X
Annons
X

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Den här häftiga bilden låg till grund för en av de populäraste Stockholmsgåtorna här på bloggen förra året. Det handlade om att lista ut var SvD-fotografen Lars Pehrson stod när han tog denna bild. Cirka 40 000 läsare var inne på bloggen och försökte lösa gåtan den veckan. Svaret var Frösundatoppen (se gåtans lösning via denna länk).

Här är en bild på Lars Pehrson på platsen där han tog bilden:

Foto: Johan Lindberg

Men det uppstod också en frågeställning från flera upprörda bloggläsare som fram till nu har hängt i luften: En ”gravsten” för Klarakvarteren, som sattes upp av Stockholmspartiet 2005 på denna plats, var försvunnen. Vi ”efterlyste” stenen här på bloggen och nu har vi fått napp!

Häromdagen kom detta mejl från SvD-läsaren Henrik Robeck: ”Nu kommer jag med goda nyheter! Jag passade på och promenera runt toppen med start på södra sidan, till slut hittade jag stenen cirka 40 meter nedanför toppen. Den vägde bly men jag fick upp den på kant (fatta, säkra, lyft) och började baxa den kant på kant upp, men det var ett sisyfosarbete minst sagt. Jag kom cirka 20 meter men fick sedan hjälp av två unga personer, Brian och Ljubljana och kunde få upp den till toppen! Jag hade ingen spade men den finns i alla fall återbördad nu”.

Här en färsk bild på stenen:


Foto: Henrik Robeck

Så här förklarar Henrik Robeck varför han har lagt ner så mycket kraft på att hitta stenen: ”Det finns flera underliggande skäl varför jag la så mycket energi på detta. En stor anledning ligger i att jag anser att det rivningsraseri som gick som en våg igenom Sverige att rasera gamla stadskärnor som drabbade Klarakvarteren, visserligen var området slitet men det verkar vara mer av politiska skäl än något annat, var något av ett kulturmord. Dels tycker jag när man har hedrat de gamla Klarakvarteren med ett minnesmärke på detta sätt är det närmast ett helgerån att knuffa omkull och vräka ner stenen på det här sättet som skett. Nu ska jag bara försöka få med mig några kollegor som kan betong bättre upp på kullens topp och se till att gjuta en fot till stenen så vandalerna inte kan knuffa ner stenen i en handvändning som tidigare. Det passar ju bra när jag arbetar för samhällsbyggaren Skanska i dagsläget”.

Här ytterligare en bild på ”gravstenen”:

Inne i Hagakullen finns ju rester från de hus som under 1950- och 60-talet revs i Klarakvarteren.

Vi har ju tidigare gjort en kortfilm här på bloggen om just rivningarna i Klarakvarteren. Den kan du se via denna länk.

SE KORTFILMEN OM KLARAKVARTEREN GENOM ATT KLICKA PÅ BILDEN OVAN.

Har du själv några särskilda minnen från Klarakvarteren så får du gärna mejla till mittstockholm@svd.se.

Ta gärna en titt på den senaste filmen här på bloggen. J-O Waldner och Mikael Appelgren spelade ju en match mot två bloggläsare förra veckan. J-O med en jojo och ”Äpplet” med ett äpple… Se hur det gick i denna kortfilm. Du kommer att bli imponerad!

I väntan på nästa gåta får ni också gärna ta en titt på några Stockholmsfilmer. Filmerna som är kopplade till bloggen är nu uppe i över 320 000 visningar vilket förstås gläder oss mycket!

Här är de mest sedda:

1) BILQUIZET – följ med till 60-talets Stockholm på nostalgitripp.

Svaret är redan publicerat – följ denna länk för att få facit!

2) SERGELS TORG – följ med till Sergels torg och se hur platsen en gång såg ut.

Se filmen via denna länk

3) TELEFONTORNET – ”Ofattbart att det såg ut så i centrala Stockholm”

Se filmen här. Tänk att det är telefontrådar på bilden som är tagen i centrala Stockholm!

4) STUREPLAN – så var platsen förr och nu
5) SMÄLLEN VID STRÖMMEN – läsarna löste läsarens bildgrubblande
Observera dock att hans gåta om Strömmen alltså är besvarad. Här kan du läsa om svaret.

Vi har samlat alla gåtor och filmer på en interaktiv karta. Så varsågod att klicka er runt och besök de olika platserna!

Via denna länk hittar du ett blogginlägg där samtliga gåtor och filmer är samlade.

Mejla gärna till mittstockholm@svd.se om det är någon annan plats eller företeelse som du tycker vi ska använda i bloggen eller om du kanske har en egen historia eller bilder.OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.