Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

bild-2-(9)

Då är vi framme vid lösningen på veckans Stockholmsgåta. Bilderna togs på David Bagares gata 23. Den här platsen såg helt annorlunda ut en bra bit in på 1900-talet. Bloggläsaren Staffan Ekeroth bodde här från 1950 till 1965 – då huset på samma hade adressen David Bagares gata 29. Så här berättar han: ”Jag bodde i en gammal rivningskåk från 1800-talet på David Bagares Gata 29, 1 trappa över gården. Vi flyttade dit år 1950 och år 1965 revs huset för att ge plats åt ett servicehus. På gården fanns Stockholms enda päronträd (augustipäron)”.

Här en härlig bild från innergården som Staffan har mejlat över:

David-Bagares-Gata-29

Staffan Ekeroth har verkligen mycket intressant att berätta kring detta. Bland annat kom många japanska och kinesiska turister för att titta på trädet… Titta gärna på bildsvepet via denna länk för att läsa hans historia och kolla in fler bilder. Det ger verkligen en fläkt av gamla tiders Stockholm!

Snabbast med rätt lösning av er läsare var Erik och Gabriella Horneman följd av Karin Olsson, Hans Olsson, Lars Lindberg och Jesper Olsson.

Om någon annan av er läsare har en fin historia om Stockholm – förr eller nu – så är ni förstås välkomna att mejla till mittstockholm@svd.se.

Jag vill också passa på att rekommendera en bok jag precis har läst. En ny höjdare när det gäller Stockholm förr och nu – nämligen ”Stockholm nyss – om förändringar i stadsmiljön”. Karl-Gunnar Norén visar stor kunnighet och känsla i texterna och Christer Löfgrens bilder är väldigt avslöjande när det gäller stadens förvandling. I den här boken jämförs staden nu med hur den såg ut i slutet av 1970-talet och början av 1980-talet. Det är ju vanligare att de äldre bilderna är tagna tidigare på 1900-talet, men det här blir extra effektfullt i och med att 1980-talet för många känns som ”nyss”.

Här ett exempel ur boken – Klarabergsgatan västerut (ni ser Centralen till vänster):

Bild från 1979:

klara-2

Foto: Christer Löfgren

Färsk bild:

klara1

Foto: Christer Löfgren

Det jag gillar med Karl-Gunnar Noréns texter är att han inte är en ”supernostalgiker”. Jag kan ha svårt för böcker där ”allt var bättre förr”. Exempelvis skriver Norén att Clarion Hotel Signs enorma baksida helt i svart mot järnvägen är ”mycket läcker”. Då blir vissa vassa omdömen om andra byggnader – som att Royal Viking Hotel och Waterfront är ”stolpskott” – mycket trovärdigare. Här kan ni läsa mer om boken. Duon har även precis kommit ut med läsvärda boken ”Stockholm kring 1980-talet”.

Välkomna tillbaka till en ny gåta framöver.

• Lyssna också gärna på podcasten Mitt Stockholm – ta chansen att lära känna några av Stockholms mest spännande gator. I varje avsnitt fokuserar vi ju på en gata och låter en initierad person vandra med på gatan och ta ut fem pärlor. Första gången besökte vi Hamngatan (lyssna här), sedan Björngårdsgatan (lyssna här), Sturegatan (lyssna här) och senast Pipersgatan (lyssna här).

sl

Den som promenerade med i femte programmet var skådespelerskan Helena af Sandeberg – som gick i gymnasiet på gatan på 1980-talet och var bosatt på Högbergsgatan på 90-talet.

Mer om hur du lyssnar på podcasten via denna länk.

graf

• Ta också gärna en titt på någon av de drygt 30 filmer om Stockholm förr och nu som gjorts här på bloggen. Via denna länk hittar ni 20 av dessa samlade.

Här några exempel:

• 90-årige Karl-Väinö Tahvanainen berättar om när det klassiska Telefontornet brann 1952. Se filmen här. Tänk att det är telefontrådar på bilden som är tagen i centrala Stockholm!

• Här en kortfilm om Sergels torg förr och nu. Se förvandlingen här.

 Den här filmen med ett bilquiz blev otroligt populär – det är faktiskt en av de mest sedda egenproducerade filmen som gjorts på SvD.se med över 50 000 visningar. Se 10 bilar från 1960-talets Stockholm och gissa bilmärket. Här är klippet:

• Mikael Appelgren och J-O Waldner ställde i en dubbelmatch mot två läsare som vann en bloggutmaning. Se ”Äpplet” spela med ett äpple och J-O med en jojo… Ta en titt här på denna unika kortmatch.

Mejla gärna till mittstockholm@svd.se om ni har några egna fina Stockholmsbilder som skulle kunna visas här i bloggen.

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.