Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Roligt att engagemanget för att lösa läsaren Britt-Marie Almströms undran är så stort! Det gäller alltså den bild som Britt-Marie hittat på sin mor och moster – tagen omkring 1920 i Stockholm. Så här skrev hon ju:

”Jag trodde att det här bilden var tagen på gamla Kungsbron, men det tror inte de som sett den. Det är min mamma och moster på söndagspromenad omkring 1920. Eftersom de då bodde på Kungsgatan 71 har jag väl bara trott att det var så”.

Här är den fina bilden på systrarna Margit och Erna Falk:

britt-marie500

Är det någon som har en teori om platsen? Mejla i så fall till mittstockholm@svd.se.

Det har ju kommit in mängder av gissningar. Katarinavägen är en vanlig gissning, men den tror inte Britt-Marie själv på när jag nu gör en avstämning. Så här säger hon: ”Södermalm var inte något vanligt utflyktsmål. Så Katarinavägen som föreslås har jag inte hört min mamma tala om. Det här med Järnvägsparken är intressant. På en senare bild (längre ner i detta inlägg!) är de på Norr Mälarstrand och sen på Rådhustrappan”.

Här några av alla läsarmejl hittills (de färskaste först):

Martin Kaup: ”Jag tror att det kan vara Rörstrandsgatan (runt nr 52) där den går utmed järnvägen. Husen i bakgrunden skulle i så fall vara Kungsholmstrand”.

Jon Wikdahl: ”Jag tror på Katarinavägen. Det ser ut som Katarinahissen i bakgrunden sticker fram och Gamla Stan till höger”.

Fredrik Bruno: ”Jag ansluter mig till förespråkarna av att det rör sig om området kring Stadshusbron, Vasabron och Järnvägsparken, fotot taget söderut, kanske från kajkanten på tegelbacken men troligare från Stadshusbron. Då skulle systrarnas promenad även framstå som mer logisk, runt de sydöstra delarna av Kungsholmen och tillbaka till hemmet på Kungsgatan. Mycket rolig och extremt klurig bild denna gång!”.

Thomas Carpelan: ”Jag tror att bilden är tagen vid norra brofästet till Skansbron. Stolparna ser ut att finnas på båda sidor, ganska kraftiga och tyder på spårväg, även om man inte ser rälsen. I så fall är det byggnaderna vid Hammarbygatan/Bohusgatan vi ser till höger. Räcket stämmer med bron; http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Skansbron_1961.jpg ”.

Peter Sundström: ”Jag tror bilden är tagen norrifrån på Torsgatan i höjd med Vasaparken. Till höger har man banområdet och längre bort Klara sjö. Jag bodde själv i många år på Kungsgatan 74″.

Erik Lindmark: ”Efter mycket funderande och letande bland bilder skulle jag tro, såsom redan framförts, att det är den gamla Kungsholmsbron/Stadshusbron som de befinner sig på. Hittar dock inga bilder från precis det partiet av bron. Träden till vänster bör dock vara Järnvägsparken och i bakgrunden till höger skulle man kunna urskilja en kraftig del av brofundamentet på Vasabron. Bakom det kan man möjligen skymta Riksdagshuset”.

Eva Hadmark: ”Jag tror damerna går på Katarinavägen från Slussen”.

Sverker Unnes: ”Det är väl Norrbro?”.

Krister Hansén: ”Bilden ser ut att vara tagen på Katarinavägen, alldeles nedanför Fjällgatan”.

Gösta Jansson: ”Tänkte bara försöka med ett skott i mörkret och gissa på att bildgåtan är fotograferad högt upp på Torsgatan och att det är industrierna på Kungsholmen som syns i bakgrunden”.

Rebecca Stadener: ”Jag tror att det kan vara på Munkbron i Gamla Stan mittemot Riddarholmen. Söder kan vara det som syns i bakgrunden i så fall. Och det var i så fall innan trafikleden kom till en vacker plats ett promenadstråk för flanerande stockholmare”.

Anders: ”Mitt förslag på läsargåtan är systrarna befinner sig på lilla Norrbro mellan Helgeandsholmen och slottskajen. Husen vi ser är då belägna vid Kungsträdgården och skuggorna antyder en förmiddagspromenad vid tiotiden på dagen”.

Linn Segerfeldt: ”Bakom staketet ser man gamla riksdagshuset. Det som ligger med ”ansiktet” mot söder, på Riddarholmen. Så någonstans på söders höjder bakom bryggeriet borde det ha funnits en backe upp mot Hornsgatan. Slussen!”.

Niklas Lenkel: ”Klurigt denna vecka, jag tycker det ser ut som om damerna står på Stadshusbron och att det är Riksdagshuset på Helgeandsholmen man sertill höger över räcket”.

Magnus: ”Det skulle kunna vara vid Kungsträdgården, nästan i höjd med Operan, och med utsikt mot Blasieholmen. Lite svårt att avgöra om det stämmer med de byggnader som syns, och Strömmen syns ju inte, men det kanske är vinkeln…”.

Britt-Marie Almström har också mejlat över två andra, lite mer oskarpa, bilder som togs under samma promenad:

norr-m

 

rådhuset

Här några fler läsargissningar (på den översta bilden i inlägget alltså):

Jan Gustavsson (Skarpnäck): ”Verkligen gåtfullt. Det sluttar ju uppenbart nedåt in i bild, det är förmodligen inte en bro utan en brant ned till höger, en park till vänster. Skuggornas längd antyder att det antingen är väldigt sent en högsommardag, eller sent en sensommardag. I första fallet är gatusträckningen ostsydost, i andra fallet sydsydost, typ. Husen till höger i bakgrunden kan inte gärna ligga nån annan stans än på söders branter. Ingen annanstans har vi hus i olika nivåer. Jag förutsätter att det låga ljusa området till höger är vatten. Alltså gatusträckning åt sydost, vatten i syd, park i nordost, söders höjder i fonden, en bred stor gata, borde vara genomfartsgata? Hittar inte ens på gamla kartor en rimlig plats. men ifall de på samma promenad fotograferade Rådhusdörren och Södermälarstrand så borde bilden vara från Kungsholmen/Vasastan”.

Christer Wiklander: ”Jag tror att bilden med de två damerna är tagen på Katarinavägen. Det är få platser i Stockholm som har både gata och den höjdskillnad som syns till höger om damerna. Hus långt i bakgrunden är förmodligen husen på Kungsholmen”.

David Krantz: ”Den nya bilden med de två promenerande damerna på 20-talet. Det enda jag kommer på sådär på rak arm är att det skulle kunna vara Stadshusbron, det är något med parken och vattnet som påminner om det. Det kan dock vara på ganska många broar i Stockholm, staden har förändrats en hel del på 90 år”.

Per Sandström: ”Jag tycker det ser ut som att Britt-Marie Almströms mor och moster promenerar uppför Katarinavägen, som väl var rätt ny vid den tid då bilden togs”.

Caroline Åkerhielm: ”Det skulle kunna vara bron vid Stadshuset”.

Hans Westerlund: ”Jag tror att det är Katarinavägen”.

Jan Öhrström: ”Jag har försökt att klura ut var Britt-Marie Almströms bild ifrån ca 1920 är tagen. Inte lätt alls. En första gissning får bli att det kanske är vid Järnvägsparken nära bron till Kungsholmen. Dagens ”park” har inte så mycket med gårdagens att göra, förutom namnet och delvis placeringen.Skuggorna tyder på sen eftermiddag eller kväll, beroende på årstid. Dessa gamla kameror var inte speciellt bra att använda vid dåligt ljus,så jag gissar sommar på e.m. Kanske ca. kl 5 till 6, med hänsyn taget till dagens sommartid. Jag tror att kameran är riktad ganska rakt söderut. Till höger i bakgrunden syns kanske Södermalm och de östra delarna av Münchenbryggeriet. Precis till höger om mannen med keps i bakgrunden, kanske vi ser ett brofäste,men det är ganska svårt att tyda.Bron går kanske till Kungsholmen och till det som senare (1923) blir det färdiga Stadshuset. Om bilden hade varit lite mer högupplöst hade kanske bakgrunden kunnat tolkas lättare och man hade kanske kunnat vara mer säker på att man har sett rätt”.

Hans Tingsäter: ”Jag kunde satt hatten på att det var Västerbron de två damerna promenerade på, från Söder mot Kungsholmen…. men det här måste ju vara 15-20 år före den bron invigdes! Nästa gissning måste bli att damerna kommer från gamla Skansbron och går upp mot Hammarby, men jag tvivlar på att det där räcket fanns ner mot Hammarbyhamnen…dessutom ser höjden i bakgrunden inte ut som Södermalm. Kan det vara Tranebergsbron? Nähä… Den enda lösningen måste vara att bilden faktiskt är tagen senare, även om bilen på vänster sida starkt påminner om en 20-talare. Alltså Västerbron, på väg hem igen till Kungsholmen!”.

Jörgen Gustavsson: ”Jag har sett läsargåtan och funderingarna nu på morgonkulan.Britt-Maries text nämner ju att damerna ofta promenerade utåt Zinkensdamm. Och inget av de hittillsvarande förslagen stämmer utofrån vad jag kan se. Vill därför slänga in en ytterligare idé. Rosenlundsgatan. Ungefär vid dagens södra station Riktning norrut. Husen till höger i bakgrunden ligger upp mot Wolmar Yxkullsgatan. I sänkan nere till höger ligger Södra stations spårområde”.

Magnus Ericsson: ”Det skulle kunna vara vid Kungsträdgården, nästan i höjd med operan, och med utsikt mot Blasieholmen. Lite svårt att avgöra om det stämmer med de byggnader som syns, och Strömmen syns ju inte, men det kanske är vinkeln…”.

Bo Johansson: ”Spontant verkar det som att damerna är på väg uppför, kanske mot någon lite högre bro. Ganska djupt nedanför till höger, sett genom räcket, skulle det kunna vara ett industriområde. Till vänster ett parkområde och långt i bakgrunden syns en stadssiluett. Hitom stadssiluetten skulle det ev. kunna vara något vatten, kanal eller smalare sjö. Var skulle en sådan siluett kunna hittas i Stockholm? Kanske söderifrån in mot Sthlm Söder, exempelvis i trakten av Hornstull eller lägre österut vid Skanstull eller Hammarby. Men där fanns väl inte någon högre bro eller liknande, i varje fall inte 1920. Alla större och högre broar i Stockholm är ju byggda senare än 1920.Men måste detta vara Stockholm eller Sverige? Jag tittar på lyktstolpen. Hade Stockholm så pass dekorerade stolpar eller stolpar med det utseendet? Jag tror vi kan vara någon annan stans, kanske t.o.m. utomlands. Kanske kan Britt-Marie Almström komma på någon resa som hennes mamma gjort”.

Skulle det alltså kunna vara utanför Stockholm? Jag bollade över detta till Britt-Marie – som dock menar att det är omöjligt:

– De arbetade båda och bodde hemma på Kungsgatan 71 hos föräldrarna. En bror var arbetslös och ekonomin efter kriget mycket svag. Ändå utstrålar bilden en härlig livsglädje och optimism tycker jag. Man hade ju inte heller semester på den tiden. De var aldrig utomlands, säger Britt-Marie.

Jag ska väl för säkerhets skull förtydliga att varken jag eller Britt-Marie vet svaret. Med andra ord efterlyses tydliga bevis för vilken plats det är. Den som hittar en bild med exakt detta staket har förstås ett trumfkort. Mejla som sagt gärna din teori till mittstockholm@svd.se.

Ni som missade förra veckans Stockholmsgåta får gärna läsa om lösningen här. Där Wenner-Gren Center i dag finns låg tidigare alltså en sjö.

Namnlöst-2

Ni kan också via denna länk ta en titt på någon annan av de 28 kortfilmerna som presenterats här i bloggen sedan starten förra året. Ett exempel är denna film som handlar om Telefontornet som fanns i centrala Stockholm ända fram till 1952. Tänk att dessa telefontrådar gick över hustaken i Stockholm!

 

OM BLOGGEN



Välkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.

Fler bloggar