X
Annons
X

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Då är det dags för en ny ledtråd till veckans Stockholmsgåta. Frågan alltså: Från vilken byggnad i huvudstaden har SvD-fotografen Lars Pehrson fotograferat?

gåt3500

Här de tidigare bilderna som vi har visat:

gåt4500

gåta2500

gåt1500

Foto: Johan Lindberg

Om du vill gissa så mejla gärna till mittstockholm@svd.se. Ni kommer att få många fler bilder de närmaste dagarna i olika vädersträck! Som vanligt kommer en spännande historia om platsen när lösningen kommer i slutet av veckan.

Här några fler läsargissningar:

Kalle: ”Höghuset ser ut som Skatteskrapan då kan kyrkan vara Katarina Kyrka, för Sofia kyrka är rundare och röd. Fotografen står nog på Södra Teatern annars skulle han inte se över takåsarna”.

Magnus G: ”De första två bilderna är riktigt svåra, ger inte mycket ledning. Men den tredje är ju lätt: kyrkan är ju Adolf Fredriks kyrka och det höga rödaktiga bostadshuset i fonden är ett hus på(?) Körsbärsvägen eller Valhallavägen inte långt från Roslagstull. Det måste vara ett rejält teleobjektiv! Så det kan vara åtskilliga kvarter från kyrkan. Om man drar en linje från Körsbärsvägen, förbi kyrkan så kan man ju hamna rätt centralt i staden. Kanske i klocktornet i postens gamla huvudkontor på Vasagatan 7? Ja, det blir min gissning: klocktornet i posthuset, Vasagatan”.

Lars S: ”Byggnaden som sticker upp ovanför de andra husen är Tegnerlunden 3 och riktningen på bilden är i stort sett rakt norrut. I det huset har jag jobbat och konstaterat att man redan på andra våningen har en strålande utsikt ner mot City. Vilken byggnad neråt City skulle kunna vara lika hög? Jag gissar att fotografen stod på taket till Folkets Hus”.

Hans T: ”Ja, det påminner ju om Södermalm… lite grann. Sen tycker jag att Skeppsholmskyrkan ses på kullen där… med vatten i bakgrunden. Essingen… tjaa, kanske, men det ser lite för plottrigt ut, det var en svår rackare!”.

Lars-Erik H: ”Mycket svårt den här gången! Mitt förslag blir Riddarholmskyrkan”.

Hans: Bonnierhuset. Verkar stämma vinkelmässigt med kyrka och studenthem”.

Staffan: ”Kan det vara utsikt från Sofia kyrka mot Ersta diakoni?”.

Johan: ”Korrekt svar borde vara Clara kyrka. Men kan också vara Centralstationen eller från Söder typ Mariatorget. Grymt svårt! Haha”.

Björn: ”Jag gissar på studenthemmet Nyponet på Körsbärsvägen, alldeles norr om Valhallavägen. På den först publicerade bilden (nr 2) så kan man skymta lite av vattentornet i Vanadislunden”.

Peter U: ”Kanske från huset som helt dominerar söder: Laurinska huset”.

Johan: ”Min gissning: Kungliga Posthuset, Vasagatan. Den höga byggnaden på bild två ligger högt upp på Drottninggatan. Till vänster utanför bild Tengnerlunden och träden som skymtar till höger är antingen Spökparken eller Observatorielunden. På bild ett syns glastoppen på Folkuniversitetet vid Observatorielunden och kvarteren runt korsningen Drottninggatan och Rådmansgatan”.

Kickan: ”Är det Observatoriet?”.

Vill ni ta del av fler läsargissningar? Ta en titt via denna länk. Lycka till med gåtan!

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.