Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Då är det dags för en ny läsarhistoria: Den här gången landar vi på Södermalm på slutet av 1950-talet. Här berättar läsaren Tony Henriksson:

Tony Henriksson. Foto: Privat

”Kan berätta om den stora folkvandringen till ”gratis brännvins-tågvagnen” då så gott som hela Söder med tillhörande förorter kom tillströmmande. Det fanns inte en taxibil ledig söder om Slussen, ryktet spred sig som en löpeld om att ett läckage uppstått på en av Systembolagets tankvagnar. Vagnen stod på ett rangerspår som fanns nedanför Medborgarplatsen…

Detta måste ha varit 1958-59, är inte så säker på årtalet, men jag bodde själv på Tjustgatan 6, ett hundratal meter från dåvarande Södra station. Jag var då i början av tonåren, söderkis och vaken som en uggla, så inget som hände, gick mej obemärkt förbi. Det var grabbarna i gänget som larmade. ”Jonny, det är gratis ”sponken” på gång. Kranen till systembolagets tankvagn är öppen, ta med dej en pava och häng på”. Jag kan aldrig glömma hur vuxet folk kom springande med tomma hinkar, mjölkflaskor i händerna, ja allt som gick att bära vätska i. Människor kom i taxibilar, på cyklar, ja springande började folk strömma till.

Södra station 1967. Foto: Lennart af Petersens/Stockholms stadsmuseum (Stockholmskällan)

Larmet på Katarina polisstation (Folkungagatan) gick ganska snart eftersom polisen fick händerna fulla den dagen. De blev ganska snart varse om att det var ovanligt mycket ”fylla” på söder. När de började nysta baklänges med gripandet av onyktra människor kom de snart fram till orsaken och manstarkt försökte de stoppa fylleslaget vid rangerspåret. Nu gällde det att klara sej själv, tomflaskor och hinkar kastades. Flaskor med de ädla dropparna gömdes under rockar och kappor.

Några gömde sin skatt i buskarna runt järnbanan för att senare, när stormen bedarrat och i mörkret hämta sitt rov. Män och för den delen även kvinnor som druckit direkt från ”källan” i brist på lämpligt emballage, blev så påstrukna att de  inte kunnat ta sej därifrån för egen maskin, utan somnat runt omkring på spår och grässlänter. Själv fick jag med mej en halvliters mjölkflaska med sprit (till farsan) och saken blev ju inte sämre av att jag på hemvägen sprang rakt in i en trafikolycka mellan en varubil och en personbil på Åsögatan.

Södra stations entré 1954. Foto: Spårvägsmuseet

Varubilens last som bestod av kaffe hade blivit öppnad och kaffepaketen låg strödd över gatan. Så det blev kaffe av bästa sort till morsan också den dagen (och kanske en och annan kaffekask till far.) Stolt som en tupp kom jag hem med mina gåvor men fick snart veta att: Så här får man ju inte göra, bara ta saker som faller i armarna på en. Moralen har blivit betydligt bättre nu i vuxen ålder, men då var det som om himmelen sänt en gåva till oss fattiga söderkisar”.

Vi tackar för denna Stockholmshistoria. Om det är någon som minns denna tilldragelse så mejla gärna om er egen upplevelse. Det är förstås också fritt fram att bidra med berättelser om andra platser i huvudstaden. Mejla gärna till mittstockholm@svd.se. Följ denna länk om ni vill se förra veckans gåta. Nästa gåta kommer måndag 25 februari – en mycket lurig sådan…

Ni missade väl förresten inte lösningen på bilquizet – det inlägget hittar du om du följer denna länk.

Titta också gärna på de andra filmerna och gåtorna på bloggen. Den mest sedda filmen hittills är den om Sergels torg. Följ denna länk och se hur platsen en gång såg ut.

En fin historia är filmen om Margit Claesson som 1958 blev Stockholms första kvinnliga busschaufför. 90-åringen berättade att det fanns manliga passagerare som vägrade gå på bussen i början (se filmen här).
Margit Claesson under premiärturen 1958. Foto: Spårvägsmuseet

OM NI VILL SE FLER GÅTOR OCH FILMER OM STOCKHOLM – FÖLJ DENNA LÄNK


 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.