergels Torg. Husen till vänster skyms av Kulturhuset och något av husen mitt i bilden finns nog fortfarande kvar på Drottninggatan”.

Anne-Charlotte Hag (i dag boendes i Spånga efter mååånga år på Öfvre): ”Bilden 9 aug är tagen när man grävde upp Östermalmstorg för att bygga tunnelbanans röda linje. Skulle kunna vara tagen strax utanför dåvarande biljarden på Nybrogatan. Den låg 1 tr upp i Saluhallens hus och där finns idag rest Örtagården (om den finns kvar). Bodde själv i huset Linnégatan/Sibyllegatan och det skakade betänkligt när man sprängde. Flera av husen i bakgrunden är idag rivna, dock inte hörnhuset vid Storgatan (längst till hö på bilden)”.

Göran Bruce: ”Nog är det väl Sergels torg som vuxit upp där ni visat bilden idag? Sveavägen och SEB:s huvudkontor samt hötorgshusen har ersatt liksom vår fotbolls-VM-fontän”.

Ulrika Sundblad: ”Sergels torg”.

Lasse: ”Kornhamnstorg, tror jag mig minnas”.

Per Sigurdsson: ”Det är blivande Brunkebergstorg. Gruset är den gamla åsen till vänster på andra sidan kommer Riksbanken att stå.

Mattias Gadd: ”Drottningsgatan ner mot Riksdagen från nuvarande Klarabergsgatan och det vi nu har i gropen är Sergels torgs ”Plattan”! Bara ett hus kvar och Klaras kyrktorn lurigt nog bortbeskuret…”.

Birgit Flening: ”Hej, bilden i dagens SvD är Sergels Torg sett mot Drottninggatan, där Kulturhuset och torget möts.”

Ralph Emtemark: ”Detta måste vara där Hötorgshallen ligger idag. Husen till höger ser ut som Slöjdgatan som jag minns den från min ungdom”.

Mikael Aksamit: ”Jag tror att bilden föreställer det område där fastigheterna längs med Sveavägens krök ligger, Sveavägen 151 – 167. Gatorna man ser på bilden borde vara Ynglingagatan och Norrtullsgatan”.

Petra: ”Får en diffus Götgats-känsla. Då skulle skorstenen i bakgrunden kunna vara Neumüllers bryggeri, och i gropen i förgrunden står idag skatteskrapan. Men det är bara en gissning”.

Eric Sävenfalk: ”Svaret på frågan är Kornhamnstorg”.

Anders Nilsson: ”Jag tror fasaderna i fonden visar Vattugatan och Malmtorgsgatan. Trots att jag började mitt första arbete i byggbranschen i den dåtida riksgropen är jag osäker. Tyvärr sett i backspegeln så blev ju området förstört, tänk om man sparat och struntat dåtidens betongpolitiker som gav vika för bankernas önskemål påbörjades innan alla lov var klara. Alla ville vara granne med Riksbankens som är en arkitektonisk pärla med sin tunga bohusgranit som fasadbeklädnad men resten, plåtschabrak!!”.

Jan-Olof Brunila: ”Ser ut som min arbetsplats – Brunkebergstorg med Malmtorgsgatan i förgrunden”. I dag finns här Gallerian med bland annat Swedbanks HK, stora underjordiska garage, T-banans station på blå linjen m.m”.

Magnus Rydholm: ”Jag tycker det ser ut som nuvarande Sergels torg: Plattan”.

Bengt-Johan Sköld: ”Såg bilden som ni nu har. Det bör vara Norrlandsgatan man ser i bakgrunden  Det bruna huset ligger kvar än i dag”.

Hans Bergström: ”Visst är det Plattan, Kulturhuset med Stadsteatern. Precis till höger T-banan”.

Villy Glas: ”Kornhamnstorg”.

Johannes Pollack: ”Gamla stans t-bana?”

Nils Nilsson: ”Mariatorget är rätt svar”. Lasse: ”Brunkebergstorg och Sergels torgs glaspelare o tunnelbana”. Vi bad er ju också att mejla in en bild på hur platsen ser ut i dag. Fler läsare har glädjande nog gjort det, men ingen av dessa hade rätt svar. Tack för intresset. Vi återkommer snart med en ny gåta.

Denna vecka har Mitt Stockholm-redaktionen semester, men nästa vecka är vi tillbaka med en ny utmaning. Välkommen åter!

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.