Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Då är det dags för lösningen på veckans Stockholmsgåta. Tack för det stora intresset med över 300 gissningsmejl – varav 78 träffade rätt. Vi befinner oss på Drottninggatan – ni ser Storkyrkan och Tyska kyrkan i bakgrunden. Gåtan byggde ju på SvD-läsaren Urban Duhrins bild från slutet av 1970-talet.

Här får ni nu se hela bilden:  

helabilden500

Jag besökte häromdagen platsen och tog då denna bild:

drottningny500

Foto: Johan Lindberg

Som ni ser finns alltså skulpturerna kvar på fasaden på det högra huset – Drottninggatan 7–9. När renoveringen gjordes på slutet av 1970-talet valde man att renovera men behålla fasaden, medan däremot blev interiören i byggnaden (Nordstjernas hus) helt ny. Under byggnationen rasade halva byggnaden mot Drottninggatan. Nya replikfasader uppfördes.

Efter att ha tagit denna nya bild kontaktade jag Urban Duhrin som tog 1970-talsbilden. Han blev häpen men glad över att skulpturerna fortfarande finns kvar på platsen.

”Det var som sjutton”, blev Urban Duhrins svar och han fortsatte: ”Det där är stilfullt. Tänk om det hade bevarats fler sådana hus. Vilken atmosfär det skulle bli. Folk skulle känna sig mer harmoniska”.

Den här bilden tog Urban Duhrin på skulpturerna samma dag där i slutet av 1970-talet:

drottngammal

Här samma plats nu:

drottn-ny

Som ni ser har fasaden bevarats, men också förlängts. Förmodligen hade detta att göra med att en del av fasaden alltså rasade under renoveringen.

Läsaren Jan-Olov Sundkvist tipsade om en äldre SvD-bild från 1931 som han hittat på nätet. Där syns mittenstatyn! Dessutom syns att Drottninggatan då var öppet för bilar:

mittstatyn

Foto: SvD

Om någon av er läsare vet något mer om mittenstatyn så mejla gärna till mittstockholm@svd.se och berätta.

Via Spårvägsmuseets Carl-Axel Pettersson fick jag även datumet för när busstrafiken upphörde på Drottninggatan: 5 april 1964. Linje 33 var den sista linjen som trafikerade Drottninggatan.

Här en bild från Drottninggatan, nära Klarabergsgatan, 1962:

drottn

Foto: Spårvägsmuseet

Snabbast med rätt svar av er läsare denna vecka var Niklas Lenkel följd av Birgit Landström, Hans Olsson, Erik Eriksson och Anders Alling.

Urban Duhrin – som alltså tog bilden – minns att det var en speciell stämning i stan under ombyggnationen på 70-talet: ”Det jag kommer ihåg var att det låg många vackra hus utmed Drottninggatan. Jag hade gått förbi husen tidigare och sett utsmyckningen men hade jag då inte kameran med mig. Några dagar senare gick tillbaka för att dokumentera husen, för rivningen hade börjat. Just då lyste figurerna speciellt mycket, mot den mörka, smutsiga fasaden. Lite vemodigt. Jag skulle ha gått runt och plåtat mer där”.

Vi har ju tidigare här på bloggen berättat om Sagerska husen på Hamngatan (där i dag Nordeas byggnad finns). Många ville där behålla den vackra fasaden. Urban Duhrin har sin teori om varför inte fler fasader behölls vid rivningarna i Klara-kvarteren:

”Det finns alltid en massa ytliga människor som inte ser/tänker längre än näsan räcker. Många vill göra sig ett namn och kunna säga: ’Jag förändrade staden och den blev modern’. Men vad har man fått, en stad eller kvarter som saknar charm. Reste runt lite i Nordtyskland på försommaren. Oj vilka vackra städer. Jag tror vi Sverige är särklass när det gäller att riva. Sedan finns det de som också tycker att husen var fula, nerslitna och en skam att visa upp. Men det går ju att renovera”.

Här några berättelser från er bloggläsare apropå veckans plats:

Hans Olsson: ”I den fina bankhallen som fanns på den överbyggda gården låg, när jag var liten på 1950- och 1960-talen, PFA, dvs Postens Filateliavdelning. Dit kunde en frimärksintresserad pojke gå och köpa (fortfarande giltiga) frimärken från början av 1900-talet i valörerna ett och två öre. För en enkrona kunde man köpa att helt ark med ett hundra frimärken! Huset finns ju kvar men är rejält ombyggt inuti. I butikslokalen mot gatan huserar nu Drottninggatans bok och bild, en av de få affärer i dessa kvarter som inte lever på att sälja krims-krams till turister. Jag har nog inga ettöresmärken kvar. Men om Du vill se hur de såg ut så finns de via denna länk”.

Gunilla Bergendahl: ”Ett minne från platsen (ungefär) har jag. Här på Drottninggatan låg en leksaksaffär som, tror jag, hette ”Meccanicks” (vi uttalade det så). Nu talar jag tidigt 50-tal. De sålde bl.a. Meccano-bygglådor. I jultid hade de elektriska tåg som gick runt i tunnlar genom landskap och små minisamhällen i sitt skyltfönster. Min bror och jag stod där och tittade och önskade fascinerat i långa stunder! I övrigt har jag arbetat på Ratos i 30 år i kvarteret och minns ombyggnationerna runt omkring med ett ständigt växande regeringskansli och departement i takt med att många småaffärer försvann. Leksaksaffären glömmer jag aldrig!”.

Rolf Körnemark: ”Jag körde ofta omkring där på 1960-talet med taxi medans jag pluggade vid Handels. På den tiden kunde man obehindrag köra såväl hela Drottninggatan som Strömgatan. Speciellt den sistnämnda var en bra ”smitväg” då man som taxiförare ville komma snabbt fram”.

Louis Hagströmer: ”Elis Reinius låg ju där på hörnet Drottninggatan/Strömgatan. De sålde exklusiva tyger. Min mor älskade att besöka dem. Tror de flyttade senare till Karlavägen. Det fanns en annan fin tygaffär runt hörnet på Fredsgatan också, som jag tror hette Harald Löfberg eller något liknande”.

Bo Lagerqvist: ”Min pappa jobbade i huset som just rivits på bilden (nr 11) bredvid huset med statyerna. Uppsala Kappfabrik hade sitt Stockholmskontor där på 1 tr. I gatuplanet låg en fruktaffär och på kontoret på 1 tr var det alltid en stark och speciell doft av frukt. I den butiken hade jag mitt första jobb en jul när jag var i 12-årsåldern. Jag tjänade en hel 50-lapp på några dagar. Man kan också notera att när 33:an var eldriven trådbuss var trafiken dubbelriktad på Drottninggatan!”.

Lorentz Brydolf: ” I hörnan Fredsgatan låg Nordiska bokhandeln som var en institution. Jag var ofta där i unga år med min far och köpte det senaste i bokväg. Grannbutiken på Fredsgatan var Bodeckers hattar som också var en institution för folket med huvudprydnader. Farsan köpte sina plommonstop där. Jag minns att det doftade gammalt inne i butiken som väl hade funnits sedan 1880-talet”.

Lennart: ” Jag gick i plugget i ”Norra latte” så man var ju en hel del i kvarteren runt Drottninggatan. Nära bilden till vänster på Fredsgatan låg Bodecker där man kunde köpa hatt. Jag började med hatt när jag var 14 – två år tidigare hade jag fortfarande svart skolmössa. Och när man blev lite äldre och snobbigare passade man gärna på när Silfvanders herrkläder hade rea, något längre upp på Drottninggatan. Lyckan var att fynda randiga skjortor med lös stärkkrage. Så var det på 50-talet”.

Janne Gustavsson: ”Jag har starka minnen av Drottninggatsbacken eftersom det var den som ledde ner till Hötorget från oss på vid Observatorielunden. 1950-talet var en helt annan tid. Jag minns inte om Drottningatan var enkelriktad, men det var alltid trafikstockning och trådbussarna hade svårt att väja tillräckligt mycket utan att tappa kontaktledningen. Hästtransporter var vanliga, jag minns de illaluktande täckta sopvagnarna med stora luckor och iskarlarna med sina läderskynken på ryggen. När mamma trodde jag sov kunde hon lämna mej fastspänd i sittvagnen när hon var inne på EPA och jag kunde titta på hur hästarna mumsade hö och bajsade på gatstenarna. Under tonåren styrde man ju inte direkt kosan till rivningskvarteren när man nån gång var på bio (fanns ingen i Täby). Jag minns bara att Drottninggatan söder om Klarabergsgatan alltid varit trist, kan det ha varit så att det var Odenplan-Drottninggatan-Kungsgatan-Stureplan som var dåtidens shoppingstråk? Kungsgatan åt Kungsholmen från Hötorget kändes även den som död”.

Anders Alling: ”Då jag växte upp mest på Östermalm har jag inga direkta minnen från delen av Drottninggatan. Men som liten grabb när man gick runt i stan tyckte man att alla rivingar och byggnationer var spännande, kul med grävskopor.  Långt senare i livet bodde jag på Drottninggatan 88b i ca 20 år. Nummera bor jag i Etiopien, Addis Ababa”.

Lars van der Heeg: ”Jag minns mest från några år senare, och då var det bok-, vykort och skivaffären i bottenvåningen av huset. 1979 var jag ganska ofta på café i Gamla Stan och gick via Drottninggatan och den täta farliga oreglerade trafiken på Fredsgatan. Blandningen av sunkiga hus i Södra Klara och nybyggda p-palats och hård trafik gav för en 16 åring ett ganska ogästvänligt intryck på vägen mot caféerna i Gamla Stan. Men läraktigt”.

Tack för dessa berättelser som fördjupar intrycket av platsen! Det finns en hel del annat intressant att berätta om byggnaden på Drottninggatan 7–9. Den stod klar 1874 och Nordstjernan blev då det första försäkringsbolaget i landet som uppförde ett representativt hus för sitt kontor. 1876 skrevs följande berömmande ord i Ny Illustrerad Tidning (som gavs ut på lördagar i Stockholm 1865–1900: ”’Nordstjernan’ gick upp, på andra sidan gatan. Dess blida strålar tröstade många mot lifvets osäkerhet, att talrika ’premier’ snart gåfvo stjernan gyllene strålar. Då slog hon ned sin lysande femudd i det gamla qvarteret midt över Drottninggatan, och vi kunna i dag, som en bild från ’det Stockholm som kommit’, afteckna Nordstjernans hus”. Tidningen finns i Kungliga Bibliotekets samlingar. Det går att läsa mer om detta på Stockholmskällan via denna länk.

Här kan ni också läsa mer om den inventering av byggnaden som Stadsmuseet gjorde på 1970-talet.

Här också detaljbilder på en av skulpturerna från 1970-talet samt nu:

Figur-Drottn-g

Foto: Urban Duhrin

drottnslut

Foto: Johan Lindberg

Har du en egen historia om platsen så mejla gärna till mittstockholm@svd.se.

Här några fler bilder från Spårvägsmuseet från 1949 som är tagna i närheten:

1949

ny1949

I helgen kommer ett inlägg om en särskild händelse som fick Stockholm på fötter på 1960-talet. Tills dess får ni gärna via denna länk ta en titt på någon av de 27 kortfilmerna som presenterats här i bloggen sedan start för ett år sedan. Från Telefontornet till J-O:s match med en jojo…

Vi har ju också samlat alla gåtor och filmer på en interaktiv karta. Så varsågod att klicka er runt och besök de olika platserna! Kanske finns det något som handlar om din favoritgata?

Mejla gärna till mittstockholm@svd.se om det är någon annan plats eller företeelse som du tycker vi ska använda i bloggen eller om du kanske har en egen historia eller bilder.

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.