Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Då är det dags för lösningen på veckans Stockholmsgåta. Veckans bild är tagen på Lindhagensgatan från Strandbergsgatan mot sydost. Bilden var alltså inskickad av bloggläsaren Ingela Klingberg:

x

Ingela Klingberg tillägger detta om bilden: ”Bilden föreställer alltså min pappa och en arbetskamrat på 1950-talet eller i början av 1960-talet – i varje fall innan Essingeleden byggdes. Ganska annorlunda mot idag. De arbetade på dåvarande Bilägarnas Inköpsförening IC kallat som senare blev OK. IC var en intresseförening. Huvudkontoret låg på nuvarande Strandbergsgatan när det byggdes hette gatan Huvudstagatan”.

Här en bild som Ingela tog häromdagen på samma plats:

bild-1

Snabbast av er läsare med rätt svar denna vecka var Jörgen Gustavsson följd av Kalle, Helena Olsson, Lotta Svensson och Anette Hallonsten.

Jag har satt ihop en spännande historia om platsen i ett bildsvep som ni gärna får ta en titt på – det handlar bland annat om hur platsen har förändrats genom åren. Husen till höger i bild är barnrikehus från 1930-talet. Ni får i bildsvepet även möta en 86-åring som bodde i ett annat barnrikehus i Kristineberg. ”Det var ett himmelrike att få toalett inomhus”, säger han bland annat.

Jörgen Gustavsson var alltså snabbast och han har också en del att tillföra angående platsen: ”På ungefär en vecka när, är det 30 år sedan jag flyttade till Thorildsplan. Även om jag flyttade från det omedelbara grannskapet lite längre in på kungsholmen 1988 har jag följt områdets senare utveckling från innerstadens baksida till modern stadsdel. Har varit på väg att köpa nybyggd lägenhet ett par gånger under de senaste åren, men läget intill Essingeledens ständiga trafikbrus eller hopplösa moderna planlösningar avskräckt så att vi avstått. Var ungefär på fotografens plats senast i eftermiddags. Men på din fråga om minnen från barnrikehusen har jag intet att berätta av egna erfarenheter. Runt Thorildsplan var medelåldern hög när jag flyttade in 1984. Men säljaren av min lägenhet, en HSB-etta på 41 kvadratmeter, berättade att han växte upp i lägenheten tillsammans med sina föräldrar och tre syskon, fem personer. De hade flyttat in när husen var nybyggda i slutet på 20-talet. Systern hade bott kvar i lägenheten i hela sitt liv, de sista åren själv. Trots det vi idag uppfattar som trångboddhet var familjen ändå mycket nöjd när de flyttade in. Stort kök och badrum med WC och dusch. Och både kallt och varmt vatten i både i duschen och köket. Lyx för en arbetarfamilj. En extra krydda hade varit när kungen invigde det moderna arbetarområdet, Holmia, som var ett av HSB:s allra första. Gustaf V hade passerat genom lägenheten för att stå på just deras balkong eftersom den var centralt placerad ut mot Thorildsplan”.

En annan läsare, Lotta Svensson, berättar följande: ”Mina morföräldrar bodde nämligen på Gyllenborgsgatan 5 i kvarteret alldeles i närheten, och mina föräldrars allra första lägenhet låg på Drottningholmsvägen 74 – en mini 1:a som vi tre sedan bodde i ända tills den nybyggda förorten Årsta hade en 2:a som vi flyttade till i mitten av 50-talet. Men mamma och jag (för pappor jobbade ju) besökte varje vecka min morfar (som blev änkeman 1955) under alla år tills han gick bort i december 1964 – så den delen av Kungsholmen kommer alltid att finnas med i mitt liv. Här jag och mamma utanför Westgärds Konditori som låg vid Lindhagensplan – och runt hörnan låg också Pettersson & Johnsson som var en charkuteriaffär (som det hette på den tiden)”.

k

Lars-Erik Hylander: ”Jag jobbar i området så jag tyckte bilden var bekant. Jag har också varit elev på Thorildsplans Gymnasium som inte ligger så långt därifrån. Jag kommer ihåg GoodYear-skylten på höghuset vid Lindhagensrondellen samt även bilförsäljningen där. Volkswagen såldes där. Jag minns att de hade en bil uppe på taket och det imponerade på en liten kille då”.

Urban Ryadal: ”Det var en knepig bildgåta vars lösning som jag kom på när jag såg höghuset i bakgrunden. Som treåring bodde jag i Arbetarebostadsfondens hus uppe i Stadshagen varifrån jag ibland med min papp gick Kjellgrensgatan ner till Hornsbergsgaraget för att titta på bussarna som körde ut och in”.

Peter Nordström: ”Jag är född på st Göran sjk och har bott vid thorildsplan och gått i thorildplans gymnasium, så lite vet jag om området. Angående husen så är det väl hus som byggdes under 30-talet för att minska trångboddhet och komma tillrätta med de sanitära olägenheter som var i staden. Jag har bott i samma typ av lägenhet i Traneberg. Bifogar en bild som jag tog för några år sedan när man rev fastigheterna på andra sidan gatan”.

image

 

Foto: Peter Nordström

Johan Esseen: ”Jag bodde i början av nittitalet i ett av barnrikehusen, på Geijersvägen. Trivdes fantastiskt bra i den lilla men yteffektiva 2:an. Mycket välplanerade och trevliga hus, även om det 50 år tidigare oftast bodde familjer om 6-7 personer på dessa 49 kvm. Badrummet i lägenheten jag hyrde av Stockholmshem var i originalskick från 30-talet: toalett med spollåda i taket och kedja med porslinshandtag att dra i. Högt badkar på tassar och väggmonterat tvättställ med separata kranar. Precis som i Stadsmuseets lägenhet på Stickelbärsvägen, och fortfarande fräscht”.

Åke Johnsson: ”Att jag fick för mig var bilden var tagen, beror nog på ett synminne från 1984, då jag genom mitt fönster i landstingets regionplanekontor såg ungefär samma vy (innan utsikten byggdes för). – Kontoret hade f.ö. fr.o.m. detta år – med en hel del beklagande – utlokaliserats från femte höghuset vid Sergels torg till ett relativt nybyggt hus som också inrymde laborantskolan. [ Något en del intressant med detta hus var (och kanske är) att en dörr inne i huset ledde ut till den bergvägg som det var byggt intill. .. Så klätterövningar ’inomhus’ vore fullt tänkbara .. ]”.

Du kan också ta en titt på bildsvepet där vi har samlat några exempel på uppmärksammade brott i Stockholms historia – bläddra gärna i bildspelet och läs historierna.

kärlekny

Foto: Stadsarkivet

Ta också gärna en titt på någon av kortfilmerna som gjorts här på bloggen – se denna länk eller klicka på bilden.

Välkommen tillbaka till en ny Stockholmsgåta här på bloggen framöver.

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.