Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Nyligen visade jag ju Kungsgatans utveckling i en serie bilder. Det gläder mig att så många var intresserade – inlägget gav över 100 000 visningar på SvD.se.

Efter detta inlägg kom det ett mejl från läsaren Arne Hartelius som har hittat fina bilder i sin pappas arkiv. Här är den första – Kungsgatan från ovan på 1930-talet:

Regeringsgatans-viadukt-över-Kungsgatan

Så här skriver Arne om nästa bild: ”Den här bilden är troligen tagen i början av 30-talet. Det är min pappa, född 1909, längst till höger. Både pappa och hans kamrat är ju väldigt stiligt klädda som man kan undra om de är här i något officiellt ärende men det var ju så här man klädde sig på den tiden, även till vardags, så det rörde sig nog bara om ett vanligt turistbesök. Den här är tagen i Feiths hörna/Kalas-hörnan”:

Kungsgatan_30-talet

Arne fortsätter: En annan bild från samma tillfälle verkar vara tagen vid Slussen (min far har fluga). Jag vet inte så mycket om vad han gjorde under 30-talet annat än att han gick till sjöss på MS Kungsholm”.

PappaKanskeSlussen30-tal 

Här är Arnes far, Åke Olsson (längst till höger), ombord på M/S Kungsholm tillsammans med två kamrater:

PappaKungsholm3

Arne: ”Under beredskapen gjorde pappa många saker, bland annat var han furir i signaltrupperna där en av hans underordnade var en ung Lennart Ljung som i slutet av 70-talet blev överbefälhavare. Han var också kurir och fick i denna funktion den tämligen unika upplevelsen av att åka motorcykel från Stockholm till Göteborg utan att möta en enda bil. Han blev försvarsmakten trogen och i slutet av 40-talet återvände han till Kungsgatan, närmare bestämt nummer 32 ungefär 70 meter bakom honom på det näst översta fotografiet, där han på STI:s aftonskola läste till ingenjör. Han träffade min mamma på Skansens dansbana i den här vevan och 1952 föddes min bror. De bodde då i en etta på Hantverkargatan utan varmvatten och med dass på gården. 1953 kunde de dock flytta till en nybyggd modern 3:a på Gärdet. 1954 föddes jag och resten är, som de säger, historia”.

Slutligen en senare bild på Arnes far vid Oxtorgsgatan 1953:

PappaOxtorgsgatan1953

Tack så mycket för dessa fina bilder och den fina berättelsen, Arne. Ni andra får också gärna mejla in bilder som vi kan visa här på bloggen genom att mejla till mittstockholm@svd.se.

Här är åter bildspelet om Kungsgatan för er som inte sett det. Klicka på denna länk eller på bilden:

kg500

Foto: Stadsmuseet  och Johan Lindberg

Innan det är dags för nästa gåta (kommer på måndag) får ni också gärna ta en titt på bloggens filmer som finns via denna länk.

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.