Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Tack för alla uppmuntrande mejl som har kommit in efter inlägget om gåtans lösning. Det är förstås alltid roligt att kunna berätta en historia som är ganska oskriven – de flesta av er verkade hur som helst inte ha koll på 1960-talets varuautomater på Söder.

En annan företeelse som kan passa bra att berätta om är automatrestaurangerna som fanns i Stockholm på slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

Kolla in den här fantastiska bilden från Stockholm 1905 som jag hittade på Stockholmskällan:

autorest

Foto: Spårvägsmuseet

Exakt var i huvudstaden denna bild är tagen har jag inte hittat någon uppgift om. Mejla gärna till mittstockholm@svd.se om ni vet.

Det här var en nymodighet som kom till staden långt före dagens snabbmatskedjor. Hur fungerade då automaterna? Jo, gästen stoppande ett mynt i en springa och en automatisk mekanism godkände myntet och öppnade en lucka eller kran. Bakom väggen lagades maten och fylldes i automaten.

De flesta automatrestaurangerna fanns i Stockholm – ett 60-tal genom åren. Göteborg och Malmö hade ca 15 vardera. Den stora fördelen var förstås att det inte behövdes någon betjäning – vilket var en besparing för restaurangerna. Fyllning av apparaterna skedde utom synhåll för allmänheten. Med andra ord: Ingen väntetid, varken på servitör, mat eller nota. Dessutom slapp gästerna betala dricks och rockavgift. Det passade bra in då arbetslivet blev allt intensivare i innerstan och man hann inte längre hem för att laga mat på den korta lunchrasten.

Här är en bild från början av 1900-talet på restaurang Standard på Regeringsgatan 25:

automat07_Standard_600

Ur AB Svenska Automatfabrikens katalog 1907.

Ibland hade restaurangen flera matsalar och då serverades det varmrätter i en av dessa. De svenska automaterna elektrifierades aldrig trots att allt annat tycktes bli eldrivet under 1920-talet. Företagen som tillverkade och servade automaterna upphörde under 1920-talets början.

I Karl Gratzers bok ”Snabbmat i Automat, Småföretagandets villkor” finns fler intressanta fakta: Arbetskraften bestod av 83 procent kvinnor – 17 procent män. Arbetstiderna var hårda med omkring 15 timmar dag och en lön på 12 kr i månaden… Den genomsnittliga arbetstiden var 1915 följande: 92 timmar per vecka – ingen ledig dag och ingen semester. Det var verkligen andra tider!

Så här såg det ut bakom kulisserna på en restaurang på Allmänna gränd på Djurgården:

automat08_Djurg_600

Ur AB Svenska Automatfabrikens katalog 1907.

Ett bra perspektiv på hur man såg på automatrestaurangerna gav författaren Ivar Lo Johansson. Här hans beskrivning: ”I det längsta vägrade jag tro att det fanns mänskliga varelser innanför automaterna. Jag ville tänka att de var enbart ”automatiska”. Jag föreställde mig att bakom den förnicklade fondväggen med dess luckor skötte arbetet sig självt. Ända till den dag då ett rött, svettigt ansikte stack fram i den halvcirkelformade luckan i väggen och frågade om mina förti öre betydde bräckkorv eller risgrynsgröt. Det var samma pris på bäggedera. Jag fick en chock. Automaten hade inte uppfattat det klart. Mänskan hade måst träda emellan.”

När det gäller restaurang Standard på Regeringsgatan 25 fick jag följande information från Stadsarkivets Josabeth Leidi: ”Fastighetsbeteckningen för denna adress var kring sekelskiftet Trollhättan 21. Jag tog fram bygglovsritningar för fastigheten från ansökningar kring åren 1890–1910. Ritningarna har prydliga påskrifter för de olika rummen: ”automater”, ”kök”, ”kallskänk”, ”serv. rum” och ”restaurant”.

Här bild på planritning från bygglovsansökan 1902 med rumsfunktionerna utskrivna:

Trollhättan

Josabeth forsätter: ”Lite spännande är att det finns en tidigare ansökan från 1891 där automaterna också verkar vara utritade”:

Trollhattan-21,-år-1891

Om någon av er läsare vet något mer om automatrestaurangerna så mejla gärna till mittstockholm@svd.se.

Ett mejl med en teori har redan kommit från Anders Alling: ”Skulle tror att bilden är tagen på Drottninggatan 88 B, ombyggt av Wilhelm Klemming när han skapade Centralbadet 1904. I en minnesbok utgiven av Svenska Författarförbundet i samband med deras övertagande av fastigheten från Stockholm stad i runt 1990 finns det en uppgift att restaurangen i huset i dag Rydbergs Bar och Matsal, startade som Sveriges första automatrestaurang 1905 (?). Bilden borde förställa den inrättningen”.

Här ytterligare ett läsarmejl som kom från Christian: ”Enligt Gratzer låg Automaten Skafferiet på Drottninggatan 88 redan 1901 (s.95). Det öppnades minst fem automater i Sverige redan 1899. Tre av dessa hette Quisisana efter fabriken i Berlin som tillverkade dem. Det blev en vardera i Stockholm, Göteborg och Malmö. Dessutom öppnades AB Automaten på Drottninggatan i Stockholm och AB Automaten på Södra Tullgatan i Malmö. Stockholm hade 47 automater 1917!”.

Följande skriver Åke Spets: ”På 60-talet (tror jag det var) fanns en annan typ av teknikstödd servering i gångtunneln vid T-station Östermalmstorg, uppgången vid Birger Jarlsgatan. I lokalen fanns ett stort batteri mikrovågsugnar, minst ett tiotal, och man kunde beställa enportionsrätter. Personalen skötte ugnarna. Det blev ingen större succé – nedlagt ganska snart – och snacket gick om strålningsfaran. Idén kom väl från USA kan man tänka. Jag vill gärna veta mera om det här tidiga etableringsförsöket, och också om det faktiskt var maken till en av våra största artister som stod bakom verksamheten. Så gick i alla fall ryktet”.

Mejla gärna till mittstockholm@svd.se om ni vet något mer om denna servering.

Läs också om varuautomaterna som fanns på Södermalm på 1960-talet via denna länk. Så här såg det ut vid Skanstull:

livsmelsaut

Missade ni historien om Stockholms första fartdåre så hittar ni den via denna länk. Fartgränsen i Stockholm var då 6 km/h och ”fartdåren” stoppades av en springande polis på Strandvägen.

forslund

Foto: Tekniska museet

I väntan på nästa Stockholmsgåta får ni gärna via denna länk ta en titt på någon annan av de 28 kortfilmerna som presenterats här i bloggen sedan starten förra året. Från filmen om klassiska Telefontornet till matchen då två bloggläsare fick möta J-O Waldner och Mikael Appelgren i en spektakulär plojmatch.

Du är också välkommen att klicka dig runt och besöka platserna för bloggens filmer och gåtor! Kanske finns det något som handlar om din favoritgata? Ta en titt på den här interaktiva kartan:

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.