Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

belllösnhuset

Foto: Johan Lindberg

Lösningen på veckans Stockholmsgåta är Bellmanhuset Urvädersgränd 3 på Södermalm. Snabbast med rätt lösning var Jörgen Gustavsson följd av Jan Öhrström, Bosse Lindahl, Maud Berlin och Åke Spets. Tack alla läsare för den stora entusiasmen. Av drygt 500 gissningar var det till slut 127 läsare som prickade rätt. Jag är mycket imponerad av de 14 som klarade detta på första bilden!

Den här platsen är förstås mest känd för att Carl Michael Bellman bodde här under fyra år – 1770 till 1774. Och det var inte vilka år som helst – det var kanske hans mest kreativa period. Stadsarkivets Mats Hayen kan Bellman utan och innan. Han tog mig med in i huset som ägs av ordenssällskapet Par Bricole. Här Mats Hayen i ett av de två gavelrum högst upp där skalden Carl Michael Bellman hade sin bostad:

bellhayen

Här ett skrivbord på platsen där Carl Michael Bellman en gång i tiden satt och skapade:

belllösnrumsuts

Foto: Johan Lindberg

Det man ska veta är att Carl Michael Bellman hade en helt annan utsikt när han bodde här tillsammans med sin bror på 1770-talet: ”Då skymdes inte sikten av hus utan det var en härlig utsikt mot vattnet. Under sin period här skrev Bellman bland annat merparten av Fredmans epistlar. Säkerligen inspirerades han mycket av den sköna Stockholmsutsikten från fönstret när han exempelvis skrev Stolta stad”, säger Mats Hayen och sneglar ut genom fönstret.

Inga av skaldens egna möbler är bevarade, men i Bellmans gamla rum finns tidstypiska möbler.

– Sängen är hämtad från Gripsholm så det är fullt tänkbart att Bellman sov i just den här sängen under besöken på slottet, säger Mats Hayen.

Tror du att Carl Michael Bellman mådde bra under de fyra år han bodde här?

– Ja, det tror jag. Han jobbar då vid tullen och han framför ordensparodier som heter ”Bacchi orden” i ett hus vid nuvarande Medborgarplatsen. Han är också kär under den här perioden – först i Inga Lissander och sedan i Ulla Winbladh. Det är också i de här rummen som han skriver Gustafs skål – hyllningen till Gustav III revolutionsåret 1772, vilket gör att kungen får upp ögonen för honom. Det var helt klart en bra och kreativ period i Bellmans liv, berättar Mats Hayen., berättar Mats Hayen.

I rummet finns också Bellmans dödsmask på en av väggarna i nivå med hans egen längd. Han lär ha varit 182 cm lång. Här syns dödsmasken bredvid kakelugnen:

dm

Historien om detta hus är spännande. Det byggdes efter den stora branden 1723 då 500 hus brann ner och Katarina kyrka nästan helt förstördes. Under 1800-talet var det faktiskt nära att huset hade brunnit ner i en annan storbrand i området. Branden spred sig faktiskt ända till grannhuset – hade ett hus till drabbats så hade alltså inte Bellmans gamla hus funnits kvar i dag… Denna brand 1857 ledde förresten också till att Mosebacke torg skapades på delar av det brunna området.

I början av 1800-talet hade en del stockholmare fortfarande koll på att Bellman hade bott i byggnaden, men ett antal ägarskiften gjorde att den kunskapen föll i glömska. ”I början av 1900-talet lyckas två Bellman-forskare finna att Bellman hade varit mantalsskriven här. De ser också att det var under just dessa fyra år som Bellman skrev huvuddelen av Fredmans epistlar. När huset sedan är till salu lyckas ordenssällskapet Par Bricole, som Bellman var med och grundade, köpa loss huset”, berättar Mats Hayen.

Lyckligtvis var rummen där Bellman hade bott relativt orörda. De som ägde huset vid försäljningen hade nämligen varit konservativa och inte velat göra några större förändringar i huset. D en 4 februari 1940 – 200 år efter Bellmans födelse – invigdes Bellmanhuset med bland andra kronprins Gustav (VI) Adolf och prins Eugen närvarande.

– Tillägget som gjordes var Riddarsalen som än i dag används av oss i Par Bricole. Här låg före 1940 husets trädgård, berättar Mats Hayen.

Riddarsalen är verkligen vacker. Längs väggarna hänger ordenssällskapets riddarsköldar:

pb

rs

Foto: Mats Hayen

En gång i månaden får allmänheten komma in i Bellmanhuset. Första söndagen varje månad visas huset upp av en guide – nästa gång, 5 april, av just Mats Hayen. Även Bellmansångaren Sten Magnus Petri medverkar. Årets söndagsvisningar är dessutom jubileumsvisningar eftersom Bellman fyller 275 år i år (1740–2015). Det blir därför extra mycket Bellman i år. Par Bricole storsatsar på Bellmandagen den 26 juli med evenemang i Kungsträdgården och vid Bellmansro. Stadsarkivet kommer dessutom att ha en Bellmanvecka 20–24 juli. Mer om hur ”Bellman 275 år” firas hittar ni här.

mh

Foto: Mats Hayen

Läsaren Cilla Ulfberg löste gåtan sedan Stomatolskylten dykt upp i en av ledtrådarna:

gat3500

Så här skriver Cilla Ulfberg: ”Nu blev det nästan för lätt. Det är Bellmans hus på Urvädersgränd 3. Stomatolskylten känner jag igen eftersom min mans farfar far var Mauritz Larsson. Mauritz Larsson, uppfinnare och konstnär, gjorde själva konstruktionsarbetet på uppdrag av Grumme & Son. Skylten blev den första i Stockholm med ”rörligt ljus”, i november 1909 var det invigning. Tekniken är 1361 glödlampor och likströmsdrivna reläer/brytare, fiffigt ihopkopplade i sekvenser så det blir en rörlig reklam. Skylten satt först på gamla Katarinahissen men flyttades 1932 till nuvarande plats. Företaget Cederroth äger skylten som inte går att K-märka så dess framtida öde vilar i deras och fastighetsägarens händer. Mauritz Larsson har för övrigt en eller kanske två tavlor på Nationalmuseum. En vacker dag kanske de plockas fram. Han uppfann även X-kroken och var delaktig, vilket inte bekräftat eller dokumenterat men det är nämnt i släkten, i framtagandet av rullagret tillsammans med SKF som fick patent på det 1918”.

Tack så mycket för all denna spännande information, Cilla.

Läsaren Linn Mougenot har följande att berätta om huset: ”Golvet på vinden där dödsmasken hänger är lagd med tegelstenar slagna på det tegelbruk som fanns på Stockholms slott under den tid som slottet byggdes. Märkta med S. Att det dessutom spökar i huset kan jag intyga. Själv har jag mött en liten beskäftig person klädd som en gammal bokhållare klädd i svarta skyddsärmar bl.a”.

Fler bilder från platsen finns via denna länk. Det är gruppen Dag Vag som poserade utanför Bellmanhuset 1979. Det står ”Gamla Stan 1979” men det är Bellmanhuset. Klicka på länken till ”Gamla Stan 1979” så får ni se fina svartvita foton tagna av Kärsti Stiege.

Har du en egen historia om platsen så mejla gärna till mittstockholm@svd.se.

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.