Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Vi tar ett kort uppehåll från 1920-talsgåtan för att berätta om att en tidigare läsargåta nu är löst. Karl Sundholm undrade ju om det finns någon historia bakom konstverket som var karvat ur en trädstad på Sockenvägen vid gamla Enskede (korsningen Sockenvägen/Murklevägen).

träd

Anita Petterson, antikvarie på Stadsmuseet, ger oss svaret:

”Hittade en text i Eivy och Hans Harléns bok ”Konsten i söderort” (Stockholm, 2011). Citat från sid 58. ”Kvinna på stam” När Sockenvägens gamla alléträd, pilarna, skulle gallras och ersättas av nya, lät man två av de gamla stammarna stå kvar där Källvägen korsar planteringen. En dansk konstnär, Ole Barslund, utformade med sin motorsåg, en sittande kvinna och en mindre, liggande kvinna. Figurerna skapades i juli 1995. Att kvinnan ser ut att vara badklädd har inget samband med att det på platsen låg ett bassängbad ”Sumpen” 1911-28. Den mindre skulpturen är numera försvunnen”.

Nu har även skulpturen som ni ser här ovan – efter att ha funnits på platsen i 18 år – tagits bort. Via mejl fick jag motiveringen av Björn Embrén, trädspecialist på Trafikkontoret: ”Pilstammen var murken i stambasen och höll på att rasa. Av säkerhetsskäl togs den därför bort”.

Är det någon annan av er läsare som vill ha en lurig bildgåta löst så mejla gärna till mittstockholm@svd.se. Hjälp också gärna till att lösa gåtan med 1920-talsbilden via denna länk. Det gäller ju alltså bilden på systrarna Margit och Erna Falk:

britt-marie500

Ni får gärna via denna länk se någon av de 28 kortfilmerna som presenterats här i bloggen sedan starten förra året. Ett exempel är denna film som handlar om Telefontornet som fanns i centrala Stockholm ända fram till 1952. Tänk att dessa telefontrådar gick över hustaken i Stockholm!

 

 

 

 

 

 

OM BLOGGEN



Välkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.

Fler bloggar