Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Foto: Jacob Forsell

För några dagar sedan kändes det ganska hopplöst att lösa den gåta som SvD-läsaren Rolf Sävström hade grubblat på i så många år. Han hade undrat vad ”700 plan” stod för på skylten här ovan. Vi tog kontakt med fotografen Jacob Forsell, som tagit bilden, men inte heller han visste.

Sedan har vi fått mängder av ledtrådar från er läsare som fört in oss på rätt spår. Och i går fick vi till slut napp. Efter att ha tagit kontakt med Stockholmskällan fick vi plötsligt ett samtal från Anders Hanquist som själv hade grubblat över detta och tagit reda på sanningen för 20 år sedan.

– Jag var ju med när Hötorgscity invigdes på 1950-talet och hade sedan tonåren funderat över den där skylten ”700 plan”. Det var ju en klassisk skylt i Stockholm. Jag frågade många, men alla var lika frågande. Någon gång på 1990-talet tog jag tag i saken och ringde till Hennes & Mauritz. De berättade då att plan var synonymt med kvadratmeter och att det helt enkelt handlade om ytan på butiken, säger Anders Hanquist.

– Det kändes skönt att få lösningen direkt från källan. Efteråt har jag talat med arkitekter och andra om det här ordet ”plan” och jag har faktiskt inte träffat någon som tycker att det är synonymt, men det var i alla fall anledningen. Det kanske var tanken att den skulle vara lite svår och att folk skulle stanna till och fundera, säger Anders som arbetar på Spårvägsmuseet där diskussionen om SvD:s skyltmysterium i går kom upp på lunchen.

Anders Hanquist kom med lösningen på "Skyltmysteriet"

Det visade sig alltså att många av SvD-läsarna var på rätt spår. Vi tackar också för alla mejlade bilder som sakta men säkert förde oss närmare den där sista pusselbiten. Det behövdes eftersom Hennes & Mauritz – nu 20 år senare – inte själva längre kunde svara på vad skylten betydde när SvD häromdagen kontaktade företaget.

Alla de kvalificerade gissningar och ledtrådar som läsarna bidrog med finns samlade i ett tidigare blogginlägg: se här. Där finns också fler bilder på skylten som vi fått in den senaste veckan.

En tidigare läsargåta, den om ”Operation Strömmen 1959” kunde lösas först efter ungefär 50 läsarmejl. Läs om den här.

Har du någon bild som du länge har undrat vad den föreställer? Mejla till mittstockholm@svd.se så lovar vi att försöka lösa det också.

Ni har väl förresten inte missat senaste filmen i SvD:s tv-serie: Om Klarakvarteren förr och nu. Tidigare delar om Sergels torg, NK-huset och Norrmalmstorg hittar du här.

 

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.