Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Då är det dags för en ny ledtråd till veckans Stockholmsgåta. Frågan är alltså: Var i Stockholm är den tagen?

bild-2-(8)

Foto: Johan Lindberg

Om du vill gissa så mejla gärna till mittstockholm@svd.se. Ta gärna en titt på det tidigare inlägget där den första bilden finns. Fler ledtrådar följer förstås fram till att lösningen kommer fredag 17 oktober.

Det har redan kommit in ett stort antal gissningar. Här är några av dem:

Rebecca: St Görans gymnasium eller vad det heter?!”.

Anton: ”Jag tror att bilden är tagen på Brännkyrkagatan. Tack för gåtorna som ger ökade perspektiv på vår stad!”.

Monica: Fältöversten”.

Johan Adner: ”Klurig gåta den här gången! Det saknas ju inte direkt röda tegelbyggnader i stan. Min gissning är dock äldreboendet vid Bolinders plan”.

Fredrik Adelsköld: ”Jag tror att det är gången på Jakobsgatan i hörnet av Drottninggatan i riktning mot Brunkebergstorg”.

• Lyssna också gärna på podcasten Mitt Stockholm – ta chansen att lära känna några av Stockholms mest spännande gator. I varje avsnitt fokuserar vi ju på en gata och låter en initierad person vandra med på gatan och ta ut fem pärlor. Första gången besökte vi Hamngatan (lyssna här), sedan Björngårdsgatan (lyssna här), Sturegatan (lyssna här) och senast Pipersgatan (lyssna här).

sl

Den som promenerade med i femte programmet var skådespelerskan Helena af Sandeberg – som gick i gymnasiet på gatan på 1980-talet och var bosatt på Högbergsgatan på 90-talet.

Mer om hur du lyssnar på podcasten via denna länk.

graf

• Ta också gärna en titt på någon av de drygt 30 filmer om Stockholm förr och nu som gjorts här på bloggen. Via denna länk hittar ni 20 av dessa samlade.

Här några exempel:

• 90-årige Karl-Väinö Tahvanainen berättar om när det klassiska Telefontornet brann 1952. Se filmen här. Tänk att det är telefontrådar på bilden som är tagen i centrala Stockholm!

• Här en kortfilm om Sergels torg förr och nu. Se förvandlingen här.

 Den här filmen med ett bilquiz blev otroligt populär – det är faktiskt en av de mest sedda egenproducerade filmen som gjorts på SvD.se med över 50 000 visningar. Se 10 bilar från 1960-talets Stockholm och gissa bilmärket. Här är klippet:

• Mikael Appelgren och J-O Waldner ställde i en dubbelmatch mot två läsare som vann en bloggutmaning. Se ”Äpplet” spela med ett äpple och J-O med en jojo… Ta en titt här på denna unika kortmatch.

Lycka till med gåtan och mejla gärna till mittstockholm@svd.se om ni har några egna fina Stockholmsbilder som skulle kunna visas här i bloggen.

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.