Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Hjalmar Mehr, trafiken och raggare – alla tillhör de Stockholms historia. Foto: Scanpix och Ingvar Karmhed

Välkommen till ett nytt år med Mitt Stockholm-bloggen! På måndag kommer en ny gåta, men i väntan på den tänkte jag tipsa om ett spännande projekt där viktiga och intressanta politiska Stockholmsbeslut från de senaste 150 åren har plockats fram av tio historiker. Detta med anledning av att Stockholm stads kommunfullmäktige den 20 april i år har funnits i 150 år.

Med start i onsdags bjuds man på en resa – från 1863 fram till 2013 – som avslutas 31 maj. I dag handlar det om 1865 och en politisk duell inför Stockholmsutställningen 1866.

Interiör av den stora industrihallen i Kungsträdgården. Illustrerad Tidning var ett veckomagasin med kulturell profil som kom ut i Stockholm 1855-1867. Tidningen hämtad ur Kungliga Bibliotekets samlingar.

Knut Filip Bonde och Holdo Stråle hade då olika åsikter om Svenska slöjdföreningen skulle få bistånd till uppförandet av en temporär utställningsbyggnad i den södra delen av Kungsträdgården.

”En sådan exposition skulle utöva ett avgörande inflytande för bedömandet av vårt lands verkliga ställning”, sade Knut Filip Bonde bland annat.

Medan Gustaf Holdo Stråle svarade: ”[Jag kan] icke medgiva, att industrin [står] i så stor förbindelse till expositionerna, och allraminst på de stora internationella, som baron Bonde påstått”.

Läs mer om citatduellen och om bakgrunden här.

Ett beslut och en citatduell av denna form kommer alltså att läggas upp på webbsidan – 150.historia.se – varje dag fram till 31 maj. Var och en kan också rösta på det förslag som man gillar bäst.

– Tanken är att var och en ska kunna ställa sig i de historiska politikernas skor och ta ställning i viktiga frågor, säger Mats Hayen från Stadsarkivet, som är projektledare tillsammans med Lennart Ploom.

– Vi satsar på ett kommunjubileum som vi hoppas ska fånga de ungas intresse, säger kommunfullmäktiges ordförande Margareta Björk.

Det kommer att vara en mix mellan större och mindre beslut. Det framgår också när jag ber Mats Hayen plocka ur några av godbitarna som kommer:

1) Albert Lindhagen och Hjalmar Mehr, representerar med sina namn två av de största stadsomvandlingsprocesserna under de senaste 150 åren. För eftervärlden har de dock fått väldigt olika eftermälen. Exempel från 1870-talet och 1960-talet.

2) Kvinnorna och politiken i Stockholm. Exempel från kvinnorösträttskongressen 1910 och debatten kring avskedandet av stadens kvinnliga konduktörer 1945.

3) Kampen mellan kommunister och högerextrema från slutet av 1920-talet till andra världskriget. Exempel: Debatten om pistoler till polisen från 1928 där Karl Kilbom anser att de ska anskaffas för att anställa massmord på arbetarna (här slår ordföranden klubban i bordet och tillrättavisar Kilbom). 1939 anklagas Stockholmpolisen för att läcka information om flyktingar i Stockholm till Gestapo i Tyskland.

4) Trafiken, bilismen och miljön. 1974 föreslår en moderat att staden ska satsa på elfordon, och från och med tiden blir trafikfrågorna i kombination med miljöfrågorna allt viktigare. I början på 80-talet stämmer Birkagårdsbarnen kommunen för hälsoskador på grund av den tunga trafiken som letts in på Norra Stationsgatan.

5) Ungdomarna och Stockholm. Till exempel en debatt 1959 om staden ska förhandla med raggare. Fler bra exempel från slutet av 1990-talet, med ravefester i stadens regi och annat.

Här lite mer om när ämnet raggare diskuterades: ”Ett första möte mellan politiker, tjänstemän och raggarna (representerade genom ett tjugotal ungdomar från de fyra största raggargängen: Car Angels, The Road Devils, Teddy bots och Helgonen) skedde i Bråvallasalen, Stadshuset i september. Även polismästaren och barnavårdsdirektören samt tjänstemän från ungdomsvården närvarade. Förhandlingarna slutade med att staden skulle hjälpa till med en lösning på lokalproblemet mot att raggarna förband sig att bland annat hjälpa till med ”bilutflykter för pensionärer och invalidiserade ungdomar”.

Hur blev då resultatet? Jo, så här skrevs det i en uppföljande text: ”Sådana utflykter har därefter genomförts, bl.a. en till Nynäshamn som varit mycket lyckad inte minst då Car Angels hade med sig grammofon och skivor med ”gammal dansmusik”. I varje bil medföljde även en flicka som fungerade både som värdinna och guide för sevärdheter längs vägen. Även en skjutsning för invalidiserade ungdomar har genomfört till en fest på De Vanföraslokalavdelning i Spånga Folkets hus”.

Vissa av gåtorna här på Stockholmsbloggen kommer under våren att ha anknytning till ämnen som tas upp i denna nedräkning. Dock inte gåtan som kommer på måndag som grundas på en filmsnutt från 1960-talets Stockholm. Det är nog en av de klurigaste gåtorna hittills…

Ni har väl förresten inte missat de 5 nya webb-tv-filmer här på bloggen som visades i december. I del 1mötte vi ju 90-årige Karl-Väinö Tahvanainen som berättade om när det klassiska Telefontornet brann 1952. Se filmen här.
Foto: Tekniska Museet
Klicka på bilden och se filmen!
Del 2 i Mitt Stockholm-serien kan ni ser här: Samtal gammal och ung om klassiska bilder av Stureplan:
Ella Öström och Frida Wall möts i avsnittet. Foto: Johan Lindberg
Foto: Spårvägsmuseet
För er som vill ha ännu mer nostalgi så finns en längre version av filmen där det även finns med en passage om Hotell Anglais, Sturebadetoch Brända Tomten.
Del 3 i nya webb-tv-serien handlade ju om Margit Claesson som 1958 blev Stockholms första kvinnliga busschaufför. 90-åringen berättade att det fanns manliga passagerare som vägrade gå på bussen i början (se filmen här).
Margit Claesson under premiärturen 1958. Foto: Spårvägsmuseet
Foto: Spårvägsmuseet
KLICKA PÅ BILDEN OCH FÖLJ MED TILL 1960-TALETS STOCKHOLM
Del 4 i webb-tv-serien byggde ju på fascinerande bilder som SvD-läsaren Jan Dock tog från sin balkong på Oxenstiernsgatan 1957 – och på 1980-talet.
”Tv-eken” på 50-talet – och 80-talet. Foto: Jan Dock
KLICKA PÅ BILDEN – SE UNIKA BILDER OCH HÖR JAN DOCK BERÄTTA OM SIN UPPVÄXT PÅ PLATSEN
I del 5 handlade det ju om en kopparkista som sedan 1963 är inmurad i grunden på Åhléns City på Klarabergsgatan. I den finns alltså 50 prylar från 1960-talets Sverige. Även 1994 murades ett 50-tal prylar in i varuhuset. Tack vare Nordiska museet kunde vi publicera en lista över exakt vilka föremål som murades in 1963 och 1994. Läs mer om detta här och se vad en telefon kostade 1963.
Foto: Centrum för Näringslivshistoria och Scanpix
KLICKA PÅ BILDEN och se de 50 inmurade prylarna och hör Per Liljander – som var med när varorna murades in 1963 – berätta.
Ta också gärna ta en titt på våra tidigare filmer och gåtor. I våras spelade vi ju in 6 webb-tv-avsnitt om Stockholm förr och nu.
Här är säsong 1:
FILM 1: SERGELS TORG – följ med till Sergels torg och se hur platsen en gång såg ut.
FILM 2: NK-HUSET – här får du se gropen där Gallerian i dag ligger.
FILM 3: NORRMALMSTORG – här får du inblick i Norrmalmstorgsdramat:
FILM 4: KLARAKVARTERENhär får du lära dig mer om de klassiska Klara-kvarteren:
FILM 5: HÖTORGEThär får du se hur det såg ut före skrapornas tid:
FILM 6: DJURGÅRDEN – här får du historiken kring badplatserna:
Ta också gärna en titt på några av våra tidigare Stockholmsgåtor:

Har du själv någon gåta som du tycker vi ska använda i bloggen? Mejla i så fall gärna in den till mittstockholm@svd.se.
SvD-läsarna har också fått bidra med sina historier. Morgan Deile gav oss en inblick i hur det gick till när Flottan hade övning på Stockholms ström 1967. Se filmen genom att klicka på bilden:
Följ denna länk för att få lösningen på frågorna i Morgan Deiles film. Stockholms Ström har ju funnits med även i en annan av våra Stockholmsfilmer. SvD-läsaren Gunnar Nordqvist fick sitt eget Strömmen-mysterium från 1959löst tack vare bloggläsarna.
Klicka på bilden och se filmen:

Observera dock att hans gåta om Strömmen alltså är besvarad.
Filmen där SvD-läsaren Holger Joné berättar om hur det för 50 år sedan var att delta i bygget av Hötorgsskraporna är
fascinerande. Klicka på bilden och få en inblick i den tidens anda:
Foto: Holger Joné
Gåtan i slutet av inslaget är löst – följ denna länk och få svaret.
Här är några fler av filmerna:
• STAFFAN TJERNELD – MANNEN SOM UTMANADE BERGMANStaffan Tjerneld är journalisten vars 70-talsfilmer tv-serien bygger på. Han kritiserade Ingmar Bergman hårt och kallade en av filmer för ”ett kontnärligt missfall”. Klicka på bilden och se filmen:
SvD-läsaren Fritz Ericson berätta om den otäcka känslan när de gamla husen revs. Han gick på 1950-talet runt och fotograferade i Stockholm.
Har du själv någon plats eller företeelse som du tycker vi ska använda i bloggen? Mejla i så fall gärna in den till mittstockholm@svd.se.

 

OM BLOGGEN



Välkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.

Fler bloggar