X
Annons
X

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Senaste inlägget handlade ju om var stockholmarna åt på 1920-talet – läs gärna här.

Ni som har en egen historia om någon av restaurangerna får alltså gärna mejla till mittstockholm@svd.se. Här några av historierna som har kommit in:

Maria Lindström: ”Vad roligt med denna sammanställning. Påfallande många namn känns ju igen/finns än i dag. Jag arbetar på Storgatan 5, där Östermalmskällaren legat i många år. Sedan 1803 låg här en krog med olika namn, först Ladugårdsland-Källare, senare Restaurant du Nord och från 1895 Östermalmskällaren, kallad ”Femman” av sina stamgäster efter adressen. Den stängde 1957 på nyårsafton, då den gamla byggnaden skulle rivas. 1960 togs den nya moderna kontorsfastigheten i bruk. 1960 öppnade den nya Östermalmskällaren i Verkstadsföreningens hus. Fram till slutet av 1990-talet låg den sen här under olika namn. DN på Stan skrev om nedläggningen under rubriken ”Krogepok dog i svindlande affärer”. Invigningen av det nya kontorshuset skedde den 25 maj 1961 och 83 olika dagstidningar ska enligt uppgift skrivit om det. Det fanns även en inredningsbutik i gatuplan med skyltfönster mot Jungfrugatan men nu är det endast konferenslokaler för eget och medlemsföretagens bruk. Jag har noterat att en restaurang ned namn Östermalmskälkaren ligger i t-banenedgången (Sibyllegateuppgången) men det ser öde ut där numer och en skylt anger att de letar nya lokaler. Jag misstänker att det endast är namnet som återuppstått!”.

Jörgen Gustavsson: ”Kommer på en som torde vara med i förteckningen – Mäster Anders i hörnet Hantverkargatan-Pipersgatan, som omtalades i samband med gatufördjupningen om Pipersgatan förra säsongen”.

Sverker: ”Väldigt många finns kvar – en del med nytt namn i samma lokaler – värsta skräckexemplet är nog Brända tomten följd av Sturehof? De flesta har jag besökt från 1960 och framåt. Men det saknas Fenixpalatset på Adolf Fredriks kyrkogata – nu Citykyrkan – och SHT på Hötorget som försökte en nystart 1993 men det gick tydligen inte”.

Stefan R Grazia: ”Jag hade Tegnergatan 14 som officiell uppväxtadress, och – där låg ett enklare matlokus med vänliga, bastanta tanter som serverade. För ett decennium sedan fick jag av farsans änka bifogade matsedel. Själv försökte jag under gymnasisttiden coola ned med en pilsner efter skolan, men blev ganska snabbt avvisad… Så – var det då…”.

Här är matsedeln:

meny

Björn Lindberg bidrar med ett spännande brev. Så här skriver han: ”Jag vill gärna delge denna beskrivning av min farfar i ett brev till hans fästmö år 1911:

Kära Ingeborg,

”Jo ser du, det var så, att farbror Gustav kom till oss för någon tid sedan. Så tyckte han att jag kunde gå med honom ut och ta en grogg och prata lite. Som du vet pratar man bättre vid ett glas. Om det beror på att det blanka glaset har någon speciell inverkan på själen, vet jag inte, men det är ett odisputabelt faktum. Så gick vi till Rydbergs bar och tog en grogg (vi började halv fyra på Rydberg). Därefter skulle vi låtsats som vi hade ätit middag och gick till Operaterassen och tog kaffe och punsch. Här viggade (lånade, red. amn.) farbror Gustav en femma af en gammal bekant, en arkitekt. För femman skulle vi äta middag och gingo därefter till Dramatens Restaurang: Smörgåsbord, middag och glace.

Därefter gingo vi in i ofvannämnda kafé: Kaffe och punsch. Här träffade farbror Gustav en gammal vän, redaktör för Idun Nordling och flygbaronens svåger Poppius. Här dracks det ”skarusi”; whisky, wermuth och punsch. Ja, kapellmästaren där kände farbror Gustav också och han satt under pauserna vid vårt bord. Men så tyckte Nordling att man behövde fast också, och bjöd därför på kräftsupé i matsalen varför vi; Nordling, Poppius, farbror Gustav och jag gingo dit igen. Smörgåsbord med åtta till tio rätter, kräftor, biffstek och champagne. Här gick det muntert till. Jag träffade en hel del bekanta. Och vid ”champisen” drack jag du-skål med redaktören.

När supén var slut återgingo vi till kaffet och fortsatte med våra dryckesvaror och rökverk. Nordling hade en hel låda spensliga cigarrer med sig. Här sutto vi till vi blevo ”utsparkade” d.v.s. till hofvmästaren för tredje gången kom och bockade sej och sade,  ”Mina herrar, klockan är över ett…..” Nå det lilla kalaset gick till 45 kr utom det farbror Gustav givit ut för oss på Rydbergs, Operaterassen och middagen……..    Vad sägs om det? Väl använd eftermiddag, eller hur? Hälsningar Din fästman”.

Om ni missade lösningen på förra veckans bonusgåta kan ni ta en titt via denna länk. Vi landade alltså på Wennerbergsgatan 6 (huset har även adress Svedbergsplan 5) på Kungsholmen:

bonus

Jag arbetar som sagt nu även med ett SvD-projekt om historiskt material utanför Stockholm. Ta gärna en titt på bildspelet som fokuserar på sju svenska utvandrare som gjorde avtryck i USA i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Här ett exempel – Alexander Samuelsson:

utv1samuelson

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.