Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Då har det åter blivit dags att svara på en läsarfråga. Petra Hellqvist undrar följande: ”Hej! Tänkte kolla med dig om det är möjligt att göra några artiklar om specifika gatunamns uppkomster. Mina föräldrar har precis flyttat till Arbetargatan på Kungsholmen exempelvis och jag är lite nyfiken på varför den kallas just så. Sedan skulle jag vilja veta mer om Galgbacken i Hammarbyhöjden/Skärmarbrink. Jag är uppvuxen där och som barn var det alltid så spännande att springa runt där på eftermiddagar och kvällar och skrämma upp sig själv i tron om spöken. Vad var det för personer som blev hängda där? Finns det några spännande historier om just den platsen?”.

Givetvis ska vi gå till botten med detta! Här är vad jag har hittat när det gäller dina två frågor:

1) Galgbacken:

Platsen var länge Stockholms största offentliga avrättningsplats. Här en teckning på platsen från 1856:

galgbacken-gammal500

Det blev också den sista offentliga avrättningsplatsen i staden. Förr i tiden var avrättningarna något av ett ”folknöje” som människor kunde samlas för att titta på. Men 1877 slutade avrättningarna att vara offentliga. Galgen fanns i norra delen av Hammarbyhöjden på en liten kulle strax söder om Kalmgatan.

Den sista hängningen ägde rum 1818 och den sista offentliga avrättningen företogs 1862 då gardisten Per Viktor Göthe blev halshuggen som straff för våldtäkt och mord. När de dödsdömda fördes till Galgbacken fick de en sista sup på Källaren Hamburg i hörnet Götgatan/Folkungagatan – vilket vi tidigare skrivit om Mitt Stockholm-bloggen (se denna länk).

Så här såg källaren Hamburg ut 1908:

Foto: Oscar Heimer/Stockholms Stadsmuseum

En person som avslutade sitt liv på Galgbacken var Gustav III:s mördare Jacob Johan Anckarström som blev avrättad genom halshuggning 1792. Straffet utfördes av stadens skarprättare. Bödeln hade ofta ett antal medhjälpare som kallades rackare eller rackardrängar. Under 1600-talet var det svårt att rekrytera skarprättare – man började då utnyttja dömda fångar till den arbetsuppgiften. Det var till och med så att dödsdömda personer kunde få slippa sitt straff genom att själva bli skarprättare.

Men det fanns en annan, hemsk, nackdel för den dödsdömde som gick med på att bli skarprättare. Innan denne trädde i tjänst fick den blivande bödeln öronen avskurna eller stadens märke inbränt på kroppen. På det viset skulle bli lätt att identifiera personen om denne avvek från sin syssla. Inte alltför sällan hängde den nye bödeln sin föregångare också.

Fram till 1858 fanns en skarprättare i varje län i Sverige, men sedan minskade antalet. Bödelssysslan avskaffades i Sverige i början av 1900-talet. Dödsstraffet i fredstid avskaffades 1921.

Efter denna historia om ett grymmare tiders Stockholm får ni nu se en bild på hur platsen i Hammarbyhöjden ser ut i dag. Numera ser det harmoniskt ut på platsen som under många år var så ångestladdad:

nyast

Foto: Holger Ellgaard

2) Arbetargatan:

Här blir svaret inte lika dramatiskt… Från början var det en del av Sankt Eriksgatan som kallades Arbetargatan. Men år 1885 flyttades namnet till nuvarande gata en liten bit därifrån. Gatan skulle egentligen ha gått ner till Karlbergssjön, men så blev det aldrig. Att den heter Arbetargatan är en naturlig följd av att det låg många industrier i närheten på Kungsholmen. Senare tillkom även gatunamn i samma anda intill: Svarvar- Gjutar- och Industrigatan.

Jag hoppas du är nöjd med dessa svar Petra. Ni andra får också gärna komma med den här typen av frågor kring Stockholm. Mejla i så fall till mittstockholm@svd.se. När det gäller frågan om Arbetargatan var förresten mycket av svaret hämtat från den eminenta boken Stockholms gatunamn av Nils-Gustaf Stahre och Per Anders Fogelström.

Om ni missade historien om Stockholms första fartdåre så hittar ni den via denna länk. Fartgränsen i Stockholm var då 6 km/h och ”fartdåren” stoppades av en springande polis på Strandvägen.

forslund

Foto: Tekniska museet

På måndag kommer nästa Stockholmsgåta! Du är också välkommen att klicka dig runt och besöka platserna för bloggens filmer och gåtor! Kanske finns det något som handlar om din favoritgata? Ta en titt på den här interaktiva kartan:

 

OM BLOGGEN



Välkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.

Fler bloggar