Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Det har kommit in flera läsarmejl med frågor angående den klassiska Nils Ferlin-statyn på Klarabergsgatan. Den togs bort i samband med upprustningen av gatan förra året och lyser ännu med sin frånvaro ett och ett halvt år senare.  Här en bild som jag tog i dag:

fer

Här en bild från när statyn stod på platsen:

ferlin

Foto: TT

Så här skriver läsaren Lena Göransson: ”Jag undrar vad som har hänt med Nils Ferlin-statyn! Han var på något sätt en trygg punkt där på Klarabergsgatan på vägen till jobbet. Jag har försökt att få svar på olika håll, men inte fått något svar. Vet ni?”.

Kalle S: ”Jag besöker Stockholm regelbundet via jobbet och har lagt märke till att man har tagit bort Nils Ferlin. Han brukade ju alltid stå där med sin halsduk (ditstoppad av någon) om vintern och med sin klassiska cigarett. Trist! Jag fattar inte att den togs bort”.

Men vi kan lugna både Lena och Kalle. Så här svarar Maria Erlandsson, kommunikatör på Trafikkontoret: ”Nils Ferlins staty förvaras för närvarande på Stadsmuseet och kommer att vara tillbaka på sin ursprungliga plats med sin bänk i december 2014. Bänken står för närvarande på Klara kyrkogård och kommer alltså också att flyttas tillbaka”.

Med andra ord kommer Nils Ferlin åter kunna få en halsduk runt halsen när snön drar in över huvudstaden i vinter. Bronsstatyn är gjord av Karl Göte Bejemarks och har sedan 1982 stått på Nils Ferlins torg – platsen mellan Klarabergsgatan 35 och 37.

ferlinhalsduk

Bild från 1999 – någon vänlig person har sett till att Nils Ferlins staty får lite värme. Foto: TT

Har ni några egna bilder på Nils Ferlin-statyn? Mejla i så fall gärna till mittstockholm@svd.se.

Här en bild som kom in från läsaren Olle Nilsson som han tog 2007:

läsarbild

Här några fler läsarröster:

Olof Stroh: ”Jag har dessvärre ingen bild, men undrar när han fick en metallcigarett i munnen. På den tiden jag rökte – fram till 1998-02-07 – fanns där bara ett hål vid läppen och eftersom jag ofta passerade brukade jag sätta en cigarett i munnen på honom. Tror inte jag var ensam om det”.

Jörgen G: ”Jag har liten berättelse om Ferlinnstatytyn som ”ickestaty på sin vanliga plats” och därför inte någon bild. Jag deltog i Stockholms Fotomaraton i augusti. Framåt nattkröken, när man efter att drygt halvt dygns jagande efter bra motiv över mer eller mindre omöjliga teman dök ett upp där jag tänkte – äntligen nåt som har en enkel bra lösning om jag inte kommer på något bättre. Temat var ”Snubbe”. Snabbt upp på Klarabergsgatan för att finna en bra vinkel och ett bra ljus för att avbilda Nils. Pytt – ingen staty. På trappan satt ett gäng andra snubbar som klart visade att de inte ville bli fotograferade. Idén gick om intet. Trött, besviken och irriterad lyckades jag fånga sista bussen hemåt för ett par timmars tupplur inför de kommande bildutmaningarna. Snubblar i ingångsdörren och faller som en fura rakt in i bussen. Busschauffören reser sig och skriker rakt ut. Kan trösta henne med att jag enbart ådragit mig smärre blessyrer. Jag har inte inte gjort mig mer illa än att jag kan fortsätta tävlingen och efter ytterligare elva timmar kunna gå i mål. Målet (liksom starten 24 timmar tidigare) är vid Stadsmuseet, där Nils tillfälligt är inhyst. I fototävlingen blev jag emellertid oplacerad”.

Bosse: ”Tack för beskedet att Nisse kommer tillbaka till jul”.

Tack för den stora entusiasm som ni läsare visare efter den senaste Stockholmsgåtan om Lindarängens flyghamn. Ta gärna en titt på bildsvepet här om du vill lära dig mer om Stockholms flygplatshistoria.

Lindarängens_flyghamn

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.