Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Då är det dags för lösningen på veckans Stockholmsgåta. En del av er har listat ut att svaret är Stureplan.

Här är hela gåtbilden (togs någon gång mellan 1880 och 1900) som finns på Stockholmskällan:

Foto: Stockholms stadsmuseum

Så här ser det ju ut i dag:

Foto: Johan Lindberg

Visst är det märkligt att se Stureplan utan Svampen, men det så berömda väderskyddet kom inte på plats förrän 1937 – långt efter att den översta bilden togs. Byggnaden rakt fram är – som väldigt många har påpekat – gamla hotell Anglais (revs 1959).

Snabbast av er läsare med lösningen var Christan Rothman följd av Ulla Wannbäck, Marcus Fridenäs, Karl-Olov Fentorp och Jan Öhrström. Till slut kom över 100 rätta svar, men många hade problem så det kom ännu fler felaktiga gissningar för en gångs skull.

På söndag alltså är alltså dags för del 2 i den nya webb-tv-serien med Stureplan i fokus. Då får ni veta betydligt mer om platsen. Det ska handla både om ”stekare” och spårvagnar. Vi träffar då en 28-åring och en 82-åring som tillsammans resonerar om sin syn på platsen.

För er som har som har kommit så här långt i inlägget kan vi också bjuda på en liten godbit i förväg. Det är ju ändå fredag:-) Här är den nya filmen i webb-tv-serien om Stureplan.

Ella Öström och Frida Wall möts i veckans avsnitt. Foto: Johan Lindberg

Välkomna tillbaka på söndag då det blir ännu mer om Stureplan här på bloggen. Då kommer också en längre version av filmen med ett avsnitt om Hotell Anglais, Sturebadet och Brända Tomten.

Ta gärna också en titt på del 1 där alltså 90-årige Karl-Väinö Tahvanainen berättar om när det klassiska Telefontornet brann 1952. Se filmen här.

Tyck gärna till om filmen eller berätta en egen historia genom att mejla till mittstockholm@svd.se.

Här kan du också läsa en text där du får veta ännu mer om Telefontornet. Bland annat får du veta vad SvD och Aftonbladet skrev om tornet efter invigningen 1877.

Dessutom finns ett quiz där du bland annat får svara på: Vilken svensk film har en scen där jakten sker i Telefontornet?

Har du själv någon plats eller företeelse som du tycker vi ska använda i bloggen? Mejla i så fall gärna in den till mittstockholm@svd.se.


OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.