Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Vi visade ju nyligen ett foto som mejlades till mig från Sjöhistoriska museets chef Hans-Lennart Ohlsson. Han sände över en fin bild på sin farmor då hon tillsammans med farfar (som tog bilden) besökte Stockholmsutställningen 1930. Hans-Lennart Ohlsson funderade på var någonstans på utställningen de befann sig. Han hade inte lyckats hitta trappan på någon annan bild.

hlo

Denna gåta har nu lösts av en läsare. Niklas Lenkel mejlade över denna bild från Stockholmsutställningen 1930 där platsen syns till vänster. Tittar ni noga så syns även fartygsmodellen (klicka här för att få en närmare titt på bilden):

trappa

Foto: Okänd/Digitalt museum

Så här skrev ju Hans-Lennart Ohlsson om den övre bilden: ”På baksidan står skrivet ”På utställningen 21/7 30”. Nästa bild i albumet är taget från Skansen och ner över området så det är tveklöst just Stockholmsutställningen de besökte. Det är min farfar Lennart som tagit kortet och det är min farmor Lilly, född 1902, som står bredvid en okänd bekant. Var Skandiatrappan låg vet jag inte men har på en annan bild sett just Svenska Amerika Linjens flagga, nära den utställda segelbåten och nästan granne med SJs paviljong. Så kanske att trappan stod där någonstans. Jag har trott att det var närmare nuvarande museets plats för det ser lite lägre ut bakom. Sen forskade jag vidare och det är INTE som jag trodde Stockholm i modell. Hon såldes 1929 så knappast att man ställde ut en ”gammal” båt. Däremot fick man levererat 1928 m/s Kungsholm från Blom & Voss i Tyskland. Så hon måste ju representerat det absolut senaste i Atlanttrafiken”.

Så här skriver Hans-Lennart i ett nytt mejl sedan han fått lösningen: ”Jätteroligt, då hade jag lite rätt om närheten till flaggan. Det är alltså närmast dagens turkiska ambassad”.

Hans-Lennart Ohlsson påpekar också att segelbåten Lill-Stina – som gick att beskåda på utställningen 1930 – fortfarande är i bruk. Läs mer här.

Om någon annan av er läsare har frågor kring någon av era Stockholmsbilder så mejla gärna till mittstockholm@svd.se.

Missa heller inte det luriga julquiz som en läsare utmanar med – se denna länk där du hittar bilder i stil med denna:
jan1

Ni som inte har sett 92-årige Rune Norgrens fina berättelse om utställningen 1930 får en ny chans här.

mix

 

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.