Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg
Foto: Sune Glype, SvD

En Volkswagenbuss har krockat mot en lyktstolpe på Torsgatan utanför Sabbatsbergs gasklocka 22 augusti 1956.

Dags att svara på ännu ett av alla läsarbrev:

Sebastian Evans: Hej! Va kul med filmerna om Stockholm. Vore intressant att få veta mer om Sabbatsberg och gasklockan som var där tidigare.

Svar: Hej Sebastian! Här kommer lite info om gasklockan. Gas har använts i Stockholm sedan 1850-talet. Huvudstadens första gasverk, Klaragasverket, invigdes 1853. 31 år senare, 1884, skulle gasverket få en stor gasklocka på Sabbatsbergs-området. Man utlyste en arkitekttävling, som ledde till uppdrag för Valfrid Karlsson och P.E. Werming. Bygget fick mycket uppmärksamhet i Stockholm vid den tidpunkten.

Värtagasverket blev senare det dominerande och Klaragasverket togs ur bruk 1919. Gasklockan vid Sabbatsberg var i funktion ända till 1953 och stod kvar till 1970 då den – under vissa protester – revs för att ge plats åt bostadshus. Vid gasanvändningens toppår, under 1950-talets andra hälft, fanns i Stockholm 259 000 gasmätare och 224 000 gasspisar. År 2000 fanns blott omkring 80 000 abonnenter kvar.

Är det någon som har någon egen upplevelse eller bilder när det gäller gasklockan vid Sabbatsberg så mejla gärna till mittstockholm@svd.se.

Du får också gärna höra av dig om du har en egen fråga om Stockholm.

Se tidigare läsarfrågor:

På söndag är det alltså dags för nästa film i serien ”Kan du ditt Stockholm?”. Då beger vi oss till de klassiska gamla Klara-kvarteren. Klicka här om du vill se de tidigare delarna som ju har handlat om Sergels torgNK-huset och Norrmalmstorg.

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.