Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Vi har fått in en del tips när det gäller skylten ”700 plan”, men ännu har ingen hört av sig som är helt säker (här kan du se skylten). Fortsätt mejla!

”Phreud” skriver i ett mejl till SvD att: ”Det skulle kunna ha att göra med att flygvapnet gjorde en överflygning med 700 plan när Stockholm fyllde 700 år. Varför Hennes skulle vilja hylla detta med en neonskylt har jag däremot ingen aning om.”

Gran Fiesta har också grubblat över skylten: ”En gång för flera decennier sedan frågade jag faktiskt en expedit i butiken som trodde att det syftade på att butiken omfattade 700 kvadratmeter”.

En annan uppgift som kan vara orsaken är den som Stockholms stadsmuseum har på sin hemsida: ”Under 1950, -60 och -70-talen revs i Klarakvarteren så många som 700 hus”

Läsaren som skickat in bilden, Rolf Sävström i Vallentuna, har ju sin egen teori:

”Min teori var då att det var en modern gatuskylt, det vill säga att platsen hette 700-plan eftersom Stockholm ju nyligen fyllt 700 år! ”

Jacob Forsell som tagit bilden tror att den togs 1959 eller 1960.

– Skylten hängde mycket riktigt på första Hötorgsskrapan, på vänstra sidan av Sergelgatan om man står med Hötorget i ryggen. Genom åren har jag fått frågor om skylten ’700 plan’, men jag har inget svar på vad skylten står för.

Någon måste veta svaret! Vet du vad ’700 plan’ betydde? Hör av dig till mittstockholm@svd.se och hjälp oss lösa gåtan. Mejla oss också gärna om du har några egna fina bilder från Stockholm.

I morgon är det förresten dags för del 4 i vår tv-serie ”Kan du ditt Stockholm?”. Vi tar oss då till de klassiska gamla Klara-kvarteren. Vi visar i inslaget också Staffan Tjernelds betraktelse från platsen 1973: ”Elefanten tågade in i en dockstad”, sade han bland annat med skarp stämma… Missa inte det!

Del 1 – om Sergels torg – kan du ser här. Där får du se hur platsen såg ut innan torget kom till.

Del 2 handlade om NK-huset och del 3 om Norrmalmstorg.

OM BLOGGEN



Välkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.

Fler bloggar