Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Det fortsätter att komma in åsikter om vilken byggnad i Stockholm som är minst vacker. För många läsare är valet Waterfront. Exempelvis Helga Hedén:

”Min röst går otvivelaktigt till Stockholm Waterfront. Promenerar man längst med Södermälarstrand mellan Slussen och Münchenbryggeriet tar huset över totalt över Stadshuset. Jag tycker det är ett högst märkligt ingrepp i staden då det som kanske är stans viktigaste symbol och silhuett försvinner. Många människor världen över kopplar nog samman Stockholm med just stadshuset (inte minst tack vare Nobelfestligheterna) vilket gör det extra sårbart att så radikalt förändra siluetten just där. Stadshuset står även för maktens centrum och för vår demokrat vilket gör det symboliskt viktigt. Att tona ner stadshusets framtoning är ett val som kan tolkas som att den betydelsen inte längre är lika viktig?!”.

Eftersom engagemanget är stort så startade vi alltså en omröstning om vilken byggnad i staden som är minst vacker (via denna länk når du omröstningen). Jag vill åter poängtera att vi framöver även ska ha en omröstning om stadens sköna byggnader!

Scrolla ner under de ”fyra kandidaterna” om ni vill läsa ännu fler läsarröster.

Här är de fyra som har fått klart flest ”röster” (listas här utan inbördes ordning):

1) ARKITEKTURSKOLAN, Östermalmsgatan (tryck här för att gå till omröstningen)

Arkitekthögskolan. Foto: Tomas Oneborg

2) STOCKHOLM WATERFRONT

Stockholm waterfront. Foto: Scanpix

3) GARNISONEN, Karlavägen

Garnisonen. Foto: Malin Hoelstad

4) FOLKUNGAGATAN

Folkungagatan 56–62. Se kortfilm om byggnaden här.

FÖLJ DENNA LÄNK om du vill lägga en ”röst” på någon av dessa fyra. Jag vill också poängtera att vi givetvis framöver även kommer att fokusera på Stockholms vackraste hus!

Här följer fler läsarröster (de färskaste överst):

Roland Berg: ”Kanske är huset vid Folkungagatan stadens fulaste, men man kan  möjligen säga att det inte gör så stor skada i den redan fula omgivningen. Tar man med  skadeverkan på miljön menar jag att det finns en betydligt värre kandidat till titeln Stadens fulaste, nämligen Läkarhuset Odenplan som effektivt och illvilligt slår ihjäl den vackra Observatoriekullen med det charmiga1700-tals observatoriet, Gustav Vasa kyrka och Asplunds lyhört eleganta Stadsbibliotek. Den brutala arkitekturen är oförändrat framgångsrik i att skapa uppgivenhet hos betraktaren ännu efter 50 år”.

Anne-Marie Åhs: ”I mitt tycke är delar av f d St Görans gymnasium Stockholms fulaste hus. Det är ett anskrämligt 60-tals hus som förhoppningsvis är på gång att rivas. För närvarande ser det helt tomt ut”.

Alcyon II: ”Superkandidat till titeln är FOA:s gamla hus mitt emot Radiohuset på Qxenstiernsgatan. Svårslagen kandidat!”.

Mathias: Brännkyrkagatan 117. Inte lika stort som Arkitekthögskolan men lika fult, mer koncentrerat fult…”.

Helena Bengtsson: ”Stockholms fulaste hus är, utan tvekan, sista kvarteret på Norrtullsgatan 30–38!”.

Stockholms slott. Foto: Scanpix

Tomas Magnusson: ”Jag har lärt mig att alla hus har mer eller mindre själ och det som avfärdas ena decenniet kan vara kärt nästa, men ibland ställs byggnader upp utan eftertanke och det är nog då det uppfattas som ”fult”? Men en kandidat som inte fått den största kärlek i färgsättning eller fasadbelysning blir nog Kungliga Slottet. Tänk slottet vitkalkat?.. Och om man ändå rör sig i de krokarna: Ånedinlinjens terminal – varför finns den kvar? Scenen i Kungsan känns inte helt rätt heller. Men… tänk vilka möjligheter det finns att fixa till våra kajer och göra dem till platser för människor i stället för parkeringsplatser”.

Lena Howneer: ”Enligt min mening är Stockholms fulaste hus det som ligger på Hamngatan, mellan Västra Trädgårdsgatan och Regeringsgatan, alltså mitt emot NK – t.o.m Arkitekthögskolan (eller vad det heter) på Östermalm är en skönhetsupplevelse jämförelsevis”.

Helena: ”Det ojämförligt fulaste huset i Stockholm är Waterfront: Det är förfärligt, okänsligt, gräsligt, vräkigt … rent av patetiskt i sitt totalt misslyckade försök att blåsa upp sig till något djärvt och nyskapande. Plockepinn och pannkaka är vad det är”.

David Hegethorn: ”Det finns många kandidater till Stockholms fulaste hus men frågan är om inte Göta Ark-huset vid Medborgarplatsen är ett av de fulaste. Det är en bastard av det sämsta från 70-talet och det sämsta från 80-talet. Huset ligger på en av stadens bästa adresser men saknar ändå butiker och entréer mot 3½ av fyra sidor. Lyfter man blicken upp från bottenvåningens betongvägg möts man av stadens kanske fulaste fönster – som liksom svävar fritt då förhållandet mellan höjd och bredd är så långt ifrån gyllene snittet man kan komma. Allt toppat av en smått sjuk färgskala. Man kan inte titta på fasaden mer än några minuter utan att bli smått åksjuk och illamående”.

Lasse: Parkeringshuset på Regeringsgatan/Mäster Samuelsgatan mitt emot NK ÄR fulast. Att snida ut våningsplanen i betong är som att låta en dagisgrupp rita ett hus. Och så ligger det mitt emot anrika NK… Riv direkt.”.

Jan Hagberg: ”Arkitekturskolan är en känd och klassisk fulhet, men husen på Ludvigsbergsgatan förtjänar liksom kvarteret Grimman (Timmermansgatan) att jämnas med marken. En fantastisk utsikt över Riddarfjärden har ersatts av Stalinbetong”.

Sverker:Clarion Hotel vid Norra bantorget är en klar provokation eller den här saken på tomten till gamla SJ-posten”.

Clarion Hotel. Foto: Scanpix

Anders Burman: ”Min röst faller på samtliga byggnader på Magnus Ladulåsgatan, en av Söders mest centrala gator som saknar allt som kännetecknar en stadsgata”.

Micke Seid: ”Det finns faktiskt fulare hus bara ett stenkast bort. På andra sidan Götgatan, där fordom Södergatan gick fram, står två stycken 70-talsschabrak till kontorshus staplade ovanpå Söderledstunneln. Det ena, oklart vilket, är snäppet fulare än det andra – men nu ska tydligen värden totalrenovera det hus (Nattugglan 14) som syns mest, ut mot Västgötagatan, så att det blir av med sitt gröna plåtskal. 1970-talsarkitekterna har verkligen mycket på sina samveten”.

Mikael Bergerholm:Filmhuset tror jag, ser bra ut på pappret och i sin logga, men i verkligheten, på nära håll – usch. Arkitekturhuset och låghusen vid Åsötorget är inga favoriter heller. Inte mycket för brutalbetong med andra ord!”.

Magnus Jernkrok: ”Här är Stockholms fulaste byggnad: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/be/KTH_arkitektur_20060805.jpg”.

Gunn Åberg: ”Jag tror att huset på Folkungagatan leder ligan före KTH:s arkitektutbildningshus”.

Ellinor Björk Gyllenhammar:Arkitekthögskolan är nog min etta på den listan och som bubblare ligger nya Abba-museet. Tråkigt att Lindgården revs och ännu tråkigare att huset som ersatte är så fruktansvärt trist och intetsägande. Vad tog modet och utmaningen vägen? Målningen på Brf Vägarens grannhus ger samma spegling. 70-tal. Den ger samma känsla som soffan i ”Boktipset”. Barnsligt, färgglatt och lekfullt”.

Anne-Catherine Wohlin: ”Stockholms absolut fulaste hus är den gräsliga svartflammiga byggnad som ersatt Folkan på Östermalmstorg. Ingen trädplantering i världen kan skymma denna horreur!”.

Här låg tidigare Folkan på Östermalmstorg. Foto: Johan Lindberg

Jörgen Gustavsson: ”Jo – jag sällar mig till dem som tycker att huset på Folkungagatan är ****fult. Andra fula hus är till exempel det som tidigare varit S:t Görans Gymnasium. Men det huset blir säkert bra när studentbostäderna kommer dit. Ett utmärkt initiativ för övrigt. Det ger både kvarteret där huset ligger och den delen av Kungsholmen möjlighet att blomma upp. ”Bacon hill”, det röd-vita huset som ligger som en stor baconskiva på högkant på tvären mot Erlanderhuset på Fyrverkarbacken är ett annat exempel på fult hus. Lämnar man Kungsholmen har jag svårt för huset som inrymmer Ringen vid Skanstull och Fältöversten, i synnerhet från Valhallavägssidan”.

Erik Bostedt: Stockholm Waterfront i särklass fulast”.

Max Brimberg: ”Ja det går ju inte att förneka att huset är bland de fulaste på Södermalm i alla fall, men samtidigt så är det byggt innan många av husen i samma stil, med målade plåtfasader, exempelvis det enorma bostadskomplexet (där Ringens köpcentrum ligger) på slutet av Götgatan vilket borde klassas som fulare eftersom det är byggt efter så borde man ha vetat bättre. Men priset till de fulaste husen tycker jag nog ska gå till de höga bostadshusen vid slutet av Tantogatan, hur fin utsikten än är så är husen otroligt tråkiga”.

Johan: ”Bara Hotel Sheraton är fulare i Stockholm!”.

Sheraton. Foto: Scanpix

Jan Hultström:Hela cityområdet är mitt hatobjekt nr 1. Tråkigt, dött och bara form inget liv – grått. Har svårt att se skönheten i fyrkantig modernistisk arkitektur över huvudtaget. Och varför dessa grå och murriga färger, vi bor i ett grått och murrigt land – vi behöver arkitektur som lyser upp både i färg och i form. Den moderna arkitekturen ger ofta ett spännande och intressant intryck i form av ritningar men sällan eller aldrig i verkligheten, då den i stället är kall och ogästvänlig. Fram för böljande och organiska former”.

Hasse: ”Plåtfasader är ju aldrig lyckade enligt mitt tycke, men några andra hus som jag tycker är otroligt fula är Vintertullen på Södermalm: hemsk 80-talsarkitektur!”.

Peter Faber: ”Det oranga huset är fult, javisst, men jag tycker att det finns fulare, till exempel Kulturhusets baksida”.

Jan Öhrström: ”I Stockholms innerstad är detta hus säkert ett av de allra fulaste. Ett annat hus som också är extremt fult är Arkitektskolan på Östermalm. En annan är förstås Garnisonen på Karlavägen. En del av de husen med loftgångar på nedre delen av Hornsgatan har en klar och tydlig DDR-känsla. Brutalarkitektur, kort å gott. Här har samlat bilder på några av de fulaste: http://www.panoramio.com/user/739663/tags/ABSUS%20%20Awarded

Man kan ibland riva riktigt fula hus som t.ex. ”Maria Plaza”, så det finns kanske hopp i alla fall…”.

För många faller valet på Arkitektskolan. Därför kan det vara bra att nyansera bilden lite genom att släppa fram signaturen ”K.H.” som vill framför följande till byggnadens försvar:

Arkitekthögskolan. Foto: Tomas Oneborg

K.H.: ”Jag vill börja med att försvara den vanligtvis till Stockholms fulaste hus valda Arkitektskolan, då tanken med huset är utmärkt: som att i husets delar visa på hur hus konstrueras. Tyvärr så vill man nu bygga en ny arkitektskola på andra sidan Valhallavägen, sagt då jag själv tycker väldigt mycket om den nuvarande byggnaden som just skola (således att jag själv studerade där på 80-talet), med den bra organisationen av hur funktionerna är placerade i byggnaden – så från min synvinkel är det en fantastiskt hus som jag verkligen gillar som just arkitektskola. Ska jag skälla, så gör jag det istället på byggnader ritade av några av nutidens ledande arkitektnamn, som t.ex. det intetsägande för att inte säga oerhört tråkiga hus som byggts i stället för den tidigare Lindgården, således mellan Gröna Lund och Liljevalchs konsthall; eller Clarion Hotel vid Norra Bantorget, en främmande fågel åtminstone sedd från Kungsholmen; eller en rad av de nya kontorshus som ligger vid Kungsgatans slut (inte Ralph Erskins World Trade Center, som jag gillar, utan på andra sidan gatan). I er omröstning, där jag endast har att välja mellan fyra byggander, så faller mitt val tveklöst på Stockholm Waterfront och de gigantiska skokartonger som där bakom står tätt uppradade mot Klarabergsgatan. Gå upp på Söders höjder och titta mot det vackra Stadshuset, så ser man vad dessa byggnader gör för staden. Hideous är bara förnamnet! Andra hus kan man säkert riva, som t.ex. huset på Folkkungagatan (ritat av en annars mycket skicklig arkitekt, här kanske mest styrd av beställaren), men dessa byggnader, inklusive det gigantiska skatboet av metall uppe på taket, kommer finnas att se i hundra år – minst!”.

Vad tycker du – vilken är Stockholms fulaste byggnad? Mejla din åsikt till mittstockholm@svd.se.

Många av er bloggläsare anser att huset som var lösningen på veckans gåta – byggnaden på Folkungagatan 56–62 som syns här ovan – är Stockholms gräsligaste (via denna länk kan du se en kortfilm om huset).

Vi har samlat alla gåtor och filmer på en interaktiv karta. Så varsågod att klicka er runt och besök de olika platserna!

Mejla gärna till mittstockholm@svd.se om det är någon annan plats eller företeelse som du tycker vi ska använda i bloggen eller om du kanske har en egen historia eller bilder.

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.