Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

När SvD-läsaren Gunnar Nordqvist kom med sin bild på ett café – tagen i början av 1960-talet vid Hötorget – trodde jag att det skulle vara enkelt att lösa i samarbete med er läsare. Men det var riktigt klurigt. Det tog nästan en vecka, men nu har vi svaret!

Här är alltså bilden frågan gällde:

Gunnar Nordqvist ville så gärna veta vad detta café (som sedan länge är nedlagt) hette.

Engagemanget var fantastiskt från er läsare (läs förslagen och alla fina historierna längre ner i detta inlägg).

Svaret är Ringbaren. Jo, faktiskt. Flera av er läsare sågade det förslaget som tidigt kom från bland andra Hans Tingsäter. Att Ringbaren låg på våningen under är ju odiskutabelt. Det ser vi ju på denna bild som Gunnar Nordqvist också tog i början av 1960-talet.

Hur hittade vi då svaret?

Som jag skrev i det senaste inlägget hamnade jag via Lantmäteriet och Fastighetskontoret hos Stadsarkivets forskarservice. Arkivarie Johan Nordinge kom med följande svar (något förkortat):

”Hej! Jag bifogar pdf med några snabba foton från skriften Vandring i Hötorgscity (1961) utgiven av Citykommitén, här redovisas de olika nyöppnade verksamheterna kring Sergelgatan/Hötorget. Skriften finns i Stockholms stadsarkivs bibliotek. Här står det angivet att restaurangen heter Ringbaren (Sergelgatan 22) med en bild på uteserveringen på taket. En sökning i telefonkatalogen från 1962 på restauranger visar att Ringbaren AB, också ligger på Sergelgatan 22.”

Det lustiga var att jag kvällen före hade fått ett tips om just denna skrift. När jag fick mejlet från Stockholms stadsarkiv var jag på väg till Stockholms stadsbibliotek för att leta upp den.

Så en halvtimme senare hade jag den lilla skriften i handen. Detta sedan en ur bibliotekets personal tagit fram skriften från magasinets gömmor:

Och några sekunder senare hade jag slagit upp sidan där det stod om Ringbaren. Där hittade jag detta:

Detta är alltså en skrift som redaktör Sigurd Tullberg tillsammans med fotograf Erik Kjellbing skapade under en vandring i nya Hötorgscity 1961. Jag ser därför ingen anledning till att ifrågasätta att bilden hör till den nämnda baren. Hela skriften är nog en nostalgitripp för många så jag kan rekommendera ett besök på Stadsbiblioteket för lite trevlig läsning.

En del av er var ju helt säkra på att detta café hette Sergelterrassen och så kallades det helt säkert. Givetvis är det fritt fram att leta upp andra bevis för att det även var det officiella namnet. Välkomna att höra av er till: mittstockholm@svd.se

Sedan tar vi förstås också gärna emot fler härliga historier kopplade till detta eller andra närliggande caféer.

Om du vill se hur det såg ut på platsen före Hötorgsskraporna byggdes kan du kolla in den här länken till Stockholmskällan. Så här ser det förresten ut i dag (fotograferat inifrån Filmstaden Sergel).

Foto: Johan Lindberg

Här är några av alla mejl som kom från er läsare:

Ulla Wannbäck: ”Hej, Ringbaren var ICA:s, titta här . Det var en mjölkbar, tror absolut inte att terrassen ovanför hörde ihop med Ringbaren. Cafét hade väl ett annat koncept s.a.s. Sätter en tia på mitt tidigare förslag Sergelterrassen, men vilka som drev den – ingen aning”.

Manne i Älvsjö: ”Cafèt heter SERGELTERRASEN. Ägare var KF”.

Björn, infödd Stockholmare”: ”Jag är absolut helt säker på att bilden visar något som heter Sergelterrassen.”

Karl-Olov Fentorp hade ju ett annat förslag: ”Om jag minns rätt fanns Kermits cafe i första höghuset men jag minns det bara som ett cafe intill ingången till hissarna där Baertlings väggutsmyckning fanns. Kanske hade de även servering uppe på terrassen. Sandelius, som var en av delägarna till höghusen, hade under senare delen av 1960-talet restaurang och cafe i tredje höghuset. Eventuellt kan han ha haft något i början i första höghuset.”

Signaturen EvilCop tror dock inte på detta alternativ: ”Kermits café” på 60-talet låter alltför tidigt för det namnet, Kermits skulle väl ingen ha kallat ett fik i Stockholms city innan mupparna gjort namnet känt över hela västvärlden, och då är vi nere på slutet av 70-talet. Visst är Kermit ett gammalt keltiskt namn, men i Sverige var det helt okänt innan Muppet Show dök upp i rutan.”

Karl-Olov Fentorp svarar dock: ”Egentligen hette det Kermiths Konditori och existerade långt innan mupparna var uppfunna.”

Halina Wedén: ”Apropå bilden från Sergels torg. Kommer mycket väl ihåg cafét. Har varit där som ung tonåring fler gånger och om jag minns rätt så hette det just Stockholmsterassen. Ringbaren minns jag också, när mikron började användas var det lite av en sensation att man där kunde få varm mat snabbt. Jag åt pannkakor där som värmts i en mikro. Ett minne som fastnat”.

David Mesch: Gällande frågan om caféets ovanför Sergelgatan namn (http://blog.svd.se/mittstockholm/ 2012-07-31 kl 8:08) har jag måhända ett svar, trots att jag inte var född när bilden togs. Min morbror arbetade i city och han berättade om det här caféet vid ett tillfälle. Det hängde enligt honom ihop med caféet på andra sidan gångbron över Sergelgatan, Sergelcaféet som han benämnde det. Ingången till caféet var alltså inte från markplan utan över “spången”. Själv arbetade jag i under första ring (1986-1987) extra på Clock Sergelgatan, belägen i Ringbarens lokaler. Det kan inte ha funnits någon passage upp till terrassen därifrån. Med förhoppning att mitt svar kan komma till nytta och stort tack för oerhört intressanta artiklar och filmer om Stockholm!” skriver han.
Elisabeth Tornser: ”Jag var där flera gånger som gymnasist. Kafeet och takterassen hade inte alls med Ringbaren att göra. Kafeet låg på motsatta sidan av Sergelgatan, var snarast granne med Sergelbiografens övre delar och Twilfits övre plan. Den härliga takterassen låg ovanpå det som senare blev Hennes 700 plan. Kafeets entre låg dock på baksidan av kvarteret, på den övertäckta sidogatan, alldeles intill Sergelbiografens entre, sedan gick man diagonalt uppåt inne i byggnaden för att nå luft och ljus”.
Birgitta Ericson: ”Minns att jag och mina väninnor gick på ett café i ett av höghusen, det var också öppet kvällstid och hade då servering av vin, vilket vi vid ett tillfälle försökte beställa in, nekades dock vilket var genant. Konditoriet hette ”Sandelius”.

Brita Roman: ”Om bilden visar det jag tror så hette caféet Stockholmsterrassen”.

Birger: Var det inte Cajsa Warg?

Adam: Har inget svar på frågan, men Stadsmuséet har två fina bilder som verkar visa att caféet fanns där -62 men inte -66. Bild 1: http://www.stockholmskallan.se/Soksida/Post/?nid=14145 Bild 2: http://www.stockholmskallan.se/Soksida/Post/?nid=13164
Möjligen kan någon få en snilleblixt av detta?
Yvonne Mölleryd: ”Jag tror det hette Sergelcafét”.

Det känns skönt att vi lyckades lösa även denna gåta. Vi har en träffprocent på 100 hittills och så vill vi gärna fortsätta!

Här är svaren på några av alla tidigare läsarfrågor som vi har svarat på:

Har du själv någon bild från Stockholm som du länge haft frågor om? Mejla gärna in den till mittstockholm@svd.se så gör vi ett försök.
Om några dagar kör vi igång en nya gåta.
Välkommen åter!

 

 

 

OM BLOGGEN



Välkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.

Fler bloggar