Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

x

Tack för alla vänliga mejl efter ”direktrapporten” om 28 juni 1914 som jag och Stadsarkivets Mats Hayen gjorde i helgen!  I lördags var det ju exakt 100 år sedan Franz Ferdinand sköts i Sarajevo, vilket ledde till första världskriget. Vi skildrade hur dagen var i Stockholm – parallellt med berättelsen om vad som hände i Sarajevo samma tid. Bilden här ovan föreställer två av huvudpersonerna i respektive stad denna dag: Axel Wilhelm Persson och Gavrilo Princip.

LÄS DEN OVANLIGA DIREKTRAPPORTEN – KLICKA PÅ DENNA LÄNK OCH FÖLJ MED TILL 1914!

Som vanligt kom det in flera intressanta mejl från er läsare. Exempelvis från Rune Englund som berättar följande: ”Min mor, Eva Englund, född i Stockholm 1907, berättade att de hade väldigt dåligt med mat. Inte bara på grund av kriget utan också på grund av fattigdomen. En gång under första världskriget gick hon och en lekkamrat på Fridhemsgatan och plötsligt upptäckte de en bit limpa liggande på trottoaren. De kastade sig omedelbart över limp-biten och rusade in i närmaste port och uppför trapporna för att ingen annan skulle hinna ta ifrån dem skatten!! Sen satt de två flickorna och knaprade på den hårda biten tills den var slut. De blev inte mätta, men oj vad gott det hade varit!”.

Jag fick också ett spännande telefonsamtal som bekräftade att de svenskar som var bland de första att få höra om skotten i Sarajevo var friidrottslandslaget. Just denna dag var det nämligen landskamp mot Ungern i Budapest. Så här berättar Jan Häckner – vars far Yngve Häckner deltog i landskampen 28 juni 1914:

”Min far berättade ibland om den här dagen. Det stod 6-6 mellan Sverige och Ungern när det var dags för sista grenen där pappa kastade spjut. Han vann grenen, men den kunde inte riktigt slutföras eftersom det ropades ut i högtalarna om skotten i Sarajevo. Svenskarna fick väldigt bråttom att bege sig hemåt, eftersom de var rädda att kriget skulle bryta ut snabbt”.

Att befinna sig just i Ungern var förstås speciellt eftersom den mördade Franz Ferdinand var kronprins och ärkehertig av Österrike-Ungern. Vi måste förstås också nämna att Yngve Häckner tre år senare satte världsrekord. Detta trots att han drabbats av spanska sjukan under krigsåren och läkarna trodde då att Yngve aldrig mer skulle kunna tävla.

Vi fortsätter nu med andra spännande läsarröster. Rickard Wall skriver så här: ”Sommaren 1914 var min morfar Jonas Olof Lundqvist 12 år, och som de allra flesta mindre bemedlade på den tiden var han tvungen att sluta och lämna skolan efter femte klass och istället ta arbete för att bidra till familjens försörjning. Han började som springpojke för något företag på Norrmalm. Uppdragen, eller skubben som det kallades då, utförde han utrustad med skor som saknade sulor – så fattig var alltså min morfar som barn. Man kan egentligen säga att han var barfota men hade så att säga lagt en skohätta över fötterna. En lite regnig dag under denna sommar tog hans arbete honom till Kreditanken vid Norrmalmstorg – just den banken där Norrmalmstorgsdramat skulle komma att utspelas knappa 60 år senare. Vätan från regnet gjorde att bankkundernas skosulor denna dag gav ett skoavtryck på bankens marmorgolv. Morfars blev förstås inte skoavtryck utan istället fotavtryck. Någon ur bankpersonalen upptäckte detta, och utbrast: ”Men har du inte skor, käre pojke?”. Min 12-årige morfar svarade med oförminskad värdighet: ”Jo, det har jag, men jag har inga sulor”. Många gånger hörde jag morfar berätta denna historia – i samband med släktträffar, tillsammans med oss barnbarn och ibland på tu man hand så att säga. Varje gång grät morfar floder av tårar när han berättade – denna berättelse och andra i samma stil. Nå, morfar följde med i Sveriges utveckling till Välfärdsland under 1900-talet. I mitten av 1950-talet skaffade sig morfar en butik i ett kvarter invid Norrmalmstorg. Då och då hände det sig att han tog sig en promenad och gick till den gamla Kreditbank. Han ställde sig på samma plats där han stått som barn utan sulor omkring ett halvt sekel tidigare. Nu hade han sulor till sina skor. Man kan förstås bara gissa vilka tankar som gick igenom morfars huvud vid de tillfällen han stod där”. 

Sedan kom en bild från Britt-Marie Almström med följande beskrivning: ”Här har vi familjen Falk på Drottninggatan 67 år 1904”:

bild

Hans Vångberg mejlade detta: ”Här två bilder från 1917. Min mor och mormor står längst till höger på trappan till SJ’s tjänstebostad. Morfar, anställd vid Liljeholmens järnvägsverkstäder (Marievik), och mormor berättade ofta, när dom ännu levde (till 1970-talet) hur eländigt det var med mat och mycket annat, bla hur usel veden till uppvärmningen var. Den andra bilden visar en av de två längorna som var SJ:s tjänstebostäder. I bakgrunden ett då nybyggt hus som var bla kommunalhus och hade restaurang och hyresbostäder, det finns kvar idag, se bild 3 som jag fotade 2012”.

Resize-of-Liljeholmsbostaden-1917-barn-och-mor

Save0002

Kommunalhus-Liljeholmen-år-2012

Så här skriver Arne Hartelius: Denna bild är mest på skoj då den inte är från Stockholm utan från Göteborg. Dock är den föredömligt daterad, den 16 mars 1914. På bilden syns min far (till höger) och min farbror”:

16mars1914PappaRagnarframsida-(1)

 

16mars1914PappaRagnarbaksida2-(2)

Rebecca Stadener har följande att berätta för oss: ”Min farfar Nils Stadener var född i Paris eftersom hans pappa Sam Stadener ( d.ä) var verksam som präst där då. När farfar kom tillbaka till Paris efter första världskriget vägrade man ibland att svara på frågor eller han fick ingen taxi då de trodde att han var tysk med den brytningen. Kanske inget direkt om Stockholm men ändå en anekdot om kriget. Farfar var född 1902 i Paris. och kom tillbaka som student senare EFTER första världskriget”.

Om någon av er andra har en berättelse eller bilder från släktalbum eller liknande så får ni förstås också gärna mejla till mittstockholm@svd.se.

Vi gav er ju också en rejäl utmaning under dagen: Att att hitta fem fel på 40 sekunder i detta tv-klipp om Stockholm 1914:

tv

Facit hittar ni via denna länk! Vinnare blev Hans Lyrholm som prickade in alla 5 rätt!

Så här såg Svenska Dagbladet ut dagen efter skotten i Sarajevo – alltså 29 juni 1914Klicka på denna länk eller på bilden för att kunna läsa ordentligt. Det finns många spännande uttryck som visar att tidningen har några år på nacken:

svd1

Här är följande sidan från SvD 29 juni 1914. Även har kan du via denna länk – eller genom att klicka på bilden – ta en närmare titt:

svd2

För er som inte har lyssnat på podcasten Mitt Stockholm – ta gärna chansen att lära känna några av Stockholms mest spännande gator. I varje avsnitt fokuserar vi ju på en gata och låter en initierad person vandra med på gatan och ta ut fem pärlor.

Första gången besökte vi Hamngatan (lyssna här), sedan Björngårdsgatan (lyssna här), Sturegatan (lyssna här) och senast Pipersgatan (lyssna här). Senast var vi på Högbergsgatan på Södermalm. Den som promenerade med denna gång var skådespelerskan Helena af Sandeberg – som gick i gymnasiet på gatan på 1980-talet och var bosatt här på 90-talet.

dörr

Helena berättar i podcasten om Söders förvandling sedan 1990-talet. Hon tycker att det har blivit för polerat. Helena berättar också öppenhjärtigt under den avspända promenaden om förvandlingen när hon som förortsbo började på Södra Latin: ”Jag kom hit med blont hår, spretlugg, axelvaddar och kläder i turkost och vitt. Inom en månad hade jag hennarött hår, mockajacka från Myrorna, Dr Martins-skor och boken Brott och straff i väskan”, berättar hon i podcasten.

Här är hon tillbaka på skolgården i samband med inspelningen av podcasten:

sl

Om ni vill lägga till en dimension i upplevelsen kan ni promenera mellan platserna samtidigt som ni lyssnar. Ta då gärna hjälp av kartan som ni kan få upp och även ladda ner via denna länk. Du kan även klicka på kartbilden här nedan om du vill få fram hela kartan:

graf

Ni kan också se platserna som vi besöker i ett bildspel som du hittar via denna länk – givetvis bilder både från förr och nu. Här ett exempel – Lars Pehrsons dramatiska bild från när Katarina kyrka brann 1990:

kat

Det som skiljer den här satsningen från tidigare Mitt Stockholm-material är att den är exklusiv för SvD-prenumeranter. Om du inte prenumererar kan du dock prova SvD digital för 1 kr i en månad. Sedan övergår det i vanlig prenumeration om du inte säger upp den.

Här en manual för hur du når podden. Det är några steg, men ska gå på ett kick om allt går som det ska med all teknik.

Så här gör du som prenumerant för att ta del av Mitt Stockholm-podden:

1. Logga in på svd.se/minasidor. Ditt användarnamn är din mejladress eller ditt kundnummer. Om du inte kan ditt lösenord kan du enkelt få ett nytt skickat till dig genom att trycka på knappen ”Glömt ditt lösenord?”

2. På Mina sidor klickar du på fliken Mina erbjudanden

3. Leta upp Mitt Stockholm-podden och klicka på ”Lyssna här”

4. Nu är du på Mitt Stockholm-poddens sida, här kan du enkelt spela upp det aktuella avsnittet genom att trycka på playknappen. Du kan också ladda ner det och ta del av kartor, bildspel med mera.

Så här gör du som inte är prenumerant:

1. För att lyssna på podden behöver du en aktiv SvD prenumeration.

2. Du kan prova SvD digital i en månad för 1 kr. Klicka här. Om du gillar SvD digital så övergår din provmånad automatiskt till en tillsvidareprenumeration på SvD digital. Om du säger upp din prenumeration inom provmånaden betalar du endast 1 kr.

3. Efter att du har tillgång till SvD digital loggar du in på SvD.se/minasidor med de inloggningsuppgifter du valde vid din beställning. Podden hittar du sedan under Mina erbjudanden.

4. Leta upp Mitt Stockholm-podden och klicka på ”Lyssna här”

5. Nu är du på Mitt Stockholm-poddens sida, här kan du enkelt spela upp det aktuella avsnittet genom att trycka på playknappen. Du kan också ladda ner det och ta del av kartor, bildspel med mera.

Ni får gärna komma med önskemål om vilka gator vi ska besöka framöver. Välkomna att lyssna!

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.