Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

I morse kom alltså lösningen på veckans Stockholmsgåta. Som många av er – 243 rätta svar mejlades in – till slut listade ut så är det Johnsonlinjens hus/Nordstjernanhuset vid Stureplan.

Många läsare har i dag mejlat efter att ha läst artikeln. Anders K är förundrad: ”Det faktum att det gick vatten ända upp till Humlegården känns i dag overkligt”.

Lina Svensson är inne på samma spår: ”Ofattbart att det ligger ett fartyg under Stureplan. Varför anstränger man sig inte mer för att få upp dessa historiska skepp?”.

Jag ska skicka denna och flera andra frågor vidare till experten Marcus Hjulhammar. Återkommer med svaren i ett blogginlägg framöver.

bild-(71)

Foto: Johan Lindberg

Det finns mycket intressant att säga om platsen och byggnaden, men vi fokuserar på en ganska okänd pärla: Nämligen att det under detta hus ligger ett fartygsvrak som har legat där i flera hundra år.

– Det var vid en brunnsgrävning 1863 som det upptäcktes att det fanns ett fartygsvrak cirka fyra meter under Stureplan. Troligen är fartyget från 1500-talets senare del eller 1600-talets första hälft, säger Marcus Hjulhammar, intendent på Sjöhistoriska museet, när jag ringer upp honom.

– Det kan mycket väl vara Stora Kravelen – ett av de största örlogsfartygen som byggdes på 1500-talet.

Så här såg Stora Kravelen ut:

633px-Stora_kravelen

Stora Kravelen hade fullutrustad 1 000 soldater och 300 sjömän ombord. Det beställdes av Gustav Vasa på 1500-talet och var Sveriges dittills största fartyg: Längden var 55 meter och akterkampen nådde upp till åtta meters höjd över vattnet.

Då undrar nog många av er hur det kommer sig att ett fartyg ligger under Stureplan… Egentligen är det inte så konstigt. På 1500-talet gick nämligen vattnet ända upp till Humlegården. Fartyg som sjönk fylldes ofta med jord och sten vilket skapade mer mark att bebygga. Det var också vanligt att skepp sänktes eller sågades itu när det inte längre var sjödugligt.

Hur många dolda vrak finns i Stockholms innerstad?

– Det finns 150 stycken som vi vet var de ligger. De flesta har upptäckts i samband med diverse utgrävningar som exempelvis tunnelbanebygge. Mörkertalet är stort – det rör sig om flera tusen vrak som ligger gömda under Stockholm, berättar Marcus Hjulhammar.

Tack vare uppgifter från Marcus Hjulhammar (som publicerats i boken ”Stockholm örlogsstaden”) och en insats från SvD:s prisade och vrakfascinerade grafiker Alexander Rauscher kan vi här visa exakt var de 150 lokaliserade vraken ligger. Finns ett vrak under just dina fötter?! Ta en titt på detta fascinerande bildspel:

Bildgåta-webb-1

KLICKA PÅ BILDEN OCH SE PÅ STOCKHOLMS VRAKKARTA!

Nu när ni fått möjlighet att studera kartan bjuder vi på ytterligare fördjupning med Stockholms kanske främsta vrakexpert Marcus Hjulhammar:

Hur många av skeppen därnere är kvar i hela sin skepnad och hur många är upphuggna?

– Svårt att svara på. Den första uppgiften jag har stött på är en borgare Mats Andersson som beskriver hur han hittar ett fartyg i Gamla stan med mast och åror när han gräver för en källare på 1640-talet. De flesta fartygslämningar som ligger under marken i staden har använts som utfyllnad. Oftast har de därför riggats av och tömts på inventarier.

– Det fanns hamnfogdar på 1600-talet som tjänade stora pengar på att köpa upp gamla vrak. De såldes sedan vidare till byggprojekt. De flesta vraken är skadade antingen medvetet eller genom de jord- och stenmassor som har tyngt ned dem. Som regel är de flesta vraken bevarade bäst ”under slaget”, dvs vid den del av skrovet som ligger under fartygets tänkta vattenlinje.

Hur många av vraken under Stockholm är ”under våra fötter” och hur många är i vatten?

– Inom de områden som fylldes ut för att vinna ny mark i samband med stadsplaneregleringen på 1600-talet så finns det fartygslämningar. Det finns även vrak i de områden som fylldes ut under 1700-talet, som vid Klara sjö, och under 1800-talet av Berzelii park. Det är verkligen fascinerande och svårt att tänka sig att det finns så många fartyg där nere.

– På sjöbotten vet vi inte säkert. Grävningarna i Riddarholmskanalen på 1940-talet visar att de kan ligga tätt. De flesta vraken som är riktigt gamla i öppet vatten ser vi inte rent fysiskt i och med att de ofta är övertäckta av utfyllnader – Vasa undantaget förstås.

För er som vill lära er mer om Stockholms vrak så kan jag verkligen förorda nämnda boken ”Stockholm örlogsstaden” som bland annat går att köpa till specialpris på Stadsmuseet.

Omslag-Örlogsstaden

Snabbast med rätt svar denna vecka var David Krantz följd av Dan Sydner, Bo Nilsson, Tomas Andersson och Elisabeth Engstrand. Alla fem klarade dessutom detta på första bilden (se den här), vilket gör det extra imponerande!

När det gäller Nordstjernanhuset så finns det förstås mycket mer intressant att säga. Det återkommer jag till. Annars blir det för mycket att ta in på en gång…

Om ni inte tycker att utmaningarna här på bloggen räcker så kan jag förresten rekommendera ett nytt sällskapsspel om Stockholm. Jag provade Hufvudstaden häromdagen och gillade verkligen upplägget. Ett klassiskt spel med bra variation på frågorna. Inte bara för ”Stockholmsnördar” som kan allt om byggnader utan även frågor om sushirestauranger och sporthändelser.

bild-(70)

Ta också gärna en titt på bilquizet som nyligen lades ut. Titta på filmen här:

bil8500

TA EN TITT PÅ FILMEN GENOM ATT KLICKA PÅ BILDEN!

När du sett kortfilmen får du gärna mejla in din gissning till mittstockholm@svd.se. Numrera helt enkelt bilarna och Stockholmsmiljöerna från 1–10. Kan ni bara några av bilarna eller miljöerna är det förstås okej att mejla in gissningar på just dessa. Även denna gång kommer jag att utse en vinnare för bilarna, en vinnare för Stockholmsmiljöerna samt en för totalsegern!

Ni har fram till 24 oktober på er med bilquizet – dagen efter kommer lösningen på Mitt Stockholm-bloggen.

Om ni vill se fler Stockholmsfilmer får ni gärna via denna länk ta en titt på någon av de 27 kortfilmerna som presenterats här i bloggen sedan starten förra året. Från Telefontornet till matchen då två bloggläsare fick möta J-O Waldner och Mikael Appelgren i en match där ”Äpplet” spelade med ett äpple och ”J-O” med en jojo…

Du är också välkommen att klicka dig runt och besöka platserna för bloggens filmer och gåtor! Kanske finns det något som handlar om din favoritgata?

Mejla gärna till mittstockholm@svd.se om det är någon annan plats eller företeelse som du tycker vi ska använda i bloggen eller om du kanske har en egen historia eller bilder.

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.