Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Josefina mejlar följande fråga om Hötorget: Hej Johan och tack för trevlig film. Jag är inte så hemma på stan eftersom jag inte bott här så länge. Jag undrar varför det inte säljs kött på Hötorget. Har det aldrig gjorts det?

Svar: Hej Josefina! Hötorget har ju en lång historia av torghandel. Det fanns en tid då handel med kött förekom, men 1914 förbjöds handel med färskt kött av nötkreatur, får, svin och häst. Detta på grund av en ny lag – Torghandelsförbudet– som kom till för att komma tillrätta med färskvaruhanteringen och den eftersatta hygienen. Samma år förbjöds också bland annat försäljning av saltad och rökt fisk. Därför flyttade då många av livsmedelsförsäljarna till de olika saluhallarna. Så ligger det alltså till när det gäller Hötorget och kött. Här nedan en bild från 1913 – året innan handel med kött förbjöds. Dock verkar det vara bär som säljs här.

Torghandel på Hötorget 1913. Foto: Scanpix

Har du också en fråga? Mejla till mittstockholm@svd.se.

Om du har tagit egna bilder från Hötorget – gamla eller nya – är du förstås också välkommen att mejla in dessa.

Här svaren på tidigare läsarfrågor:

Se också gärna del 5 i tv-serien ”Kan du ditt Stockholm?” som handlar just om Hötorget. Avsnittet bygger på Staffan Tjernelds film från 1973. Känner du kanske igen någon? Mejla i så fall gärna och berätta vad du minns av dagen.

Förra veckans film handlade ju om Klara-kvarteren, den kan du se  här. Tidigare delar om Sergels torg, NK-huset och Norrmalmstorg hittar du här. Nästa vecka är alltså sista delen – den handlar om badplatser på Djurgården.

 

 

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.