Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Vi är imponerade över med vilken snabbhet många läsare löste dagens Stockholmsgåta. Svaret är – Evert Taube. Och här står han just nu i skuggan på Järntorget:

Allra snabbast med svaret var Ulf Sjödin: ”Det är väl Evert Taube som passligt nog till turistsäsongen har gömts av byggställningarna”, svarade han blixtsnabbt.

Näst snabbast var Anna Olsson.

Här är de övriga SvD-läsare som löste gåtan under förmiddagen:

Justus Bennet: ”Hej! Dagens bild är tagen på Järntorget och utanför gamla Riksbankshuset där står Evert Taube-statyn. Det roliga är att han är ovanlig på många sätt men ett är att han finns som offentlig staty/skulptur på tre ställen i stan. Dels på Järntorget men sen också på Riddarholmen samt vid sin grav på Maria kyrkogård. Mig veterligen är det inte så vanligt, jag kan i alla fall inte komma på någon annan som finns i den omfattningen på offentliga platser.”staty

Björn Thomas Kerlin: ”Det var inte så värst svårt….. Bara att kolla in vad kulturfasader.se har för projekt på gång. Det är Evert Taube som döljer sig bakom byggbaracken.”

Thomas Nisbeth:” Jag kände igen utseendet på hörnstenarna i huset bakom. Jag brukar gå förbi där ibland efter Gamla Stan-promenader. Där står ju var gamle skald och lyfter på glasögonen i närheten av Gyldene Freden”.

Ulla Wannbäck: ”Nog är det Evert Taube som står utanför Södra Bancohuset vid Järntorget. Dels tyckte jag mig känna igen fasaden eller rättare sagt fönstrets utformning. Att det är i Gamla stan syns tydligt på huset till höger. Men för att vara säker kollade jag på Svenska Kulturfasaders hemsida (deras skylt sitter på planket). Där finns alla aktuella projekt, bl.a. detta. Summan av indicierna ledde fram till Evert Taube.”

Mattias Sjölander: ”Den trånga gatan antydde att det var ett torg i Gamla stan. Fönstren som var krökta i överkant gjorde det lätt att hitta husen i fråga. Att Evert står utanför har jag vetat sedan tidigare.”

Karl-Olov Fentorp: ”Kan det vara fasaden till huset med Gyldene Freden. I så fall finns Bellman och Evert Taube att välja mellan. Jag tror på Taube.”

Andreas Häggbom: ”Jag sökte på Svenska kulturfasader AB i och med att deras namn stod på byggbaracken, och kom in på kulturfasader.se/projekt/. Endast ett av deras projekt verkade utföras i Stockholm. Lite mer googling, men denna gång på Södra Bancohuset, ledde mig till sv.wikipedia.org/wiki/Södra_Bankohuset där en Taubes namn stod:) Således inga kunskaper om byggnaden i sig, även om jag lärt mig lite på vägen.”

Erik Lindmark: ”Evert Taube. Det ligger nära hans stamställe Den Gyldene Freden så det är ju rätt lätt att koppla ihop för minnet.

Björn Markusson: ”Evert Taube. Som Tessinfantast ser man ju att byggnaden är ritad av Tessin den äldre och sedan fanns det inte så många alternativ. Det vimlar ju inte av ”romerska palats” i Stockholm – och så visste jag ju att Taube stod staty utanför just den byggnaden.”

Thomas Betts: ”Jag tror det är Södra Bankohuset med Evert Taube.”

Lillemor Ehrner: ”Enkelt: Evert Taube. Sedeln blev en bekräftelse på att jag var rätt ute.

Georg von Zweigbergk: ”Jag drog min slutsats rätt snabbt! Byggnaden på bilderna liknade Södra Bankohuset och jag visste att det finns en staty utanför som föreställer en ”känd svensk”, nämligen Taube.”

Gunnar Liljevall: ”Svaret är måhända Evert Taube”.

Christian Eriksson: ”Evert Taube. Jag tog det på att det handlade om sedlar, då kände jag igen huset från Gamla Stan och kom ihåg att Taube står staty där. Tänkte också på att Taube brukade hålla till på Gyldene Freden och att många av hans visor hör sommaren till.”

Magnus Ericsson: ”Det måste väl vara Evert Taube, vars staty döljs av byggnadsställningarna framför Gamla Riksbanken? Aktuell sommartid, det stämmer väl också? Jag ”fuskade” givetvis, dvs sedeln bekräftade ju att det var gamla riksbankshuset, och en artikel om Södra Bancohuset på Wikipedia nämner bl.a. Evert Taube statyn, förutom husets historia i övrigt. Och då blev det ju solklart. Tänkte ett tag att det var husets arkitekt, Tessin, men så stod kommentaren om statyn där…”

Stefan Jonsson: ”Taube. Jag tog det på bilderna och sedelledtråden. Han kommer ju vara med på nya sedlarna.”

Jonas Sundin: ”Det är väl gamla riksbankshuset/södra bankohuset vid Järntorget som finns på 500kr-sedeln och där står väl en staty av Evert Taube? var inte helt säker då jag inte är i den delen av Stockholm så ofta. Men när ni gav ledtråden om 500kr’s sedeln så var det lätt att koppla ihop de två.”

Matz Bjurström: ”Taube. Jag såg det inte förrän senaste bilden nu med huset och gränden där man ser Strömmen. Sedan känner man ju igen huset. Och jag var där när statyn täcktes av och fotade som enda icke-journalist.”

Åke Spets: ”Evert Taube. Gick på uteslutningsmetoden till viss del: Skylten på containern eller byggfutten talar om Kultur. Jag började förstås vid Dramaten (Margareta Krooks staty) men kände inte igen fasaden till höger. Den fanns nog vid en trängre passage än Sibyllegatan. Kanske Gamla Stan? Ergo Taube! Rolig uppgift, kom igen med flera!”

Jimmy Gunnarsson: ”Taube. Jag kände igen det gamla bankhuset bakom”.

Henrik Sand: ”Svaret är Evert Taube. Jag tog det på 500-lappen, visst vilken byggnad det var och var den stod”.

Sten Wennerström: ”Ja, är man stockholmare har man säkert passerat statyn av Evert Taube på den har platsen. Han står också lämpligt nära sitt stamlocus ”Den Gyldene Freden”. Ledtrådarna var ju, sommaraktuell, sedel, huset som sådant. Han återfinns på nya 50-kronorssedeln och hans melodier tillhör sommaren

och huset som sådant var väl det som ledde mig in på rätt spår. Jag cyklar mycket i stan så jag har, som sagt passerat där vid ett antal tillfällen. Kul är det i alla fall med bildgåtorna!”
Stefan Engdahl: ”Jag tror att skulpturen av Evert Taube döljs i bilden.”
Linus Samuelsson: ”Evert Taube. Var och en av ledtrådarna tillsammans och en stor portion magkänsla. Särskilt kopplingen till sedlar, mindes vagt att Taube ska vara på en av de nya sedlarna.”
Joakim Sagrén: ”Jag har faktiskt länge så smått funderat på vilken koppling Taube hade till platsen. Statyn är ju tveklöst Evert Taube, men kopplingen som sagt är svår. Finns den i någon av hans sånger?”

Tack för det enorma engagemanget!

Orsaken till att Evert Taube – vars visor just nu har högsäsong – är så dold denna sommar är att Södra bankohuset restaureras. Enrico Manfredi på Statens fastighetsverk berättar här mer:

”Upprustningen av Södra bankohuset kommer att pågå från april till oktober. Tyvärr kommer Evert Taube-statyn att vara bakom bodarna till oktober. Bakgrunden är följande: 1. Stenomfattningarna kring Södra bancohusets fönster och sten i hörnkedjor och övriga dekorationer var i dåligt skick. Delar av stenen riskerade att ramla ner med risk för att skada någon. 2. Fönsterkarmar och -bågar behövde målas. 3. Fasadputsen var ställvis skadad och avfärgningen var smutsig och urtvättad. Åtgärder: 1. Stenarna har lagats av stenkonservator och vissa partier har ersatts med ny sten. 2. Fönsterkarmar och bågar har målats. 3. Fasaden har lagats och fått ny avfärgning i en kulör som vår antikvariskt sakkunnige tagit fram i samarbete med RAÄ och Stockholms stadsmuseum. 4. Ställningen tas ned denna vecka. Därefter fortsätter arbetena med sockelvåningens sten.”

Enrico Manfredi fortsätter: ”Nästa år genomförs om allt går som planerat etapp 2 av åtgärderna. Dessa omfattar fasaderna mot Skeppsbron och Norra bankogränd. Omfattningen blir i stort sett detsamma som för årets etapp (dvs. stenarbeten, fönsterarbeten och lagning samt avfärgning av fasader. Alla arbeten genomförs under överinseende av antikvarisk kontrollant.”

Statens fastighetsverk har också satt upp en skylt så att Järntorgets besökare ska kunna finna den för tillfället dolda statyn som hör till Stockholms mest fotograferade.

Tack för intresset. Vi återkommer snart med nya bildgåtor.

Har du något eget förslag? Hör i så fall av dig till mittstockholm@svd.se

OM BLOGGEN



Välkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.

Fler bloggar