Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Här är lösningen på årets sista Stockholmsgåta (här kan du läsa första inlägget). Svaret är: Slussen och året var 1945.

Här är hela bilden, som vi fick från Spårvägsmuseet:

Foto: Spårvägsmuseet

Här är en annan bild som också är tagen 10 september 1945:

Foto: Spårvägsmuseet

Ni som vill se fler bilder från denna dag 1945 kan följa denna länk till Spårvägsmuseet.

Många av er bloggläsare listade ut att det var Slussen – 212 av er mejlade in det rätta svaret. Allra snabbast var Johan Lybeck följd av Björn Bränngård, Leif Björk, Magnus Andersson och Gunn Åberg.

Tornen på bilden var luftskyddstorn som användes under Andra världskriget.

Som en av ledtrådarna visade vi ju denna bild:

Foto: Vimar Ericsson/Stockholms stadsmuseum
Den här bilden är tagen 1939 av Stadsmuseet och hämtad från Stockholmskällan. Den är inte tagen vid Slussen, men det finns en möjlighet att dessa kvinnor var med och bemannade tornen under Andra världskriget. Om ni vet något mer om tornen får ni gärna mejla till mittstockholm@svd.se.

Här några andra initierade röster från läsarmejlen:

Christer Malm: ”Jag växte upp i Midsommarkransen och och fick höra att det hade funnits lv-kanoner i Kransen under kriget. Det visade sig att LM Ericsson köpte fyra kanoner och ställde på fabrikens tak.  I Krigsarkivet hittade jag en karta där pjäserna i Sluss-klöverbladen var utmärkta. Jag märker att bilden är tagen efter 1942, eftersom tornmodellen som kom 1942 fanns även uppe vid Årstabrons södra fäste som vi ungar klängde i i slutet av 1950-talet. I fotots bakgrund tycker jag mig ana Söders höjder bakom Stadsgårdens kaj. I krigsarkivet finns fortfarande offerterna från byggföretagen, jag tror mig minnas att två torn, två mindre baracker för förläggning och kontor och mäss kostade 8 000- 10 000 kronor i material och arbete”.

Magnus Anderssson: ”Runt om i landet, med början 1940, uppfördes luftbevakningstorn. Samma år organiserades en frivillig luftbevakningstjänst, och redan hösten 1940 hade 12000 personer tjänstgjort -några av dem måhända på Slussen?”.

Peter Wiking: ”Träbyggnaden i fronten är ett LV-torn. Vi hade en hel del av dem på A1 som var min granne på Jungfrugatan 64. Ganska ofta hade de övningar och sköt mot flyget – kvällstid”.

Alexander Olsson: ”Byggnaden på bilden är ett sk. luftvärnstorn för en lätt luftvärnsautomatkanon, antagligen en 20 mm lvakan, det är det enda jag är säker på. Platsen gissar jag på, Slussen!”.

Vi återkommer 8 januari med en ny gåta. Det mesta talar för att det blir gåtor en gång i veckan även 2013. I väntan på det kan ni ta en titt på denna korta film där det finns bilder på Sergels torg förr och nu!

KLICKA PÅ BILDEN OCH FÄRDAS BAKÅT I TIDEN!

Har du egna bilder från Klarabersgatan eller platsen där Sergels torg i dag ligger så mejla gärna in dessa till mittstockholm@svd.se.

I detta avsnitt i Mitt Stockholms webb-tv-serie handlade det ju också om en kopparkista som sedan 1963 är inmurad i grunden på Åhléns City på Klarabergsgatan. I den finns alltså 50 prylar från 1960-talets Sverige. Även 1994 murades ett 50-tal prylar in i varuhuset.
Tack vare Nordiska museet kan vi publicera en lista över exakt vilka föremål som murades in 1963 och 1994. Läs mer om detta här och se vad en telefon kostade 1963.
Foto: Centrum för Näringslivshistoria och Scanpix
KLICKA PÅ BILDEN och se de 50 inmurade prylarna och hör Per Liljander – som var med när varorna murades in 1963 – berätta.
Här är de övriga filmerna i webb-tv-serien:
del 1 mötte vi ju 90-årige Karl-Väinö Tahvanainen som berättade om när det klassiska Telefontornet brann 1952. Se filmen här.
Foto: Tekniska Museet
Klicka på bilden och se filmen!
Del 2 i Mitt Stockholm-serien kan ni ser här: Samtal gammal och ung om klassiska bilder av Stureplan:
Ella Öström och Frida Wall möts i avsnittet. Foto: Johan Lindberg
Foto: Spårvägsmuseet
För er som vill ha ännu mer nostalgi så finns en längre version av filmen där det även finns med en passage om Hotell Anglais, Sturebadetoch Brända Tomten.
Del 3 i nya webb-tv-serien handlade ju om Margit Claesson som 1958 blev Stockholms första kvinnliga busschaufför. 90-åringen berättade att det fanns manliga passagerare som vägrade gå på bussen i början (se filmen här).
Margit Claesson under premiärturen 1958. Foto: Spårvägsmuseet
Foto: Spårvägsmuseet
KLICKA PÅ BILDEN OCH FÖLJ MED TILL 1960-TALETS STOCKHOLM
Del 4 i webb-tv-serien byggde ju på fascinerande bilder som SvD-läsaren Jan Dock tog från sin balkong på Oxenstiernsgatan 1957 – och på 1980-talet.
”Tv-eken” på 50-talet – och 80-talet. Foto: Jan Dock
KLICKA PÅ BILDEN – SE UNIKA BILDER OCH HÖR JAN DOCK BERÄTTA OM SIN UPPVÄXT PÅ PLATSEN
Ta också gärna ta en titt på våra tidigare filmer och gåtor. I våras spelade vi ju in 6 webb-tv-avsnitt om Stockholm förr och nu.
Här är säsong 1:
FILM 1: SERGELS TORG – följ med till Sergels torg och se hur platsen en gång såg ut.
FILM 2: NK-HUSET – här får du se gropen där Gallerian i dag ligger.
FILM 3: NORRMALMSTORG – här får du inblick i Norrmalmstorgsdramat:
FILM 4: KLARAKVARTERENhär får du lära dig mer om de klassiska Klara-kvarteren:
FILM 5: HÖTORGEThär får du se hur det såg ut före skrapornas tid:
FILM 6: DJURGÅRDEN – här får du historiken kring badplatserna:
Ta också gärna en titt på några av våra tidigare Stockholmsgåtor:

Har du själv någon gåta som du tycker vi ska använda i bloggen? Mejla i så fall gärna in den till mittstockholm@svd.se.
SvD-läsarna har också fått bidra med sina historier. Morgan Deile gav oss en inblick i hur det gick till när Flottan hade övning på Stockholms ström 1967. Se filmen genom att klicka på bilden:
Följ denna länk för att få lösningen på frågorna i Morgan Deiles film. Stockholms Ström har ju funnits med även i en annan av våra Stockholmsfilmer. SvD-läsaren Gunnar Nordqvist fick sitt eget Strömmen-mysterium från 1959löst tack vare bloggläsarna.
Klicka på bilden och se filmen:

Observera dock att hans gåta om Strömmen alltså är besvarad.
Filmen där SvD-läsaren Holger Joné berättar om hur det för 50 år sedan var att delta i bygget av Hötorgsskraporna är
fascinerande. Klicka på bilden och få en inblick i den tidens anda:
Foto: Holger Joné
Gåtan i slutet av inslaget är löst – följ denna länk och få svaret.
Här är några fler av filmerna:
• STAFFAN TJERNELD – MANNEN SOM UTMANADE BERGMANStaffan Tjerneld är journalisten vars 70-talsfilmer tv-serien bygger på. Han kritiserade Ingmar Bergman hårt och kallade en av filmer för ”ett kontnärligt missfall”. Klicka på bilden och se filmen:
SvD-läsaren Fritz Ericson berätta om den otäcka känslan när de gamla husen revs. Han gick på 1950-talet runt och fotograferade i Stockholm.
Har du själv någon plats eller företeelse som du tycker vi ska använda i bloggen? Mejla i så fall gärna in den till mittstockholm@svd.se.

 

OM BLOGGEN



Välkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.

Fler bloggar