Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Välkomna tillbaka till en ny Stockholmsgåta! Frågan är: Var är bilden tagen och vilket år?

Foto: Centrum för Näringslivshistoria

En ledtråd är att gropen orsakade raseri hos många stockholmare. Mejla din gissning till mittstockholm@svd.se. Fler ledtrådar kommer fram till onsdag då lösningen kommer här i bloggen.

Ni bloggläsare valde ju nyligen ut Arkitekturskolan till stadens minst vackra. Fokus den närmaste veckan kommer att ligga på Stockholms vackraste hus! Mejla gärna in din åsikt. Det är förstås också fritt fram att mejla in en bild om du har något som visar Stockholms allra vackraste sida!  Vi har redan publicerat en läsarröst i ett tidigare inlägg – Fredrik Zachrisson berättade då om sina 10 vackraste platser i staden.

Här är fler läsarröster om stadens vackraste byggnad:

Jörgen Gustavsson: ”Guldtackan! Bland alla gamla palats och kyrkor finns ett hus som jag tycker sticker ut bland alla de andra i Stockholm: Erlanderhuset på Fyrverkarbacken. Den strama 60-talsarkitketuren när den är som bäst. Samtidigt är det strama formspelet ständig föränderligt med årstidernas och dygnets skiftningar. Återspeglingen av norrhimlen på norrsidan en juninatt, det solbelysta huset mot ett åskmoln i bakgrunden eller den glödande vintersolens varma återsken med reflexer i sydfasadens fönster en midvintereftermiddag. I gryningen den 19 januari i år tog sig huset denna skepnad:

Foto: Jörgen Gustavsson

Tor Gibson: ”Jag erkänner att jag är jävig, eftersom jag arbetar i huset, men Oxenstiernska palatset är vackrast. Här är en utsikt från detsamma:

Foto: Tor Gibson

Rebecca Stadener: ”Jag tycker att den vackraste byggnaden är vyn över Stadshuset (och för all del silhuetten över Stockholm). Den här bilden har jag tagit från Västerbron. Det är mötet mellan Mälaren och Stockholm som är ”grejen” med vår stad”.

Foto: Rebecca Stadener

Sonja Sandin: ”Det vackraste jag vet i Stockholm är ”innetorget” – kan man kalla det för en piazza? – som ligger gömd i trekanten i Gamla Stan mellan Västerlånggatan, Myntgatan och Storkyrkobrinken. Google Maps kallar den för Square of Branting. Nästan ingen känner till denna runda oas med fontän, eftersom man nästan måste krypa genom en låg gång för att komma dit”.

Tyck gärna till ni andra också genom att mejla till mittstockholm@svd.se.

Vi har samlat alla gåtor och filmer på en interaktiv karta. Så varsågod att klicka er runt och besök de olika platserna! Kanske finns det något som handlar om din favoritgata?

Via denna länk hittar du ett blogginlägg där samtliga gåtor och filmer är samlade.

Mejla gärna till mittstockholm@svd.se om det är någon annan plats eller företeelse som du tycker vi ska använda i bloggen eller om du kanske har en egen historia eller bilder.

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.