Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

I dag visades alltså den tredje filmen i tv-serien ”Kan du ditt Stockholm?” som handlar om Norrmalmstorg. Av de mejl som kom under dagen vill jag plocka fram en läsarfråga.

Ann-Christin Eriksson: Katthavet som du skriver om i texten ”Bra att veta om Norrmalmstorg” verkar ju vara väldigt äckligt. Kan du berätta något mer om det?

Jo, Ann-Christin, givetvis finns mer att berätta om denna i början av 1800-talet så snuskiga del av huvudstaden. Det handlar alltså om platsen där Berzelii park i dag ligger. Bland annat tömdes dasstunnor från stadens gårdar i ”Katthavet”. Det var de så kallade ”skitbärarkärringarna” som hämtade dasstunnorna och bar dessa genom staden bland annat till Katthavet för tömning. Latrintömmarna var oftast straffångar – både män och kvinnor – och tillhörde samhällets bottenskikt.

Kombinationen av avfall och stillastående vatten gjorde att stanken kunde kännas på långt avstånd från Katthavet (Packaretorgsviken) som låg intill nuvarande Norrmalmstorg. Träskrännilen hade sitt utlopp i Katthavet. Rännilen följde dagens Birger Jarlsgatan och avvattnade vattenområdet Träsket. I Packaretorgsviken tömdes alltså avfall och åtskilliga kattor dränktes där. Katt är även ett gammalt ord för gyttjig vattensamling. Katthavet blev allt mer illaluktande, en skamfläck för staden, och därför beslutade Kung Karl XIV Johan att fylla igen det vilket gjordes på 1830- och 1840-talet.

Hoppas du är nöjd med det svaret, Ann-Christin. Hör gärna av er med fler frågor om Stockholm – mejla till mittstockholm@svd.se.

Se gärna också de tidigare filmerna: Del 1: Sergels torg. Del 2: NK-huset.

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.