Hjalmar Mehr och raggare bland Stockholmspärlor

Hjalmar Mehr, trafiken och raggare – alla tillhör de Stockholms historia. Foto: Scanpix och Ingvar Karmhed

Välkommen till ett nytt år med Mitt Stockholm-bloggen! På måndag kommer en ny gåta, men i väntan på den tänkte jag tipsa om ett spännande projekt där viktiga och intressanta politiska Stockholmsbeslut från de senaste 150 åren har plockats fram av tio historiker. Detta med anledning av att Stockholm stads kommunfullmäktige den 20 april i år har funnits i 150 år.

Med start i onsdags bjuds man på en resa – från 1863 fram till 2013 – som avslutas 31 maj. I dag handlar det om 1865 och en politisk duell inför Stockholmsutställningen 1866.

Interiör av den stora industrihallen i Kungsträdgården. Illustrerad Tidning var ett veckomagasin med kulturell profil som kom ut i Stockholm 1855-1867. Tidningen hämtad ur Kungliga Bibliotekets samlingar.

Knut Filip Bonde och Holdo Stråle hade då olika åsikter om Svenska slöjdföreningen skulle få bistånd till uppförandet av en temporär utställningsbyggnad i den södra delen av Kungsträdgården.

”En sådan exposition skulle utöva ett avgörande inflytande för bedömandet av vårt lands verkliga ställning”, sade Knut Filip Bonde bland annat.

Medan Gustaf Holdo Stråle svarade: ”[Jag kan] icke medgiva, att industrin [står] i så stor förbindelse till expositionerna, och allraminst på de stora internationella, som baron Bonde påstått”.

Läs mer om citatduellen och om bakgrunden här.

Ett beslut och en citatduell av denna form kommer alltså att läggas upp på webbsidan – 150.historia.se – varje dag fram till 31 maj. Var och en kan också rösta på det förslag som man gillar bäst.

– Tanken är att var och en ska kunna ställa sig i de historiska politikernas skor och ta ställning i viktiga frågor, säger Mats Hayen från Stadsarkivet, som är projektledare tillsammans med Lennart Ploom.

– Vi satsar på ett kommunjubileum som vi hoppas ska fånga de ungas intresse, säger kommunfullmäktiges ordförande Margareta Björk.

Det kommer att vara en mix mellan större och mindre beslut. Det framgår också när jag ber Mats Hayen plocka ur några av godbitarna som kommer:

1) Albert Lindhagen och Hjalmar Mehr, representerar med sina namn två av de största stadsomvandlingsprocesserna under de senaste 150 åren. För eftervärlden har de dock fått väldigt olika eftermälen. Exempel från 1870-talet och 1960-talet.

2) Kvinnorna och politiken i Stockholm. Exempel från kvinnorösträttskongressen 1910 och debatten kring avskedandet av stadens kvinnliga konduktörer 1945.

3) Kampen mellan kommunister och högerextrema från slutet av 1920-talet till andra världskriget. Exempel: Debatten om pistoler till polisen från 1928 där Karl Kilbom anser att de ska anskaffas för att anställa massmord på arbetarna (här slår ordföranden klubban i bordet och tillrättavisar Kilbom). 1939 anklagas Stockholmpolisen för att läcka information om flyktingar i Stockholm till Gestapo i Tyskland.

4) Trafiken, bilismen och miljön. 1974 föreslår en moderat att staden ska satsa på elfordon, och från och med tiden blir trafikfrågorna i kombination med miljöfrågorna allt viktigare. I början på 80-talet stämmer Birkagårdsbarnen kommunen för hälsoskador på grund av den tunga trafiken som letts in på Norra Stationsgatan.

5) Ungdomarna och Stockholm. Till exempel en debatt 1959 om staden ska förhandla med raggare. Fler bra exempel från slutet av 1990-talet, med ravefester i stadens regi och annat.

Här lite mer om när ämnet raggare diskuterades: ”Ett första möte mellan politiker, tjänstemän och raggarna (representerade genom ett tjugotal ungdomar från de fyra största raggargängen: Car Angels, The Road Devils, Teddy bots och Helgonen) skedde i Bråvallasalen, Stadshuset i september. Även polismästaren och barnavårdsdirektören samt tjänstemän från ungdomsvården närvarade. Förhandlingarna slutade med att staden skulle hjälpa till med en lösning på lokalproblemet mot att raggarna förband sig att bland annat hjälpa till med ”bilutflykter för pensionärer och invalidiserade ungdomar”.

Hur blev då resultatet? Jo, så här skrevs det i en uppföljande text: ”Sådana utflykter har därefter genomförts, bl.a. en till Nynäshamn som varit mycket lyckad inte minst då Car Angels hade med sig grammofon och skivor med ”gammal dansmusik”. I varje bil medföljde även en flicka som fungerade både som värdinna och guide för sevärdheter längs vägen. Även en skjutsning för invalidiserade ungdomar har genomfört till en fest på De Vanföraslokalavdelning i Spånga Folkets hus”.

Vissa av gåtorna här på Stockholmsbloggen kommer under våren att ha anknytning till ämnen som tas upp i denna nedräkning. Dock inte gåtan som kommer på måndag som grundas på en filmsnutt från 1960-talets Stockholm. Det är nog en av de klurigaste gåtorna hittills…

Ni har väl förresten inte missat de 5 nya webb-tv-filmer här på bloggen som visades i december. I del 1mötte vi ju 90-årige Karl-Väinö Tahvanainen som berättade om när det klassiska Telefontornet brann 1952. Se filmen här.
Foto: Tekniska Museet
Klicka på bilden och se filmen!
Del 2 i Mitt Stockholm-serien kan ni ser här: Samtal gammal och ung om klassiska bilder av Stureplan:
Ella Öström och Frida Wall möts i avsnittet. Foto: Johan Lindberg
Foto: Spårvägsmuseet
För er som vill ha ännu mer nostalgi så finns en längre version av filmen där det även finns med en passage om Hotell Anglais, Sturebadetoch Brända Tomten.
Del 3 i nya webb-tv-serien handlade ju om Margit Claesson som 1958 blev Stockholms första kvinnliga busschaufför. 90-åringen berättade att det fanns manliga passagerare som vägrade gå på bussen i början (se filmen här).
Margit Claesson under premiärturen 1958. Foto: Spårvägsmuseet
Foto: Spårvägsmuseet
KLICKA PÅ BILDEN OCH FÖLJ MED TILL 1960-TALETS STOCKHOLM
Del 4 i webb-tv-serien byggde ju på fascinerande bilder som SvD-läsaren Jan Dock tog från sin balkong på Oxenstiernsgatan 1957 – och på 1980-talet.
”Tv-eken” på 50-talet – och 80-talet. Foto: Jan Dock
KLICKA PÅ BILDEN – SE UNIKA BILDER OCH HÖR JAN DOCK BERÄTTA OM SIN UPPVÄXT PÅ PLATSEN
I del 5 handlade det ju om en kopparkista som sedan 1963 är inmurad i grunden på Åhléns City på Klarabergsgatan. I den finns alltså 50 prylar från 1960-talets Sverige. Även 1994 murades ett 50-tal prylar in i varuhuset. Tack vare Nordiska museet kunde vi publicera en lista över exakt vilka föremål som murades in 1963 och 1994. Läs mer om detta här och se vad en telefon kostade 1963.
Foto: Centrum för Näringslivshistoria och Scanpix
KLICKA PÅ BILDEN och se de 50 inmurade prylarna och hör Per Liljander – som var med när varorna murades in 1963 – berätta.
Ta också gärna ta en titt på våra tidigare filmer och gåtor. I våras spelade vi ju in 6 webb-tv-avsnitt om Stockholm förr och nu.
Här är säsong 1:
FILM 1: SERGELS TORG – följ med till Sergels torg och se hur platsen en gång såg ut.
FILM 2: NK-HUSET – här får du se gropen där Gallerian i dag ligger.
FILM 3: NORRMALMSTORG – här får du inblick i Norrmalmstorgsdramat:
FILM 4: KLARAKVARTERENhär får du lära dig mer om de klassiska Klara-kvarteren:
FILM 5: HÖTORGEThär får du se hur det såg ut före skrapornas tid:
FILM 6: DJURGÅRDEN – här får du historiken kring badplatserna:
Ta också gärna en titt på några av våra tidigare Stockholmsgåtor:

Har du själv någon gåta som du tycker vi ska använda i bloggen? Mejla i så fall gärna in den till mittstockholm@svd.se.
SvD-läsarna har också fått bidra med sina historier. Morgan Deile gav oss en inblick i hur det gick till när Flottan hade övning på Stockholms ström 1967. Se filmen genom att klicka på bilden:
Följ denna länk för att få lösningen på frågorna i Morgan Deiles film. Stockholms Ström har ju funnits med även i en annan av våra Stockholmsfilmer. SvD-läsaren Gunnar Nordqvist fick sitt eget Strömmen-mysterium från 1959löst tack vare bloggläsarna.
Klicka på bilden och se filmen:

Observera dock att hans gåta om Strömmen alltså är besvarad.
Filmen där SvD-läsaren Holger Joné berättar om hur det för 50 år sedan var att delta i bygget av Hötorgsskraporna är
fascinerande. Klicka på bilden och få en inblick i den tidens anda:
Foto: Holger Joné
Gåtan i slutet av inslaget är löst – följ denna länk och få svaret.
Här är några fler av filmerna:
• STAFFAN TJERNELD – MANNEN SOM UTMANADE BERGMANStaffan Tjerneld är journalisten vars 70-talsfilmer tv-serien bygger på. Han kritiserade Ingmar Bergman hårt och kallade en av filmer för ”ett kontnärligt missfall”. Klicka på bilden och se filmen:
SvD-läsaren Fritz Ericson berätta om den otäcka känslan när de gamla husen revs. Han gick på 1950-talet runt och fotograferade i Stockholm.
Har du själv någon plats eller företeelse som du tycker vi ska använda i bloggen? Mejla i så fall gärna in den till mittstockholm@svd.se.

 

Visa kommentarer (14 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Jag bara klagar å klagar..

  Under bilden på denna sida går det att läsa ”Hjalmar Mehr, trafiken och raggare – alla tillhör de Stockholms historia. Foto: Scanpix och Ingvar Karmhed”

  Men vem f-n är denna Scanpix? Att det är ett företag har jag redan förstått.
  Men att inte skriva inte ut namnet på fotografen är kränkande.

  En jämförelse är alltid subjektiv. Det är upp till betraktaren. Själv upplever jag detta, att inte skriva ut namnet på fotografen, som en handling, som JAG PERSONLIGEN upplever som ett samlag. En handling jämförbar med samlag alltså. Alltså en nu bevittnad våldtäkt av tiotusentals läsare.

  Nä, så är det såklart inte.
  Men avsluta inte festen än. I morgon kan ett svep av en ölflaska räknas som ”en handling jämförbar med samlag”. Passa dig. Alla tycker inte lika.

  Jag vet inte vilken planet jag är född på. Men för mig finns ingenting som ens tillnärmelsevis går att jämföra med ett samlag. Men gamla gråhåriga byråkrater är vad dom är…. Vad säger man? Shit happens?

 • Anonym

  Musikalisk kreativitet hela vägen.  Abbey Road går inte av för hackor heller eller den vita eller Rubber Soul eller vilken som helst.  De är så långt från ”one hit wonders” man kan komma, äkta genialitet.

  De digitalt restaurerade boxen är fantastisk, musiken hoppar på en med en klarhet och närvaro som gör att det känns som helt ny musik.

 • Anonym

  En som nog betytt mer avled samma dag – Kevin Ayers. Sheridan var ju aldrig med i Beatles, han kompades av bandet på några inspelningar. Ayers däremot startade Soft Machine och var förgrundsfiguren inom Canterbury-scenen med band som Caravan, Hatfield and the North m fl. Inspirerade Pink Floyd. Var förband för Hendrix på första USA-turnén, spelade med legender som Robert Wyatt, Mike Oldfield, Ollie Halsall, Nico och många fler. 

 • swerco

  60% av befolkningen tjänar max en dollar per dag. 28 olika språk. trevligt ställe….

 • swerco

  man brukar ju tala om den ryska björnen? men högern är förståss vit som snö?

 • Synpunktslamnaren

  Vad gäller SVT, hur många kommer i håg ”Det finns inga smålänningar…”?

 • FredrikR4

  Socialismen visar sitt fula tryne. Censur här som där. De förment liberala krafterna är vedervärdiga och tål inga motsägelser.

 • http://castoropollux.wordpress.com/ castoropollux

  Med Sen. John McCain som en av US mest oroande figurer är det inget gott tecken att denne säger US next.
  Attacken på Charlie Hebdo var inget annat än en falseflag operation även den. Nog ser den ut att rättfärdiga allt hat och förakt som kan tänkas. Vilken religion vill med säkerhet framställa sig som mordisk och våldsam? (Allt vad vilken förtryckare vill är att stärka sin position som ointaglig och ovillkorlig. Att göra gud till ett monster kräver många liv och skapar mycket rädsla. Det gör dess makthavarae oändligt rika också och det ärväl här skon klämmer och visar sitt rätta jag. Den ”demokrati” som US sprider med sin förintelselika taktik handlar blott om fullständig ekonomisk kontroll och politisk makt. Inte oväntat står arabvärlden också för det..) För det garanterar ju terror och visst är det meningen av vi ska gå på scenariona. Det som oroar i ovanstående artikel är att den fria rapporteringen inte längre existerar i Sverige heller. Korrespondenterna är på väg bort antingen med nedskärningar eller fullständigt meningslösa mord. Hoten mot den fria rapporteringen, filmandet, videon, vittnesbördet och närvaroskildringarna har aldrig varit så stort. Så i vems intresse skräms, hotas det fria ordet, allmänheten?
  Ett som är säkert är att kriget i Vietnam blev en omöjlighet i den stund det skildrades på löpsedlar och ingående beskrevs med mer bilder på mittuppslagen i fyrfärg.. Ända sedan dess har den militära makten kämpat för att återvinna förtroendet… Tyvärr verkar inte soldatmaterialet kunna hejdas i sin destruktiva upplevelse av det regelrätta kriget vi nu får skildrat. De kommer hem i chock i alla fall. De flesta är besvikna på sin egen militärledning. De är dessutom besvikna på under vilka premisser de tvingats ut i krig som verkar förlorat sin mening och inte längre handlar om demokrati utan om slakt. I så fall har inget ändrats alls från 60-talets färggranna men förfärliga bilder på detaljer av demokratiska krig..

 • Halsingen

  Glöm inte Walter Duranty, NY Times korrespondent som redan 1932 vann Pulitzerpriset för att han tystade ner Stalins ”terrorsvält” där miljontals ukrainare dog: http://en.wikipedia.org/wiki/Walter_Duranty

 • Manen

  Du glömde bort Myrdal, samt en saftig del av sinologerna i Europa och USA som gjorde sitt för att förminska massvälten under Det Stora Språnget.

  Läs mer här:
  http://inbeijing.se/bulletin/2013/03/02/publicerat-intervju-med-frank-dikotter/

 • Mentat57

  Holomodor är alldeles för okänt även i Sverige!

 • Mikael Olsson

  Ehm, det håller väl alla utom ultalibertarianer med om. Sedan kan man ju diskutera skattenivåer, men den där seriestrippen får man väl kalla samhällskunskap.

 • Halsingen

  Prova att sluta betala skatt, och se vad som händer.
  Det är inte som att sluta betala en försäkring eller medlemskap i en förening.

 • Mikael Olsson

  För att med gott samvete kunna sluta betala skatt måste jag ju först skapa mig en miljö där jag kan klara mig utan att ta del av skattebetalade tjänster. Det innebär i och för sig gissningsvis att jag inte kan tjäna några pengar utan får klara mig med naturahushållning. Och då tjänar jag ju ingenting heller, så.. ingen skatt.

Över 8 000 människor dödades, dubbelt så många skadades och tusentals hus lades i ruiner. Det är nu fyra veckor sedan det fattiga landet Nepal drabbades av en jordbävning som uppmätte en magnitud på 7,8 och vägen tillbaka är lång. nepal

Efter katastrofen: ”Livet redan svårt här”

Enorma behov i Nepal en månad efter skalvet.

Texas tvärnitar när oljepriser rasar

SvD besöker Midland där ingen lämnas oberörd.

Snowdens nya liv:
Mår mycket bra

Slagit sig till ro i sin exiltillvaro i Ryssland.

Så avslöjar du de falska jordgubbarna

Kontrollerna vässas inför bärsäsongen.

Rollen i filmsuccén tvingade honom fly

”Flyga drake”-skådespelaren om livet i Sverige.

Väntetiden ökar för asylsökande barn

Ny prognos: Sverige tar emot 10 000 ensamkommande.

Så mycket lägger vi på studentfirandet

fest

Spara tusenlappar – expertens tips.

Utnyttjandet av tiggare kan stoppas

Vill skärpa lagreglerna om människohandel.

Hur mediekoncerner
liksom leker strypsex

Berglins

Här ligger sista medielandskapet.

svd story – för dig som prenumerant

Här byggs världens största hotell

jätte

10 000 rum – egen våning för kungliga.

Skryt ”förstör” den heliga staden

Bilder

Se gamla Meckas makalösa förvandling.