Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Då är det dags för lösningen till veckans Stockholmsgåta. Nu när ni får se hela bilden är det plötsligt inte så svårt. Vi är alltså på Hötorget.

gatalosning

Foto: Stadsmuseet

Så här ser platsen ju ut i dag:

ny

Foto: Johan Lindberg

Jag hoppas att ni ska gilla det nya bildspel som jag har gjort kring Hötorget – ni når det via denna länk. Det har gjorts möjligt tack vara flera arkiv. Störst hjälp har jag fått av Lina Wiberg på Centrum för Näringslivshistoria. Som ni ser i bildspelet är det många olika källor till bilderna. Här får ni se förvandlingen från slutet av 1800-talet ända fram till dagens Hötorgsskrapor. Jag har också fått mycket faktastöd av författaren Johan Erséus – som bland annat har skrivit praktverket ”Kungsgatan – ett sekel på Stockholms paradgata”. Plus att Stadsarkivet och Stadsmuseet har bidragit starkt.

Av de cirka 500 som gissade denna vecka blev det till slut 93 rätta svar. Snabbast att lösa veckans gåta av er läsare var Bo Nilsson följd av Lars Willén, Anders Eriksson, Claes Grafström och Kerstin Oddsdotter.

Som uppföljning kommer senare här på bloggen mer fördjupande material, bland annat från Stadsarkivet, men till att börja med rekommenderar jag en titt på bildspelet.

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.