Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

För en tid sedan hade vi en bildgåta som handlade om de handstående statyerna vid Bofills båge – intill Medborgarplatsen – och Rålambsvägen. Efter det fick jag ett mejl från Peter Schantz med följande budskap: ”Modellen som stod på händer i skulptören Peter Lindes ateljé för skulpturen råkar vara undertecknad”.

Så här ser alltså statyerna ”Harlekin” ut:

bonus

Foto: Rebecca Stadener

MAJ_3494x_f1000

Foto: Jan Öhrström

Så här berättar Peter Schantz om varför han blev modell för statyn: ”Bakgrunden till det var att Peter Linde och jag (i botten gymnastikdirektör med kunskap om hur man står på händer) hade lärt känna varandra när jag tog initiativ till hans skulptur vid Sergels torg, med koppling till GCI – GIH. Jag kom ett antal gånger till ateljén i Saltsjöbaden 1990. Peter Linde hade då en mycket stor skulptur i gips som jag gick upp med benen mot, och stod still i 10-15 sekunder, varefter jag gick ned för vila”.

Här en bild från när statyn skapades:

linde1

Peter Schantz fortsätter berätta: ”Och så upprepades det hela ett antal gånger. I samma läge och position. Jag bedömer att vi höll på c:a 45 minuter vid varje tillfälle. Peter kände och känner väl till hur muskulaturen formerar sig vid upprätt stående. Men när man vänder upp och ned, skapar det ett helt nytt muskelspel. Och det var det han arbetade mycket seriöst med att söka fånga. Och för det var det nödvändigt med en modell. Jag vill mena att han lyckades mycket väl. Överkroppen var, naturligtvis, bar för att alla linjer skulle framträda. På nederdelen av kroppen hade jag den sortens tunna och tätt åtsittande tights som man oftast har vid dansträning”.

linde2

Peter Schantz fortsätter:Seanserna var alltid på onsdagar och avslutades med en måltid. Vid varje tillfälle i ateljén berättade Peter om skulpturkonstens natur och utmaningar. Arbetspassen formades därigenom till veritabla högtidsstunder av bildning och förtätad atmosfär. Det kändes som att man lika bra hade kunnat vara i en ateljé för länge sedan; det var klassisk skulpturkonst i vardande som jag fick möta”.

plny

Peter Linde och Peter Schantz i ateljén 1990. Här en annan bild på Peter Schantz från 2010 stående vid Peter Lindes skulptur vid Humlegården:

pl

Vi tackar för dessa bilder som Peter Schantz skickade över. Välkomna tillbaka framöver till nya utmaningar här på bloggen.

Lösningen på senaste Stockholmsgåtan var ju Hjorthagen. Läs via denna länk om Hjorthagens gasverk som snart lär få sällskap av en skyskrapa.

Du kan också klicka på bilden för att få platsens historia och framtid:

hjorthagen

I väntan på nästa gåta får ni gärna ta en titt på någon av kortfilmerna som gjorts här på bloggen – se denna länk eller klicka på bilden.

mix

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.