X
Annons
X

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Som väntat var veckans Stockholmsgåta otroligt knepig! Därför får ni redan nu en tredje ledtråd. Frågan alltså: Från vilken byggnad i huvudstaden har SvD-fotografen Lars Pehrson fotograferat?

gåt4500

Här de tidigare bilderna som vi har visat:

gåta2500

gåt1500

Foto: Johan Lindberg

Om du vill gissa så mejla gärna till mittstockholm@svd.se. Ni kommer att få många fler bilder de närmaste dagarna i olika vädersträck! Som vanligt kommer en spännande historia om platsen när lösningen kommer i slutet av veckan.

Här några färska läsargissningar:

Ulla Wannbäck: ”Knepigt, men jag tror bilden är tagen från Sofia kyrka. Ett väldigt förkortat perspektiv! Tycker mig skymta färjeterminalen i Tegelvikshamnen och kastellet på Kastellholmen”.

Sverker: ”Är det taget från Centralbadets tak?”.

Lorentz: ”Denna var knivig värre men den sista bilden måste vara tagen någonstans från syd-sydväst om Adolf Fredriks kyrka och från hög höjd varför jag gissar på Klara Kyrktorn. Bild nummer ett har en kupol uppe till vänster, Cirkus? Och bild nummer två Kungsholmen i trakten av Hantverkargatans början?”.

Johan: ”En chansning utan närmare kontroll: Kyrkan är väl Adolf Fredrik – kan det möjligen vara f d Thule-huset på Sveavägen?”.

Ingela: ”Jag har identifierat Adolf Fredriks Kyrka och Nyponet. Jag tror bilden är tagen från Stadshuset eller möjligen från Södersjukhuset”.

Thomas: ”Gissar att det är det ’moderna’ bostadshuset (från 70-talet?) som ligger på Gamla Lundagatan, dvs strax bakom Skinnarviksberget på Södermalm. Beroende på vinkel är det bostadshus på Bastugatan/Brännkyrkargatan man ser i förgrunden…”.

Calle: ”Jag tror att fotografen stod i Stadshuset”.

Andreas: ”Jag tror bilden är tagen från Stadsbibliotekets tak”.

Bror: ”Är osäker men gissar på från Johannes kyrka; den man ser är i alla fall Adolf Fredriks kyrka och i bakgrunden Kungsholmen”.

Här får ni dessutom de tidigare gissningarna som jag har publicerat:

Hanna: ”Oj, riktigt svårt detta. Men vilken härlig vy över vinterns Stockholm. Jag tror att du måste ha varit uppe i Söders högsta byggnad Skatteskrapan”.

Rebecca Stadener: Tyska kyrkans tak”.

Jörgen G: ”Det var inte lätt även om jag tror mig ha kommit en bit på väg rätt snabbt. Parken med tornen till vänster i bilden är Vanadislunden. Då tor jag att den långa lite höga byggnaden till höger därom är Johannes skola. då hamna vi vi i en hög byggnad uppe på KTH. Jag tror att fotografen befann i sig i tornet på Röda Korsets sjukhus på Drottning Kristinas väg (26?)”.

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.