Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Foto: Johan Lindberg

Då är det dags för lösningen på veckans Stockholmsgåta. 115 rätta svar blev det till slut och svaret är – Liljeholmshallen (läsarhistorier om platsen hittar du nu längre ner i inlägget i denna uppdaterade version).

I kväll, torsdag, klockan 18.30 är två pingislegendarer aktuella i hallen då de spelar för sitt Spårvägen mot Tibble/Kungsängen. Vid seger går de till slutspel i årets Pingisliga – vid förlust kan det här vara deras sista tävlingsmatch ihop. Följ denna länk och möt J-O Waldner och Mikael Appelgren som alltså fortfarande spelar på högsta svenska nivå.

I slutet av denna kortfilm levererar de en utmaning till SvD-läsarna – ta chansen att få möta legendarerna i ett dubbelmöte samt vinna ett diplom som de har signerat!

KLICKA PÅ BILDEN OCH SE PINGISLEGENDARERNA J-O OCH ÄPPLET TRIXA!

Sedan är du välkommen att mejla in en egen kortfilm till mittstockholm@svd.se. De två som lyckas få flest tillslag (observera att ni måste hålla era racketar exakt som stjärnduon) av SvD-läsarna belönas alltså med en unik dubbelmatch samt ett åtrovärt diplom med stjärnornas autografer.

Vid lika många tillslag:

• Skulle de främsta inskickade bidragen vara exakt lika bra så vinner det tidigast inskickade. Om ingen bräcker J-O och ”Äpplet” (9 tillslag) så belönas de som är närmast.

Att tänka på när ni skickar in era filmer:

• Om ni tar dem med en mobil så tänk på att inte göra filmerna för långa – max 30 sekunder (om ni nu inte får till ett mirakeltrick där ni håller på längre än så…). Då fungerar det att mejla till mittstockholm@svd.se och samtidigt få bästa möjliga kvalitet.

• Ett annat alternativ är att lägga upp er film på youtube och sedan mejla länken till oss.

Ta nu chansen – belöningen är ju en unik möjlighet att utmana två superstjärnor. Lycka till!

Här en bild från deras kanske största ögonblick ihop – VM-guldet i lag 1989 då Kina besegrades med 5–0. Foto: Scanpix

Snabbast in med rätt svar denna vecka var förresten Jörgen Gustavsson följd av Mats Angré, Daniel Benjamin Lozano, Tina Sundman och Eric Björklöf. Det har även kommit in en del läsarberättelser om platsen och pingisduon.

Här är några:

John Forsell: ”Jag har bott i det gamla huset som vetter mot Liljeholmsbron och Hornstullsstrand. Jag minns framförallt de stora båtarna som kom till Cementa som låg (ligger) där. Har tyvärr aldrig varit inne i Liljeholmshallen. Det var en svår gåta och tog väldigt lång tid att gissa rätt. Det var väldigt frustrerande att se Hornstullsstrands, för mig, välkända siluett utan att riktigt kunna placera den. Men så föll polletten ner…”.

Morgan Rudberg: ”Det är stort att se vilken känsla de har och att de fortfarande håller hög klass spelmässigt. Som fd pingisspelare (tämligen kass) och nästan jämngammal med J-O så var min spelnivå redan då oceaner ifrån deras och åren har definitivt inte varit till min fördel”.

Fredde Ahlström: ”Byggnaderna i bakgrunden verkade så bekanta, och jag fick en ledtråd från någon som gissade på Trekantsvägen. Ljus och skuggor sa att bildriktningen var åt norr. Sedan var gick jag runt med Googe maps och letade”.

Jens Englund: ”Min far arbetade i området i många år och jag träffade den nyligen bortgångna Prinsessan Lilian under ett kungligt besök på AMU på 80-talet och talades vid som kortast, något jag minns än idag. Då bortgången är nyhetsaktuell i media var det förmodligen därför som jag kände igen platsen i princip omedelbart”.

Daniel Stintzing: ”Jag hade mitt kontor högst upp i det gula huset i nästan 13 år, ateljéföreningen Mejeriet. Det var en mycket lugn plats innan, Liljeholmshallen flyttade dit på morgonen hörs måsarna och någon gång i veckan tuffar tåget till Cementa förbi fortfarande idag! Jag har fortfarande ett lager i källaren fyllt med böcker och oavslutade projekt”.

Gustav: ”Vi har hyrt en tid där i många år för att spela bandy med firman, så jag kände igen den andra bilden du publicerade direkt. Jag har tyvärr inga andra speciella minnen av varken platsen eller nämnda pingisess. Jag vill även passa på att framföra att jag verkligen uppskattar bloggen”.

Greger N: ”Jag tyckte att jag kände igen hakan på ”Äpplet”. Jag spelar inte pingis själv, men vänner och familjemedlemmar spelar och har spelat. Jag var åskådare på flera tävlingar arrangerade av Ängby SK på 70- och 80-talen. Ett kul J-O-minne: När min lillebrorsa var cirka 8 år spelade han minipingis med J-O i Brännkyrkahallen, alltså ungefär 1977! Jag kan inte minnas att jag var i Liljeholmshallen och kollade. Jag var mest i Vällingby- och Brännkyrkahallen och hjälpte till nån gång i sekretariatet. J-O och Mikael är levande pingislegender med sina många OS-, VM-, EM- och SM-medaljer!”

Mark Elert: ”Jag har bara varit där några gånger. Men mellan innebandymatcherna gick jag runt i omgivning. Jag kom på lösningen genom att resonera att det var ytterstadsmiljö i förgrunden och innerstad i bakgrunden med en park eller vatten emellan. Sen är det inte så backigt som på Kungsholmen. Då verkade Liljeholmen stämma bra”.

Göran Vass: ”Jag arbetade i kvarteret intill och jag kände väl igen den röda tegelfasaden till höger av bilden men det var ett elände att placera den rätt i min hjärnas vindlingar, allt komplicerades av att jag bor i närheten av Kristineberg som flera deltagare gissade på så jag varit rätt besatt av er fråga…”.

Stefan Höglin: ”Från platsen har jag dessvärre inga minnen, men som tillhörig en generation då precis alla lirade pingis, och för vilken vår nuvarande position i världspingisen ter sig obegriplig, glömmer man aldrig EM-finalen 1982 mellan dessa två gentlemen (då pojkspolingar!). Den då 16-åriga J-O var grymt besviken efter finalförlusten”.

Vi har ju samlat alla gåtor och filmer på en interaktiv karta. Varsågod att klicka er runt och besök de olika platserna!

Via denna länk hittar du ett blogginlägg där samtliga gåtor och filmer är samlade.

Mejla gärna till mittstockholm@svd.se om det är någon annan plats eller företeelse som du tycker vi ska använda i bloggen eller om du kanske har en egen historia eller bilder.

 

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.