Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Foto: Lars Pehrson

Här kommer den sista ledtråden till veckans Stockholmsgåta. Som ni ser så visar vi nu mer av bilden. Att ni får se fler byggnader är förstås en ordentlig ledtråd.
Just Karolinska är det svar som varit vanligast, men där får alltså en del av er tänka om lite.
Vi har ju två frågor till Lars Pehrsons bild:

1) Exakt var befann sig fotografen när han tog denna bild?

2) Vilken brännvidd var det på objektivet som användes?

En tidigare ledtråd var alltså att det finns en gravsten nära platsen där det står ”Till minne av Klara”.

31 OLIKA FÖRSLAG har hittills kommit in från er läsare. Här är de:

– Blekholmsterrassen

– Klara kyrka

– Friends arena

– Bonniershuset

– Kungsholms kyrka

– Karolinska sjukhuset

– Gamla Serafimerlasarettet

– Vattentornet i Bergshamra

– Hälsingegatan

– Wasa Real

– Råsundavägen

– Kullen vid Tivoli söder om Bergshamra

– Läkarhuset, Odenplan

– Norra stationsgatan

– Västerbron

– Dalagatan 10

– Lindhagens kulle

– Frösundatoppen/Hagatoppen/Hagakullen

– Sabbatsbergs sjukhus

– Wennergrens center

– Schibstedhuset

– S:t Matteus kyrka

– Crafoords väg

– Barnhusbron

– Wallingatan

– Observatoriekullen

– Clarion hotel

– Siemenshuset

– DN/Expressenhuset

– Gustav Vasa kyrka

– Kista

Vi har åter bombarderats av läsarmejl – hittills är det en bra bit över 100 kvalificerade gissningar. När det gäller brännvidden på kamerans objektiv har det kommit följande spridda gissningar: 400, 500, 600, 800, 1000, 1200, 1600 och 2000 mm.

Här är några av läsarrösterna (vi avslöjar som vanligt inte om något av förslagen är det rätta):

Louise Lindström: ”Kanske från Wennergren Center?”

Krister Eriksson: ”1. Karolinska. 2. 1200 mm”.

Henrik Kjellman: ”Jag gillar såna här små gåtor och har suttit och klurat lite och jämfört med flygfoton (tack för modern teknik!). Nyckeln låg i att identifiera de små svamparna framför statshustornet. Jag drog en rak linje mellan globen och statshuset och sen började jag leta bland hustaken för att hitta svamparna. Fick napp på taket till sabbatsbergs sjukhus. Eftersom det är ett högt hus och bilden är tagen från en punkt högre än det huset blev det till att söka sig bortåt, och vad skådar jag om inte Karolinska sjukhuset, som dessutom redan är högt beläget. Jag gissar alltså att bilden är tagen från taket av Karolinska sjukhuset”.
Mats Lind: ”På toppen av Hagatippen!”.

Sven-Åke Svensson: ”Fotografen har stått på taket till Astrid Lindgrens Barnsjukhus. Brännvidd – inte en aning”.

Måns Hagberg (Norrköping och Gotland): ”Kul bild!  Och en bild som fanns i fotografens huvud långt innan han tog den. Snacka om planering! Med linjalen på Eniro-kartan hamnar jag på taket till Karolinska sjukhuset. Se bifogad fil med exakt placering och koordinater.  Brännvidd: Gissar på 1600 mm, d v s 800 mm och 2x konverter. Eller 600 mm och 2x konverter”.

Niclas Westman: ”Helikopterplattan, Karolinska, 1800mm brännvidd på 24x36mm sensor, (småbild) Alternativt kortare brännvidd, men att bilden beskars i efterhand. Eller att man använt 800mm med 2x teleconverter. 1800 mm är ju inte en så vanlig brännvidd, utan mer vad man ser på teleskop”.

Lars Rune Roos: ”Hej. Jag tror fotografen stod på Frösundatoppen, beläget strax norr om Hagaparken. Därifrån ser man Globen och Stadshuset, som hamnar framför. Fast det måste ha krävts ett monster till objektiv; 600 mm, minst”.

Mats Karlsson: ”Jag tror att bilden är tagen från en byggkran vid Karolinska sjukhuset. Brännvidden är 1200 mm, och kameran är en Canon (eller Nikon)”.

Mark Kaiser: ”1) Sabbatsberg. 2) 2000 mm”.

Petra Ossowski Larsson: ”Gissar att fotografen stod på taket på Sabbatsbergs sjukhus, mot Olivecronas väg. Frågan om brännvidd kan jag inte besvara, men en häftig bild är det i alla fall!”.

Björn Roth: ”Först kan vi ju slå fast att fotografen måste stått längs linjen som bildas mellan Globen och Stadshuset. För att få platsen behöver vi också avståndet. Det vi vet är: – Globens bredd, diameter 110 m – Spirans bredd, 8 m – Avståndet Globen – Stadshuset, 4090 m (uppmätt på google maps). På bilden kan vi nu mäta spirans ”projicerade” bredd på globen, vilket jag får till 13,2 meter. Då får jag (om jag nu inte räknat fel) med lite triangelgeometri avståndet från fotografen till stadshuset till 6273 meter och det totala avståndet till globen alltså 10,38 km. Följer man linjen landar vi ganska precis vidJärva Krog. Jag får anta att man stått högt uppe i hotellet där. Vad brännvidden är kan vi ju inte veta om vi inte vet sensorstorlek etc, men bildvinkeln givet ett avstånd på 10380 m är ca 0,86 grader, vilket ger ett ca 2400 mm objektiv för 24×36 mm sensor. Inte omöjligt med ett 1200 mm med 2x teleförlängare”.

Sebastian Evans: ”Jag skulle gissa på Karolinska sjukhusets tak. Borde vara enda stället på den höjden med rak sikt över Stadshuset och Globen. Brännvidd chansar jag på 600 mm”.

Stefan R Grazia: ”Jag gissar på att Lars Pehrson stod på Barnhusbron ovanför Torsgatan. Objektiv – nånstans runt 400 mm”.

Pål Börje:Siemenshuset. Brännvid var svårare. Men en spegeltele på 2000 mm verkar inte otroligt. Avståndet mellan statshuset och Globen är ca 4 km. Och till Siemenshuset ungefär lika långt. (Om jag stegade rätt). Själv har jag en 500 mm glugg, men den hade inte lyckats. Troligen inte en 1000 heller. Gissar att bilden är tidigt en morgon innan värme börjar stiga från marken/fordonen och man får luftturbulens som ger oskärpa i bilden. Nästa är Sabbatsbergs sjukhus, men det tror jag inte på. Wennergrens center ligger inte i linje”.

Johan Ström:DN/Expressen-huset borde vara en ganska bra gissning”.

Joakim Sagrén: ”Jag gissar att fotgrafen stått uppe i tornet till Gustav Vasa kyrka vid Odenplan. Det ser ut som att bilden är tagen i nivå med stadshustornets övre parti. Det kan stämma med tanke på förlängningen av linjen mellan Globen och stadshustornet landar på denna plats”.

Karl-Olov Fentorp: ”Satsade först på Kungsbron men såg att det inte var möjligt med det perspektivet. Backar därför till Barnhusbron. Huset med ”fingerborgarna” måste vara huset intill Blekholmsterrassen”.

Thomas Betts: ”Jag tror att svaret  är kyrktornet på Matteus kyrka”.

Erik Wallgren: ”Jag gissar på att han stod i tornet på Gustav Vasa Kyrka”.

Mikael Lindberg: ”Min gissning är att han stod på Karolinska sjukhusets höghusdel som är 11-12 ¨åningar högt, koordinater N 59° 21.095′, E 18° 2.206′ enligt Eniro. I förgrunden framför statshsuet syns taket på Sabatsbergs sjukhus. Brännvidden bör ha vart relativt lång för att få det skärpedjup som behövs, kan tänka mig att det bör ha varit mellan 450 och 600 mm”.

Kaj Bierke: ”Kan det vara helikopterplattan uppe på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna? Ligger i alla fall på ”linjen”. Eller: Taket på Sabbatsbergs Sjukhus. Även det på linjen. Brännvidd, inte en susning”.

Stig: ”Det kan inte gärna vara någon annanstans än högt i Bonnierhuset på Torsgatan. Brännvidden är nog lång, kanske 500 mm”.

Jimmy Engelbrekt: ”Gissade först att det skulle vara Bonnierhuset, men ändrade mig när jag med en rak linje på kartan hamnade i Gustav Vasa Kyrkas torn vid Odenplan. Men det är bra långt… Brännvidd.. nej det är inte mina domäner.. Inte en susning”.

Per-Martin Hedström: ”Bilden är tagen från det nya hotellet i Kista. 2000 mm”.

Joakim Hardell: ”Rolig gåta! Jag har försökt räkna ut skalan på Globen och Stadshuset och kommit fram till att Globen visas i skala 1:1200 och Stadshuset i skala 1:700 (på min skärm). Det skulle betyda att man hamnar på ”Lings Grav” i Hagaparken. Det stämmer ju bra med ledtråden, men ser man verkligen Stadshuset och Globen därifrån? Jag jobbar i närheten och måste nog ta en lunchpromenad i dag. En okvalificerad gissning av brännvidden: 1600 mm”.

Jan Lothigius: ”Hej! Någon har haft synpunkter på när bilden har tagits. Enligt min uppfattning togs bilden ungefär kl 18.43, (sommartid). Förmodligen för bara någon dag sedan. Fotografen stod på toppen eller sydsidan av den konstgjorda kullen vid Frösundavik”.

Åke Spets: ”Jag tippar (som flera andra) att bilden är tagen från taket på Sabbatsbergs sjukhus. De nya byggnaderna, alltså! Tornet vid Barnhusbrons norra fäste är nog lite för lågt för det perspektiv bilden har”.

Mikael: ”Hej, jag tror att fotografen stod på en balkong eller ett tak på Crafords väg 14. Kollar man på det lägenhetshuset så har de balkonger som vätter perfekt åt stadshuset och Globen”.

Lars Rönnerblad: ”Jag tror att fotografen står på Bonnierhusets tak eller i huset som ligger på Torsgatan. Bilden tagen på em/kväll då den står i väster. Brännvidd 1000mm?”.

Ta nu sista chansen att gissa. I morgon bitti får ni svaret och också Lars Pehrsons berättelse om bilden. Mejla svaret till mittstockholm@svd.se.

 

 

 

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.