X
Annons
X

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Då ska ni få lite ny vägledning till veckans Stockholmsgåta! I detta inlägg får ni se vad några av läsarna har gissat på. Det är alltså  SvD-läsaren Mats Lindholm som har bidragit med denna bild som han tog för ett antal år sedan i huvudstaden:

Var i Stockholm är bilden tagen? Mejla din gissning till mittstockholm@svd.se.

Här är några av läsargissningarna som hittills har kommit in:

Rebecca Stadener: ”Hm vad svårt, är det Olof Palmes gata från Sveavägen ner mot (nuvarande) gång som är kaklad och gul och slutar på andra sidan mot Birger Jarlsgatan?”.

Stefan Maria Reimer Civantos: ”Chansar på Katarina bangata, nedåt norra Hammarbyhamnen, 1965″.

Jörgen Gustavsson: ”Antingen är jag smart eller också hoppar jag rakt i fällan när jag tror att Esso-reklamen i bilden är en ledtråd. Jag gissar på Kungstensgatan, alldeles intill Esso-macken, som idag är en Statoil-mack, i hörnet Birger Jarlsgatan/Kungstensgatan. Den bensinstation som funnits längst på samma plats i hela Sverige för övrigt. Själva macken ligger till höger om fotografen. Esso annonserar med tiger och jag vet att deras ”Tiger i tanken”-kampanj var 1967 (eller möjligen våren 1968), eftersom jag då cyklade till den lokala Esso-macken i uppväxtstaden Nyköping och vid lyckliga tillfällen där kunde erhålla klistermärken med tigern (1966 var jag för liten för att anses kunna cykla själv på stan och på sommaren 1968 flyttade vi så att macken inte längre var den närmaste)”.

Stefan R Grazia:Vild gissning igen! S:t Eriksgatan snettemot Alströmersgatan – bredvid gamla Roxy, där det också låg en bio som jag glömt namnet på. Tror bilden är tagen mot granngaveln närmast Alströmersmotet, som det skulle kallas idag. Bildår – tidigt sextiotal – ”Tigern i tanken”.

Monica Rolfner: ”Det är på Katarinavägen nästan uppe i svängen till Folkungagatan”.

Jan Gustafsson: ”Mitt tips: Regeringsgatan på väg upp till Nalen från Birger Jarlsgatan”.

Sverker: ”Esso – en tiger i tanken, det blir 60-tal, före -67. Vänstersidan sitter skylten. innerstan, känns som söder, inte city? Ovanlig liten stenbyggnad, konstig dörr-funktion? Finns den kvar i dag? Det borde den göra – annars för svårt. Rivningstomt, stängsel, en huvudgata? Inte Hornsgatan, Götgatan. Gatan känns liten, inte bred trottoar? Byggnadens funktion? Smal dörr? Svårt…”.

Jan Öhrström: ”Denna gång har nog gåtan nått en helt ny nivå i knepighet. Jag måste nog ta och gissa nått redan i kväll, annars så har man ingen chans i denna tuffa tävling. Jag gissar denna gång på en brandgavel på ett rivet hus där numer Kulturhuset står, kv. Fyrmörsaren, blivande kv. Skansen. Reklamen på brandgaveln verkar vara ”In med en tiger i tanken”, gissar därför att det är någon gång på mitten av 60-talet (1965-?) som bilden är tagen. Kolla in denna länk: https://www.google.se/search?q=en+tiger+i+tanken+esso&hl=sv&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=ml50UcDDApKu4QTlwoDACw&ved=0CDMQsAQ&biw=1042&bih=486

Årtalet var inte efterfrågat, men det pekar i alla fall på att huset som jag tror att det är, fortfarande stod kvar vid denna tidpunkt”.

Bo Lindström: ”Det kan vara en sedan länge nedlagd bensinstation i hörnet av Tegnergatan och Västmannagatan. Det är i dag en liten ödetomt”.

Karl-Olov Fentorp: ”Av någon orsak tycker jag mig erinra en del av Nybrogatan en liten bit ner från Östermalmstorg ner mot Riddargatan. Jag har för mig att det fanns en liten bit obebyggt på gatans östra sida ca 100 meter från Östermalmstorg”.

Fler ledtrådar följer förstås fram till lösningen på torsdag. Den här första bilden är ju mycket svår, men jag lovar att det blir lättare efter hand!

Via denna länk hittar du ett blogginlägg där samtliga gåtor och filmer är samlade.

Mejla gärna till mittstockholm@svd.se om det är någon annan plats eller företeelse som du tycker vi ska använda i bloggen eller om du kanske har en egen historia eller bilder.

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.