Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Då är det slutligen dags för lösningen på filmquizet med bilar och Stockholmsmiljöer från 1960-talet. Filmen har över 25 000 visningar, vilket är otroligt roligt. Inte minst för fotograf Kjell Svensson som gjort ett starkt jobb med att plocka ut bilar och klippa ihop denna film.

En av de Stockholmsmiljöer som många yngre läsare hade problem med var Karlaplan.

Så här såg det ju ut på 1960-talet – bild nr 1 och två i filmen – utan Fältöversten:


När jag besökte samma plats häromdagen var vyn en annan (skulpturen Flygarmonumentet av Carl Milles till höger gör att det är lätt att orientera sig):

Foto: Johan Lindberg

Tack för alla gissningar – det märks att en del av er har fantastiskt bra koll på amerikanare! Själv är jag inte tillräckligt vass för att kunna ta ut ett facit. Jag bad därför SvD Näringslivs bilfantom Nils-Olof Ollevik att ta fram lösningen. Som vi sa från början så var vi inte helt säkra på alla modeller och Nils-Olof är i ärlighetens namn inte hundraprocentigt säker – men nästan.

Stockholmsmiljöerna som vi frågade efter är jag dock helt säker på!

Då kör vi igång. Sätt gärna igång filmen i ett webbfönster intill så att ni kan följa resonemanget.

BILD 1:

Bilen: Ford Galaxie. Majoriteten av er hade rätt på den bilen, men många har också gissat på Ford Fairlane (”Storleken och fronten skiljer”, beskriver Nils-Olof Ollevik den avgörande skillnaden)

Platsen: Karlaplan.

BILD 2:

Bilen: Ford Falcon. Här var ni läsare nästan rörande överens – det var nog den enklaste.

Platsen: Karlaplan.

BILD 3:

Bilen: Ford Galaxie Country Sedan.

Platsen: Kungsgatan-Sveavägen.

BILD 4:

Bilen: Chevrolet Camaro. Detta är en av två bilar som Nils-Olof Ollevik känner lite tvekan inför. ”Skulle också kunna vara en Pontiac Firebird”, säger han, vilket gör att vi ger rätt även för denna.

Platsen: Djurgården/Oakhill.

BILD 5:

Bilen: Plymouth Valiant/Chrysler Valiant. Läsaren Roger Enmalm påpekar mycket riktigt att båda namnen användes för bilen under olika år.

Platsen: Roslagstull.

BILD 6:

Bilen: Plymouth Savoy Station Wagon.

Platsen: Kungsträdgårdsgatan

BILD 7:

Bilen: Chevrolet II Nova Station Wagon.

Platsen: Ringvägen-Katarina Bangata

BILD 8:

Bilen: Rambler Classic

Platsen: Nybroplan – Hamngatan.


BILD 9:

Bilen: Buick Skylark.

Platsen: Strandvägen.

BILD 10:

Bilen: Buick Special.

Platsen: Vasagatan-Kungsgatan.

Hör gärna av er om ni har åsikter om detta ”facit”. Om ni har en annan åsikt om någon bil får ni gärna kontra med bilder och försöka övertyga oss.

Men om vi utgår från denna lösning så har vi några läsare med full pott. När det gäller Stockholmsmiljöerna var det bara Jörgen Gustavsson, Anders Asp och Reinert Klint som prickade in alla tio. Här var vi ganska hårda och gav exempelvis på bild nr 8 inte rätt för Norrmalmstorg-Hamngatan, eftersom vi befinner oss vid Nybroplan-Hamngatan. Snudd på alla rätt hade Anders Tehler, Stefan R Grazia, Caroline Åkerhielm och Anders Malmros.

När det gäller bilarna så hade Jonny Forsberg, Pär Oldertz, Dag Laurell, Richard Walter, Stefan Cederholm och Claes Friberg rätt på alla 10 bilar. Imponerande! Snudd på full pott hade Joakim Larén, Darryl O Möllheden, Ulf Karlsson, Ulf Johansson, Tommy Jansson, Leo Lund, Håkan Nyqvist, Rikard Hjärtstädt, Magnus Lindell, Christian Bergström, Ingemar Engström, Stefan Talian, Anders Impala, Jan-Olov Sundqvist, Jan Öhberg, Olle Möllheden, Anders Malmros, Anders Norberg, Reinert Klint, Kent Bolander, Erik Gerring, Bo Wahlman, Ralph Emtemark, Jan Jönsson, Stig Hansson och Roger Enmalm.

Kul som sagt med detta härliga engagemang. SvD:s klippmästare Kjell Svensson laddar just nu inför ett nytt bilquiz från 1960-talets Stockholm – med sportbilar. Planen är att köra det i april.

Ni missade väl förresten inte lösningen på veckans Stockholmsgåta. Följ denna länk och läs om var fotografen stod när han tog bilden nedan.

Foto: Nordiska museet

Vinterns mest sedda film på bloggen är historien om 90-årige Karl-Väinö Tahvanainen som berättade om när det klassiska Telefontornet brann 1952. Det är alltså telefontrådar på bilden nedan som gick över huvudstaden hustak! Se filmen här.

Den mest sedda filmen totalt på bloggen är dock den om Sergels torg. Följ denna länk och se hur platsen en gång såg ut.


En annan fin historia är filmen om Margit Claesson som 1958 blev Stockholms första kvinnliga busschaufför. 90-åringen berättade att det fanns manliga passagerare som vägrade gå på bussen i början (se filmen här).

Margit Claesson under premiärturen 1958. Foto: Spårvägsmuseet

OM NI VILL SE FLER GÅTOR OCH FILMER OM STOCKHOLM – FÖLJ DENNA LÄNK


 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.